Glasgow

Izvor: Wikipedia
Glazgov Glasgow Glaschu
Glazgov u Škotskoj
Geografski položaj u Škotskoj
Geografija
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
entitet Škotska
Nekadašnja grofovija Lanarkšir
Sedište uprave Glazgov
Poštanski kod G1-G81
Geografske koordinate 55°52' sgš
4°16' zgd
Stanovništvo
Stanovništvo:
ukupno
šire područje

599.503
1.749.154
Politika
Gradski veb-sajt
http://www.glasgow.gov.uk/
Obala reke Klajd u Glazgovu

Glazgov (eng. Glasgow, gelski Glaschu) je sa 599.503 stanovnika (2005), najveći grad Škotske, treći najveći u Ujedinjenom Kraljevstvu, i ima sa sa predgrađima oko 1,7 milion stanovnika. Grad se nalazi na reci Klajd i zapadnoj obali Škotske.

Glazgov je centar brodogradnje, i za razliku od Londona ili prestonice Škotske Edinburga, važi za grad industrije i radništva. U gradu se nalazi katedrala iz 12. veka, tri univerziteta (Univerzitet u Glasgowu, University of Strathclyde, Glasgow Caledonian University) i Umetnička škola Glazgova.

Istorija[uredi - уреди]

Glazgov se razvio u okolini crkve iz VI veka, koju je podigao Sveti Mungo, svetitelj koji je preobratio Škote u hrišćanstvo.

Gradska većnica Glazgova

Godine 1175. osnovana je biskupija u Glazgovu. Grad je prosperirao posle ujedinjenja Škotske sa Engleskom 1707.

Glazgov je postao centar trgovine sa Karibima. Tu se trgovalo duvanom, pamukom i šećerom. Reka Klajd je regulisana tako da može da prihvata prekookeanske brodove.

U osnovi, Glazgov je izgrađen u XVIII veku. Katedrala svetog Munga (građena od 12-15. veka) je najstariji spomenik, ali je to retka starija građevina.

Univerzitet Glazgova je osnovan 1453. Ovo je bio jedan od centara umetničkog pokreta „Art nuvo“, a njegov predstavnik Čarlz Mekintoš je osnovao Školu za umetnost u Glazgovu.

Grad je bio dosta oštećen nemačkim bombardovanjem u Drugom svetskom ratu.
Koordinate: 55° 52' 12" SG Š, 4° 16' 12" ZGD
.