Žarkovo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Жарково)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Žarkovo
Centar Žarkova
Centar Žarkova
Grad Beograd
Opština Čukarica
Stanovništvo 79.438
Žarkovo na mapi Beograda
Žarkovo
Žarkovo
Žarkovo (Beograda)


Koordinate: 44° 45′ 25" SGŠ, 20° 25′ 12" IGD

Žarkovo

Lokacija i stanovništvo[uredi | uredi kod]

Žarkovo se nalazi u jugozapadnom delu Beograda. Na severu se graniči sa Banovim Brdom i Julinim brdom, na istoku sa Košutnjakom, na zapadu sa Makišom i na jugu sa Belim vodama.

Osnovna škola koja nosi naziv Ljuba Nenadović je jedna od najstarijih škola u Srbiji.[1][2] Ostale osnovne škole koje se nalaze na teritoriji Žarkova nose imena po Đorđu Krstiću, Ujedinjenim nacijama, i Milošu Crnjanskom.

Deo Žarkova, naselje Filmski grad je dobilo po Avala filmu, jednoj od najvećih filmskih kompanija na prostoru bivše Jugoslavije, koje je tu smešteno. 2005. je osnovana nova televizijska i filmska kompanija Košutnjak film.

U naselju Bele Vode se nalazi crkva Svetog vaznesenja Gospodnjeg, koju su stanovnici Žarkova izgradili 1938. godine.[3]

Istorija[uredi | uredi kod]

Kapija Crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg

Ostaci velikog neolitskog naselja iz perioda vinčanske kulture (u stručnim krugovima lokalitet je poznat pod nazivom "Ledine - Žarkovo") nalaze se u naselju Bele Vode, ispod žarkovačke crkve. Prvi put naziv Žarkovo se pojavljuje u XVII veku. Tada je Žarkovo bilo posebna opština, a u sastav opštine Čukarica ušlo je 1956. kada je Opština Žarkovo zvanično prestala da postoji (prethodno se tadašnji žarkovački zaseok Čukarica 1911. godine "otcepio" iz sastava opštine Žarkovo i formirao sopstvenu opštinu). Do 1970. godine Žarkovo je predgrađe Beograda. Žarkovo je naprasno počelo da se naseljava početkom 90-ih godina, zbog ratnih dešavanja u zemlji. Doselili su se ljudi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ima i poneka porodica iz BJR Makedonije. 1999. godine Žarkovo naseljava veći broj Srba sa Kosova i Metohije, koji su napustili svoje domove zbog ratnih zbivanja, najviše izraženih u tom delu tadašnje SRJ. Ipak u Žarkovu su se još uvek održali starosedeoci koji su se naselili u Žarkovo pre više od 200 godina.

Fudbalski klub[uredi | uredi kod]

FK Žarkovo, čiji se teren nalazi na Belim Vodama se trenutno takmiči u Prvoj Srpskoj ligi. Osnovan je 1925. godine. Bio je prvak Beograda, pobednik Kupa Beograda i pobeđivao je velike timove, a poznat je i po nekadašnjem ogromnom rivalstvu sa komšijskim FK Čukarički[4] i FK Železnik.

Žarkovo, priča koja traje[uredi | uredi kod]

Zbog zanimljive istorije naselja, filmski reditelj i producent Zoran Janković je 2009. godine snimio dokumentarni film o Žarkovu. Najviše pažnje u filmu su privukli uspešni sportisti koji su potekli iz sportskih klubova na prostoru Žarkova.[5]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „O NAMA”. Osljubanenadovic.edu.rs. 2010-12-09. Arhivirano iz originala na datum 2011-05-25. Pristupljeno 2012-04-04. 
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2011-09-08. Pristupljeno 2012-04-17. 
  3. „Blic Online | Istorija duga pet vekova”. Blic.rs. Pristupljeno 2012-04-04. 
  4. Film "Žarkovo, priča koja traje"
  5. WEBCentric doo, www.malasrpskaprodavnica.com, prodavnica@oaza.rs. „Žarkovo, priča koja traje (DVD) : Sportski i dokumentarni : Mala Srpska Prodavnica - majice, duksevi, trenerke, DVD, CD iz Srbije”. Mala Srpska Prodavnica. Pristupljeno 2012-04-04.