Миљаковац

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Miljakovac)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Миљаковац
Миљаковац I
Миљаковац I
Grad Београд
Opština Раковица
Stanovništvo 18.890 (2002)
Миљаковац na mapi Beograda
Миљаковац
Миљаковац
Миљаковац (Beograda)


Koordinate: 44° 44′ 38" SGŠ, 20° 27′ 06" IGD

Миљаковачки извор.

Миљаковац је насеље у Београду у општини Раковица. Миљаковац I саграђен 1970, а Миљаковац II 1973. Данас постоји и Миљаковац III, самоникло насеље приватних кућа, смештено иза миљаковачке шуме. Новонастало насеље је добило и аутобуску линију 48, која је продужена. Миљаковац је иначе познат по Миљаковачким изворима за које се сматра да су једни од најчистијих извора у Београду.

Миљаковац се састоји из 3 дела: Миљаковац 1, Миљаковац 2 и Миљаковац 3. Миљаковац 1 је окружен зеленилом и парковима. Налази се и основна школа која је добила име по словеначком песнику Францу Прешерну. ОШ „Франце Прешерен“ је скоро реновирана. Има осветљење, фудбалски терен и веома пространо двориште. Такође, ова основна школа је позната по бројним наградама из спорта и важи за школу са најбољим фудбалерима.[1] Миљаковац 1 је и добро обезбеђен трговинским и услужним објектима, као и аутобуским линијама (47, 50, 54, 59 и 94).

Миљаковац 2 је познат по свом извору (који се одликује релативно ниским процентом физичко-хемијске и бактериолошке неисправности[2]) и обилном парку под истоименим именом. Састоји се из тениског, фудбалског и кошаркашког терена. Има доста зеленила с озбиром да је у близини и Миљаковачка шума. Ова шума такође пружа могућности за рекреацију[3]. Између Миљаковца 2 и Канаревог Брда налази се пространа пољана на којој становници овог насеља свакодневно уживају у разним рекреацијама. Поред парка Извор пролазе аутобуси 48 који иде од панчевачког моста до Миљаковца 3 и нова линија 504 која иде од Ресника до Миљаковца 3. Овде се такође и одржава Алкохолијада. Миљаковац 3 је новонастало насеље. Окружено је Миљаковачком шумом. Овај део Миљаковца је забаченије и мирније место. Налазе са само приватни поседи, има мало трговинских објеката, али се још увек ово насеље гради. Разни инвеститори су заинтересовани за улагање на Миљаковцу 3 тако да се насеље полако шири.[4][5] Миљаковац 3 и Јајинци се полако приближавају, због све више насељавања становника на Миљаковцу 3.

Миљаковац окружују насеља: Канарево Брдо, Јајинци, Ресник, Раковица и Стари Кошутњак.

Спољашње везе[uredi | uredi kod]