Cerak Vinogradi

Izvor: Wikipedia
Cerak Vinogradi
Centralni deo Cerak Vinograda
Centralni deo Cerak Vinograda
Grad Beograd
Opština Čukarica
Stanovništvo 13.091 (2002)
Cerak Vinogradi na karti Beograd
Cerak Vinogradi
Cerak Vinogradi
Cerak Vinogradi (Beograd)


Koordinate: 44° 43′ 60" SGŠ, 20° 25′ 00" IGD

Cerak Vinogradi je naselje Beograda u opštini Čukarica u Beogradu, Srbija. Naselje je projektovano krajem 1970ih godina, i vrhunski je primer kasne moderne. Samo ime opisuje prethodno stanje: cerova šuma i vinogradi. Tokom 1990ih, zajedno sa socio-ekonomskim padom zemlje, naselje je preživelo efekte lošeg održavanja, degradacije životne okoline kao i urbane i socijalne strukture.

Autori (M. i D. Marušić i N. Borovnica) su dobili Oktobarsku Nagradu grada Beograda za projekat, 1985. godine. Naselje je čisto stambenog tipa, sa manjim komercijalnim sadržajima i velikim parkovnim/zelenim površinama. U sklopu naselja je jedan veliki supermarket, medicinska ambulanta (VMC), osnovna škola i obdanište.

Sve ulice naselja su imenovane po vrsti drveta koje čini drvored u ulici: Jasenova ulica, Kedrova ulica, Borova ulica, Kestenova ulica itd. Tip zgrade je stambeni blok, prizemlje+6 spratova ili prizemlje+3 sprata (i tri 9-ospratnice), upareni u nizu čineći jednu ulicu. Saobraćaj je samo lakog tipa, prilaznim putevima zgradama, unutar naselja, dok se velike saobraćajnice nalaze samo na obodu (odvojene od stambenog dela zelenim površinama) – Kneza Višeslava, Pilota M. Petrovića, Jablanička, Ibarska Magistrala.

Naselje se graniči sa starijim, takođe stambenim naseljem Cerak, kasnijim dodatkom nazvanim Cerak 2 (završenim 1988), Vidikovcem, Skojevskim naseljem i najnovijim proširenjima Filmskog Grada. Naselje je udaljeno nekoliko autobuskih stanica od velikog komercijalnog centra Banovo Brdo, i reke Save/Savskog jezera i Ade Ciganlije. Dobro je povezano sa ostatkom grada autobuskim linijama 23, 37, 50, 52, 53 i 56.

Tokom gradnje naselja, otkriveno je arheološko nalazište iz doba neolita, Vinčanske kulture, koje se trenutno ne eksploatiše.

Zbog arhitektonsko-urbanističkih vrednosti, celo naselje je pod režimom potpune zaštite u Generalnom urbanističkom planu grada, što označava potpuno očuvanje naselja, bez promena (dozvoljene su delimične promene namene unutar objekata, ali bez izmene autentičnosti i arhitektonske vrednosti objekata). Kriterijumi GUPa K2, K8 i K6.