Kopitareva gradina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kopitareva gradina
Grad Beograd
Opština Stari grad
Stanovništvo 22.707
Kopitareva gradina na mapi Beograda
Kopitareva gradina
Kopitareva gradina
Kopitareva gradina (Beograda)


Koordinate: 44° 48′ 57" SGŠ, 20° 28′ 08" IGD

Kopitareva gradina je trg u Beogradu, kao i kraj grada u neposrednoj okolini trga, u opštini Stari grad.

Položaj[uredi | uredi kod]

Kopitareva gradina se nalazi u istočnom delu opštine, na prostoru ograničenom ulicama Džordža Vašingtona, Hilandarskom, Šafarikovom, Đure Daničića, Jelene Ćetković, Bulevarom despota Stefana, i samim trgom Kopitareva gradina. Susedni krajevi grada su Jevremovac (na istoku), Palilula (na jugoistoku), Trg Republike (na zapadu) i Dorćol (na severu).

Istorija[uredi | uredi kod]

Ovaj kraj grada se u početku zvao Mitropolitova bašta[1], ali je ime kasnije promenjeno u Kopitareva gradina, po Jerneju Kopitaru, slovenačkom filologu i saradniku Vuka Karadžića, poznatog reformatora srpskog jezika i pisma. Područje je najvećim delom urbanizovano u periodu između 1900. i 1914. godine.

Odlike[uredi | uredi kod]

Kopitareva gradina je jedinstvena u Beogradu po svojim ambijentalnim i arhitektonskim odlikama. Kraj je urbanizovan u prvim decenijama 20. veka, a svoj izgled je uglavnom zadržao do danas. Odlikuje se nizovima niskih, stambenih objekata sa dvorištima na strani od ulice. Preovlađujući stilovi su klasicizam (sa akademizmom), predstavljen delima arhitekte Sretena Stojanovića, i secesija, čiji primer su dela Milana Antonovića. U to vreme mnogi političari i javne ličnosti su izgradili svoje kuće na Kopitarevoj gradini. Sam trg je relativno izolovan od glavnih puteva i nema saobraćajni značaj. U Hilandarskoj ulici se nalazi muzej, spomen kuća Laze Lazarevića.

Kao značajna kulturno-istorijska celina, Kopitareva gradina je proglašena za kulturno dobro zaštićeno zakonom 27. decembra 1968. godine.[2]

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]