Lipov Lad

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Lipov Lad je jedan od beogradskih krajeva i jedna od 17 zvezdarskih mesnih zajednica.

Ime[uredi | uredi kod]

Restoran "Lipov Lad" (zimi, nova zgrada na mestu stare)

Kraj je dobio ime po kafani "Lipov Lad" (skraćeno od "lipov hlad"), oko koje rastu lipe.

Položaj[uredi | uredi kod]

Kraj se nalazi na oko 2,5 kilometra od centra Beograda. Granice mesne zajednice (MZ) "Lipov Lad" su: Bulevar Kralja Aleksandra, ranije Revolucije (prema severoistoku i zvezdarskoj MZ "Slavujev Potok" odn. Lionu), ul. Stanislava Sremčevića (jugoistok, MZ Vračarsko Polje), ul. Vojislava Ilića (jugozapad, opština Vračar odn. kraj Crveni Krst) i ul. Bregalnička (severozapad, MZ Smederevski Đeram).

Karakteristike[uredi | uredi kod]

Kraj je uglavnom stambeni, sa višim zgradama i komercijalnim sadržajima uglavnom uz Bulevar. Prema popisu iz 2002., MZ je imala 5162 stanovnika. Kraj je uglavnom izgrađen 1960-tih, sa travnjacima, igralištima i zelenilom između zgrada. Kafana "Lipov Lad" (nova zgrada), po kojoj je kraj dobio ime, nalazi se u zapadnom delu MZ, uz Bulevar.

Peti Park[uredi | uredi kod]

Peti Park ili Parkić je mala zelena površina u severoistočnom kutu MZ, na uglu ulica Stanislava Sremčevića i Despota Olivera, bivša Toneta Tomšiča. Gradska vlada je tu sredinom 2005. isekla drveće zbog gradnje tržnog centra. Lokalno stanovništvo je protestovalo, želeći da sačuva zelenu površinu, tako da je i policija morala uredovati. Gradska vlada je tvrdila da je površina bila namenjena za gradnju još 1980-tih a da je mini-park bio samo privremeno rešenje. Lokalno stanovništvo je dobilo podršku ostalih Beograđana i nekih slavnih ličnosti i rok grupa. U januaru 2008. zvezdarska opština je posadila 31 jelu u pokušaju da očuva park.

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kod]

U filmu "Ko to tamo peva", dok putnici autobusa hodaju u učiteljevoj pogrebnoj povorci, Pevač (Dragan Nikolić) kaže Mladi (Neda Arnerić): "Zakasniću na audiciju za pevače u Lipovom Ladu. To je najbolji restoran u Beogradu".

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]