Uglješa Danilović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
UGLjEŠA DANILOVIĆ
Datum rođenja7. februar 1913.
Mesto rođenjaGnionica, kod Odžaka
 Austrougarska
Datum smrtiseptembar 2003. (90 god.)
Mesto smrtiSarajevo
 Bosna i Hercegovina
Profesijadruštveno-politički radnik
Član KPJ od1935.
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
Služba NOV i PO Jugoslavije
Jugoslovenska narodna armija
Čin General-potpukovnik u rezervi
Narodni heroj od27. novembra 1953.
Odlikovanja
Orden narodnog heroja
Orden narodnog heroja
Orden junaka socijalističkog rada
Orden junaka socijalističkog rada
Orden narodnog oslobođenja
Orden narodnog oslobođenja
Orden partizanske zvezde
Orden partizanske zvezde
Orden zasluga za narod sa zlatnim vencem
Orden zasluga za narod sa zlatnim vencem
Orden bratstva i jedinsta
Orden bratstva i jedinsta
Orden rada sa crvenom zastavom
Orden rada sa crvenom zastavom
Orden za hrabrost
Orden za hrabrost
Partizanska spomenica 1941.
Partizanska spomenica 1941.

Uglješa Danilović (19132003), učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik SFR Jugoslavije i SR Bosne i Hercegovine, junak socijalističkog rada i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Uglješa Danilović rođen je 7. februara 1913. godine u selu Gnionica, kod Odžaka. 1939. godine završio je Poljoprivredni fakultet u Beogradu.

Za vreme studija 1933. godine postao je član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a 1935. član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). Od 1935. do 1937. godine bio je član rukovodstva Fakultetskog i Univerzitetskog komiteta SKOJ-a.

Zbog revolucionarne delatnosti, godinu dana je bio isključen sa Univerziteta. Od 20. januara do 20. marta 1935. godine bio je u koncentracionom logoru u Višegradu. Izvesno vreme radio je u Mesnom komitetu KPJ za grad Beograd.

Početkom 1938. godine upućen je na partijski rad u Bosnu i Hercegovinu gde je, zajedno sa Cvijetinom Mijatovićem, radio na obnavljanju i omasovljenju organizacija SKOJ-a i KPJ. Važnu ulogu odigrao je u pripremanju, radu i provođenju zaključaka Četvrte i Pete pokrajinske konferencije KPJ za Bosnu i Hercegovinu, na kojima je izabran je člana Pokrajinskog komiteta KPJ za BiH.

Narodnooslobodilački rat[uredi | uredi kod]

Posle okupacije Jugoslavije u aprilu 1941. godine, Bosna i Hercegovina je priključena „Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“. Pošto je na Trinaestojulskoj sednici prihvaćena odluka o pokretanju oružane borbe protiv okupatora u Bosni i Hercegovini, Danilović je otišao u Tuzlu, gde je, kao član Pokrajinskog komiteta i Glavnog štaba za Bosnu i Hercegovinu, rukovodio poslednjim pripremama za ustanak.

Od septembra do decembra 1941. godine bio je u Hercegovini, gde je radio na reorganizovanju ustaničke vojske i stvaranju partizanskih odreda. Od septembra 1941. godine, bio je komandant štaba NOP odreda u Hercegovini.

Od početka 1942. godine obavljao je funkciju političkog komesara štaba NOP odreda za istočnu Bosnu. Tokom 1942. i početkom 1943. godine, nalazio se u Šestoj istočno-bosanskoj brigadi, gde kao član Pokrajinskog komiteta KPJ i član Glavnog štaba NOV za Bosnu i Hercegovinu rukovodi vojnim poslovima Glavnog štaba za BiH.

Pred kraj Pete neprijateljske ofanzive u junu 1943. godine, Danilović se ponovno našao u Hercegovini, gde je rukovodio partijsko-političkim radom i vojnim poslovima. Iste godine biran je za člana Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine i delegata Drugog zasedanja AVNOJ-a.

Posleratna karijera[uredi | uredi kod]

Posle oslobođenja bio je na mnogim odgovornim državnim i partijskim dužnostima:

U više izbornih mandata bio je poslanik Savezne i Republičke skupštine. Bio je član Saveta federacije. Bio je rezervni general-potpukovnik u JNA. Godine 1973. dobio je nagradu ZAVNOBiH-a.

Umro je septembra 2003. godine u Sarajevu i sahranjen na sarajevskom groblju Bare.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i dugih jugoslovenskih odlikovanja, među kojima je i Orden junaka socijalističkog rada. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 27. novembra 1953. godine.

Literatura[uredi | uredi kod]

Partizanska spomenica 1941. Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.

Šablon:Portal SFRJ