Sheffield

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sheffield je grad i metropolitanska općina u Južnom Yorkshireu na sjeveru Engleske. Ime je dobio po tome što je osnovan na poljima oko rijeke Sheaf koja teče kroz grad. Grad je od svojih industrijskih početaka narastao da bi danas stvorio snažnu bazu za razne ekonomske aktivnosti.

Procjenjuje se da stanovništvo Grada Sheffielda danas broji oko 516.100 ljudi (2004),[1] te je jedan od osam najvećih engleskih gradova van Londona koji tvore Grupu gradova engleske jezgre.

Grad je postao poznat po proizvodnji čelika. Na tom području su se razvile mnoge inovativne tehnike čelične industrije, uključujući crucible i nerđajući čelik. To je potaklo gotovo deseterostruk porast stanovništva od početka industrijske revolucije. Grad je svoju gradsku povelju dobio 1893. te službeno postao Grad Sheffield. Međunarodna konkurencija je izazvala pad lokalne industrije 1970-ih i 1980-ih, što se odrazilo na stanovništvo Sheffielda. Posljednjih godina se grada pokušava ponovno dići na noge kroz sport i razvoj novih tehnologija; postoje znakovi da je oporavak u toku.

Današnje granice grada su postavljene 1974, kada se bivša okružna općina spojila s Gradskom oblašću Stocksbridge te dvije župe iz Seoske oblasti Wortley. Ovo područje uključuje veliko ruralno područje koje okružuje glavne gradske oblasti. Otprilike trećina Sheffielda se nalazi u Nacionanom parku Peak District (a nijedan drugi engleksi grad nema nacionalni park unutar svojih granica), pa Sheffield uživa titulu najzelenijeg grada Evrope koju je dobio 2005. na natjecanju Entente Florale. To je, između ostalog, posljedica činjenice da Sheffield sadrži preko 150 gajeva i preko 50 javnih parkova.[2].

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Procjena stanovništva iz sredine 2004. za Grad Sheffield je bila 516.100 prema Nacionalnom statističkom uredu (pristupljeno 21.12. 2005). Treba uzeti u obzir da brojka uključuje sve područje unutar grada. Neke brojke stanovništva, na primjer one koje se koriste za Popis engleskih gradova po stanovništvu koriste samo urbanu jezgru, pa su stoga niže. Stanovništva Grada i njegove reije je bilo 1,801.711 prema City Regions and Beyond (pristupljeno 2005).
  2. Facts and Figures (Accessed 27 December 2005)

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Vodiči[uredi - уреди | uredi izvor]