Milutin Baltić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Milutin Baltić
Milutin Baltić
Datum rođenja2. decembar 1920.
Mesto rođenjaDonje Selište, kod Gline

 Kraljevina SHS
Datum smrti27. oktobar 2013. (93 god.)
Mesto smrtiZagreb
 Hrvatska
Član KPJ odjuna 1940.
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
Predsednik Predsedništva
SR Hrvatske
Period19831984.
PrethodnikMarijan Cvetković
NaslednikJakša Petrić
Narodni heroj od29. novembra 1953.
Odlikovanja
Orden narodnog heroja
Orden narodnog heroja
Orden zasluga za narod
Orden zasluga za narod
Orden bratstva i jedinsta
Orden bratstva i jedinsta
Orden za hrabrost
Orden za hrabrost
Partizanska spomenica 1941.
Partizanska spomenica 1941.

Milutin Baltić (19202013), učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik SFRJ i SR Hrvatske i narodni heroj Jugoslavije. U periodu od 1983. do 1984. godine obavljao je funkciju predsednika Predesedništva Socijalističke Republike Hrvatske.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Rođen je 2. decembra 1920. godine u Donjem Selištu, kod Gline. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a dva razreda gimnazije u Glini. Mašin-bravraski zanat je izučio u Zagrebu.

U revolucionarni omladinski pokret uključio se 1936, a u URSSJ 1938. kao metalski radnik u Zagrebu i Karlovcu. Član SKOJ-a postaje 1938, a član Komunističke partije Jugoslavije juna 1940. godine. Bio je član Mesnog komiteta SKOJ-a za Zagreb i član Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Hrvatsku. Bio je delegat SKOJ-a na Petoj zemaljskoj konferenciji KPJ. Istakao se u nizu sindikalnih akcija, zbog čega je bio hapšen i proganjan.

Posle okupacije Kraljevine Jugoslavije, aprila 1941, odlukom CK KP Hrvatske je upućen na rad u Baniju i Kordun, gde je bio jedan od organizatora ustanka i revolucije.

Bio je predstavnik Kotarskog komiteta Gline na sastanku koji je održan 19. jula 1941. godine, u šumi Abez kraj Vrginmosta, gdje je, uz prisustvo Rada Končara i Josipa Kraša, donesena odluka o podizanju ustanka na Baniji i Kordunu. Tada je i donijeta odluka da oružane akcije u Baniji počnu 23. jula. Učestvovao je i u organizovanju prvih partizanskih jedinica u Baniji. Obišao je cijelo područje Korduna i Banije, usmjeravao rad skojevskih organizacija i učestvovao u borbama partizanskih jedinica.

U januaru 1942. godine, rukovodio je desetodnevnim partijskim kursevima, a početkom februara, po odluci Okružnog komiteta KPH za Karlovac, odlazi s Korduna u Drežnicu, da pomogne drežničkim komunistima. Oktobra 1942. godine, odlazi po zadatku u okupirani Zagreb, gdje postaje rukovodilac Povjerenstva Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Hrvatsku. Radio je u vrlo teškim ilegalnim uslovima sa skojevskom organizacijom Zagreba i sjeverne Hrvatske. Godine 1943, Milutin postao član Povjerenstva CK KPH za sjevernu Hrvatsku i Zagreb. Na dužnosti sekretara Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Hrvatsku neumorno je radio na jačanju i širenju skojevskih organizacija do kraja rata.

Poslije rata, Baltić je bio sekretar Gradskog komiteta Narodne omladine Beograda, član Centralnog komiteta Narodne omladine Jugoslavije, ministar za rad vlade NR Hrvatske, organizacioni sekretar Gradskog komiteta SK Zagreb, član Izvršnog vijeća Sabora, državni sekretar za robni promet Hrvatske, predsjednik odbora za privredu i potpredsjednik Vijeća Saveza sindikata Hrvatske, član CK KPH i CK SKJ, član Predsjedništva vijeća Saveza sindikata Jugoslavije i predsjednik komisije za društveno-ekonomske odnose, razvoj privrednog sistema i dugoročnu ekonomsku politiku Predsjedništva CK SKJ.

Od 1983. do 1984. obavljao je dužnost predsednika Predsedništva Socijalističke Republike Hrvtaske.

Umro je 27. oktobra 2013. godine u Zagrebu. U trenutku smrti bio je poslednji narodni heroj Jugoslavije, koji je živeo u Hrvatskoj.

Imao je četvoro dece - sina Vladimira i ćerke Jasnu, Ivanu i Zoranu.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovan je Ukazom predsednika FNRJ, maršala Josipa Broza Tita 29. novembra 1953. godine

Literatura

[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]