Mazovija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Mazovija[1] (lat. Mazovia; polj. Mazowsze - Mazovše) je oblast u Poljskoj. Nalazi se u Srednjoevropskoj niziji, između Lođa i Bjalistoka. Nezvanična prestonica oblasti i najveći grad je Varšava. Mazovija je razvila posebnu potkulturu, sa primetnim razlikama u narodnoj nošnji, narodnim pesmama i tradiciji u odnosu na ostale Poljake.

Istorijska Mazovija je postojala od srednjeg veka do Podela Poljske i sastojala se od tri vojvodstva čije su prestonice bile Varšava, Plock i Rava Mazovjecka. Glavni grad oblasti bio je Plock;[2] međutim, u ranom novom veku kao najznačajiji grad oblasti Plock je zamenila Varšava koja je postala prestonica Poljske. Od 1138, Mazovijom je vladala posebna grana dinastije Pjastović, i kada je poslednji vladar nezavisnog Mazovskog vojvodstva umro (iz mazovskog ogranka Pjastovića), ono je 1526. direktno podređeno poljskom kralju. Između 1816. i 1844. nakon podele Poljske, u okviru Carske Rusije postojala je Mazovjecka gubernija (rus. Mazoveckaя guberniя), ona je obuhvatala južni deo istorijske oblasti, ali i Lenčicko vojvodstvo i jugoistočnu Kujaviju.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Миленко Мастиловић, дипл. инж. картограф (уредник атласа) и сарадници (1992). Географски атлас за V, VI, VII и VIII разред основне школе. Београд: Издавачка установа завод за картографију:„ГЕОКАРТА”. str. 25. 
  2. Mazowsze: Obraz Etnograficzny, Volume 1, by Wojciech Gerson and Oskar Kolberg, BiblioBazaar, 2009 - 372 pages