Krvna grupa

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Krvna grupa je izraz koji se koristi za klasifikaciju krvi na osnovu prisutnosti antigena na površini crvenih krvnih zrnaca. Antigeni su sa kemijskog stajališta bjelančevine, ugljikohidrati, glikoproteini ili glikolipidi.

Najraširenije i najpoznatije klasifikacije krvnih grupa su sistem AB0 i sistem Rhesus, koji ujljučuje antigene, koji su najvažniji pri imunološkim reakcijam na transfuziju krvi. Obično se gledaju antigeni A ili B (kod AB su prisutna oba antigena, a kod grupe 0 ni A i ni B te prisutnost faktora Rhesus D kod pozitivne/negativnog; na primjer čovjek s krvnom grupom A negativno u eritricitima ima antigen A, dok nema antigen B i faktor Rhesus D .

Raširenost krvnih grupa[uredi - уреди | uredi izvor]

Krvna grupa raširenost u svijetu
0+ 38%
A+ 34%
B+ 9%
0- 7%
A- 6%
AB+ 3%
B- 2%
AB- 1%

Kompatibilnost krvnih grupa[uredi - уреди | uredi izvor]

Kada primatelj krvi dobije kv koju njegove vlastite stanice ne posjeduju, njegov vlastiti imunološki sistem ih prepoznaje kao uljeze te dolazi do imunološke reakcije koja za posljedicu ima zgrušavanje eritrocita.

Osobe s krvnom grupom 0- nemaju takvih antigena (za A, B i Rhesus D) u eritrocittima, pa se koriste kao univerzalni darovatelji krvi, s obzirom da se njihova krv može transfuzijom koristiti kod svih krvnih grupa.

Kompatibilnost krvnih grupa
primatelj darovatelj
0- 0+ B- B+ A- A+ AB- AB+
AB+   X   X   X   X
AB- X   X   X   X  
A+   X       X    
A- X       X      
B+   X   X        
B- X   X          
0+   X            
0- X