Transplantacija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Transplantacija organ
Intervencija
Beinwunder Cosmas und Damian.jpg
Sveti Cosmas and Damian čudotvorno transplantiraju crnu nogu belom. Ditzingen, 16. vek
ICD-10-PCS 0?Y
MeSH D016377
Transplantirano srce

Transplantacija predstavlja zamenu nefunkcionalnog organa putem hiruške intervencije. Ovakve procedure se najčešće izvode kod životno ugroženih osoba (npr. kardiomiopatija) i nešto ređe u cilju poboljšanja osnovnog kvaliteta života kod hroničnih bolesti koje se mogu tretirati na ovaj način.

Transplantaciona medicina zahteva posebnu edukaciju osoblja, specijalnu opremu i sveobuhvatno preoperativno i postoperativno nadgledanje pacijenta, kako bi se mogućnost odbacivanja organa svela na najmanju moguću meru.

Pravni i medicinski kriterijumi koji određuju kada se transplantacija može izvršiti su strogo regulisani. Skupština Republike Srbije je donela zakon o transplantaciji organa i tkiva 2009. godine.

Terminologija[uredi - уреди | uredi izvor]

Primalac je obolela osoba koja dobija organ od donora, izuzev u slučaju autotransplantacije. Donor može biti živa (bubreg, jetra) ili moždano preminula osoba (svi organi i tkiva).

Organi koji se mogu transplantirati:

Postupak[uredi - уреди | uredi izvor]

Transplantacija organa obuhvata sledeće faze:

  • imunološka tipizacija recipijenta i donora,
  • transplantacija,
  • imunosupresivna terapija.

Regenerativna medicina[uredi - уреди | uredi izvor]

Stvaranje organa iz matičnih ćelija je tehnologija za koju se očekuje da će u narednoj deceniji napraviti krupan pomak. U Leskovcu je osnovana Specijalna bolnica za lečenje steriliteta koja bi trebalo da preraste u Institut za matične ćelije.

Istorijat transplantacija u Srbiji[uredi - уреди | uredi izvor]

Dr Pjotr Vasiljevič Kolesnikov, ruski emigrant, je 1926. godine u Zaječaru presadio testis osuđenika Ilije Krajana svom ostarelom kolegi, zaječarskom hirurgu.[1] Ovakva procedura se danas ne praktikuje. Na prostorima SFRJ prva transplantacija 1970. uradjena je u Ljubljani, a yatim 1971.u Rjeci iste godine i u Beogradu[2]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. http://tmg.org.rs/v290210.htm Timočki medicinski glasnik br. 29 (2004), str. 115 117
  2. Vlaisavljevic, Zeljko; Jankovic, Slobodan; Culafic, Djordje; Petrovic, Dejan (2015). "Transplantation through the ages" (en). Medicinski casopis 49 (2): 49–53. DOI:10.5937/mckg49-8510. ISSN 0350-1221. http://scindeks.ceon.rs/Article.aspx?artid=0350-12211502049V. 

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Star of life.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).