CSI: Crime Scene Investigation

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
CSI: Crime Scene Investigation
Žanr policijska serija
Format igrana serija
Kreator Anthony E. Zuiker
Nastupaju William Petersen
Marg Helgenberger
Chandra West
Jorja Fox
Gary Dourdan
George Eads
Paul Guilfoyle
Eric Szmanda
Robert David Hall
Wallace Langham
Louise Lombard
David Berman
Liz Vassey
Lauren Lee Smith
Laurence Fishburne
Ted Danson
Elisabeth Haronis
Elisabeth Shue
Jon Wellner
Uvodna tema The Who: "Who Are You"
Zemlja porijekla  SAD
Jezik/ci engleski
Broj sezona 17
Broj epizoda 335 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanje 40–45 min. (bez reklama)
Emitiranje
Originalni kanal CBS
Format slike 480i (SDTV),
1080i (HDTV)
Originalno prikazivanje 6. oktobar 2000 – 15. februar 2015
Kronologija
Srodne emisije CSI: Miami
CSI: NY
CSI: Cyber
Eksterni linkovi
Službena stranica

CSI: Crime Scene Investigation (također poznata pod nazivom CSI: Las Vegas) je američka policijska TV-serija koja se originalno prikazuje na programu mreže CBS od 2000 do 2015. Njen tvorac je Anthony E. Zuiker a glavni producent Jerry Bruckheimer. Radnja prati grupu policijskih kriminalista u Las Vegasu koji koriste različite grane forenzičkih nauka kako bi riješili ubistva i druge kriminalističke slučajeve. Iako kritizirana zbog za široku publiku navodno neprimjerenog sadržaja, CSI je vrlo brzo stekla veliku popularnost te potakla snimanje tri spin-off serije - CSI: Miami , CSI: NY i CSI: Cyber - i niza romana i video-igara koji čine medijsku franšizu, nego i cijelog niza sličnih TV-serija koje su s vremenom postale novi forenzički podžanr. Serija danas čini jedan od glavnih elemenata popularne kulture u svijetu, čiji su uticaji poznati i pod nazivom CSI efekt.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

=== Koncepcija i razvoj ===lalalaalalaalalaalalalalalalalalal..www.painolympics.info Tokom 1990-ih godina Anthony Zuiker svojim prvim filmskim scenarijem privukao je pažnju producenta Jerryja Bruckheimera koji je želio ideju za TV-seriju. Ni Zuiker je tada nije imao, ali njegova žena rekla mu je za emisiju na Discovery Channelu o forenzičkim detektivima koji koriste DNK i druge dokaze da riješe zaboravljene slučajeve.[1] Zuiker je počeo provoditi vrijeme sa stvarnim forenzičarima iz lasvegaske policije i stekao uvjerenje da tu postoji koncept za seriju. Bruckheimer se složio i dogovorio sastanak sa čelnicima Touchstone Picturesa. Njima se svidio sinopsis i predstavili su ga čelnicima televizija ABC, NBC i Fox, koji ga nisu prihvatili. Šef serijskog programa CBS-a vidio je potencijal u scenariju, a CBS je imao tzv. "glumi-ili-plati" ugovor ("pay or play contract") s Williamom Petersenom koji je rekao da želi snimiti pilot-epizodu. Čelnicima CBS-a toliko se svidjela pilot-epizoda da su je odlučili odmah ubaciti u raspored za 2000. godinu, i to petkom nakon serije Bjegunac (The Fugitive). U početku se smatralo da će CSI imati koristi od Bjegunca, za koga se očekivalo da će biti hit, ali je do kraja 2000. CSI imao daleko više publike.[2]

Lokacije[uredi - уреди | uredi izvor]

Neke od lokacija snimanja u Kaliforniji jesu srednja škola Verdugo Hills, Royce Hall (koja pripada univerzitetu UCLA), Gradska vijećnica u Pasadeni i, od oktobra 2007, Državni univerzitet Kalifornije (California State University). Snimanje se tako pomaklo iz Santa Clarite. Ipak, taj grad i njegova okolina pokazali su se toliko mnogostrani i prilagodljivi da se tu još uvijek snimaju neke scene na otvorenom.[3]

Stil[uredi - уреди | uredi izvor]

S ovog aspekta, serija je povukla određene usporedbe prema Quincyju i Dosjeima X.[4] Tehnička oprema i povremeno korištenje futurističke tehnologije nominalno su "prebacili" seriju u žanr naučne fantastike i donijeli joj nagradu Saturn od Akademije naučne fantastike 2004. godine. U mnogim epizodama nalaze se opširne scene u kojima su detaljno prikazani eksperimenti, testovi ili neki drugi tehnički postupci, obično s minimalnim zvučnim efektima i uz prateću muziku, što je svojevrsna reminiscencija na Nemoguću misiju. Rasvjeta, kompozicija i elementi scenskog aranžmana često su pod velikim utjecajem avangardnog filma.

Muzika[uredi - уреди | uredi izvor]

Osnovna muzička tema CSI-a jeste Who Are You, naslovna pjesma s albuma grupe The Who[5] iz 1978. godine, koju autorski potpisuje Pete Townshend, a izvodi Roger Daltrey (obojica članovi pomenute grupe). I ostale dvije CSI-serije također koriste pjesme ove grupe kao svoju osnovnu temu: Won't Get Fooled Again (CSI: Miami) i Baba O'Riley (CSI: NY). Obje pjesme snimljene su 1971. za album koji nosi naziv Who's Next. Muzika ima važnu ulogu kroz čitavu seriju. Umjetnici kao što su The Wallflowers, John Mayer, Method Man i Akon (s Obiejem Triceom) nastupili su u nekim epizodama (The Accused is Entitled, Built To Kill – Part 1 i Poppin' Tags). Pjesma Wallflowersa "Everybody out of the Water" nalazi se na CSI-evom soundtracku. Često se čuje i Mogwai tokom scena izvođenja forenzičkih testova, kao i Radiohead i Cocteau Twins, ali i nekoliko drugih umjetnika i grupa posudilo je svoju muziku CSI-u, uključujući i Rammstein, čija se muzika naročito koristi u epizodama s Lady Heather. U epizodi iz druge sezone Slaves of Las Vegas korišten je Sigur Rós, u epizodi Grave Danger (finale 5. sezone) grupa The Turtles, a u epizodi Suckers Marilyn Manson.

Radnja[uredi - уреди | uredi izvor]

Serija prati slučajeve forenzičkog odjela policije Las Vegasa, koji ostale kolege obično nazivaju Kriminalistički laboratorij Las Vegasa (Las Vegas Crime Lab). Anthony E. Zuiker odabrao je da seriju smjesti u Las Vegas jer je, kao što je spomenuto u pilot-epizodi, kriminalistički laboratorij u tom gradu drugi najaktivniji u SAD-u, odmah nakon FBI-evog laboratorija u Quanticu u Virdžiniji. Odjel rješava slučajeve skoro u potpunosti pomoću forenzičkih dokaza, koji mogu, ali i ne moraju dovesti do zaključka radi li se o ubistvu ili nesretnom slučaju. Bizarni zaključci ovih slučajeva često tjeraju ljude da posumnjaju u moral, vjerovanja i ljudsku prirodu uopće. U stvarnom svijetu, kriminalistički laboratorij i "obična" policija čine Las Vegas Metropolitan Police Department, koji se često naziva Las Vegas Metro, ili samo Metro. Zuiker je odabrao da ne koristi naziv Metro u seriji.

Likovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Glavni likovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Gilbert Grisom (u seriji od 1. do 9. sezone i u 12. sezoni; tumačio ga William Petersen) šef je noćne smjene forenzičkog odjela Las Vegasa i forenzički entomolog s doktoratom iz biologije na UCLA. Poznat je kao veoma temeljit i metodičan naučnik, ali i kao introvertna osoba. Dobro poznaje znakovni jezik (jezik gluhih), a patio je od otoskleroze (naslijedio od majke), ali se podvrgao operaciji. Odgojen je kao katolik, ali ne prakticira vjeru. U finalu (posljednjoj epizodi) 6. sezone Way To Go otkriveno je da je u ljubavnoj vezi sa Sarom Sidle. Zaprosio ju je u osmoj sezoni, što ona prihvaća, ali kasnije odlazi iz serije. Ovaj lik donekle je zasnovan na stvarnom forenzičaru Danielu Holsteinu.[6] Za Williama Petersena bilo je objavljeno da je obnovio ugovor za 9. sezonu serije, ali Associated Press je 15. 7. 2008. objavio da Petersen napušta seriju nakon 10. epizode u 9. sezoni kako bi se mogao više posvetiti pozorišnim aktivnostima. U njegovoj posljednjoj sceni kao regularnog člana vidimo ga pri susretu sa Sarom u tropskim šumama Kostarike. Pojavio se u 12. sezoni kad je razgovarao sa Sarom i svojom majkom preko laptopa. [7] Ostat će izvršni producent serije.

Ketrin Vilouz (u seriji od 1. do 13. sezone i 16. sezona; tumačila je Marg Helgenberger) zamjenik je Gila Grissoma na mjestu šefa noćne smjene. Nakon njegovog odlaska preuzela je vodstvo tima. Često se prepire s Grissomom i Eckliejem kad osjeti da je njen autoritet kompromitiran. U ranijim sezonama Catherine stalno insistira da dobije promociju ili da provodi više vremena sa kćerkom Lindsey. Izrazila je zanimanje prema kolegi Warricku Brownu kada je rekla da je "radost fantazijâ u činjenici da bi se one mogle ostvariti", nakon što je saznala da se Warrick oženio u 6. sezoni. Njen bivši muž Eddie i otac Sam Braun ubijeni su tokom serije. Školovanje na koledžu plaćala je zarađujući kao egzotična plesačica. Ovaj lik zasnovan je na stvarnoj forenzičarki Yolandi McCleary. Catherine je unazađena u prvoj epizodi 13. sezone kada je novi šef postao D. B. Russell. Na kraju istog ciklusa je otišla iz tima da bi se pridružil FBI-ju. U 4. epizodi 16. ciklusa se pojavila kao sećanje. [8]

Holi Gribs (u seriji u 1. sezoni; tumačila je Chandra West) je forenzičar 1. nivoa. Prvi put se pojavila na početku serije kad se pridružila Gilovoj ekipi. NJen prvi izlazak na mesto zločina je bio sa Warrickom. Međutim Warrick je imao problema sa kockanjem pa je otišao do obližnje trafike da kupi tiket. Ona je ostala sama na mestu zločina. Ubica je došao na mestu zločina i upucao je. Na kraju prve epizode Brass prekida slavlje Nickovog unapređenja da bi rekao da je Holly ranjena. Na početku druge epizode je umrla. I od te epizode ju je zamenila Sara Sidle.

Sara Sajdl (u seriji od 1. do 9. i od 11. do 17. sezone; tumačila je Jorja Fox) bila je analitičar materijala i elemenata. Diplomirala je fiziku na Harvardu, a prije Las Vegasa radila je u San Franciscu. Zamijenila je Holly Gribbs nakon što je pomogla u istraživanju njene smrti. U potpunosti je posvećena poslu i ide dokle god se to može samo da bi pravda bila zadovoljena, i za žrtve i za zločince. Često je "hladnog" tona i ponašanja. Otac alkoholičar tukao je nju i njenu majku Lauru, sve dok jednom Laura nije "pukla" i izbola ga do smrti; posljedica toga jesu Sarine emocionalne teškoće kada radi na slučajevima zlostavljanja žena i djece. Nakon očeve smrti i odlaska majke u zatvor, data je na odgajanje u dom za nezbrinutu djecu. Prihvatila je Grissomovu prosidbu u 8. sezoni (epizoda The Case of the Cross-Dressing Carp). Nekoliko epizoda poslije (epizoda Goodbye and Good Luck) Sara napušta tim nakon jednog teškog slučaja. Nije se oprostila s kolegama ni s Grissomom, ali mu je ostavila poruku u kojoj kaže da se mora suočiti s duhovima prošlosti, a to ne može uraditi u Las Vegasu. Vratila se kao gost u 17. i 18. epizodi 8. sezone zbog Warrickove smrti, kao 3. i 8. epizodi (posljednjoj Grissomovoj) u 9. sezoni. U 11. sezoni pojavljuje se u epizodnoj ulozi kako bi popunila prazninu nastalu odlaskom Riley. Od 12. sezone je ponovo glavni lik.

Vorik Braun (u seriji od 1. do 8. sezone; tumačio ga Gary Dourdan) bio je AV (audio-video) analitičar. Las Vegas mu je rodni grad, a diplomirao je hemiju na UNLV-u. Glavni aspekt Warrickovog lika bila je njegova ovisnost o kockanju od koje se oporavljao, a taj oporavak ometala je činjenica da živi i radi u gradu kocke. U prvoj epizodi serije novi član CSI-tima Holly Gribbs ubijena je radeći na mjestu zločina dok je Warrick bio odsutan, uplaćujući tiket u kladionici. Umalo je izgubio posao zbog toga što ju je ostavio samu na mjestu zločina. Grissomovo prijateljstvo i pomoć jako mu je pomoglo da savlada ovisnost, ali je njegova naglost i temperament bila jedan od Eckliejevih razloga da istraži, a zatim i razdvoji tim noćne smjene u 5. sezoni. Warrick je bio jako privržen rodnom gradu i koristio je svoje kockarsko iskustvo u istragama. Oženio se u šestoj, a razveo u 8. sezoni. U 17. epizodi 8. sezone otkriveno je da ima dijete. Warricka više neće biti u seriji jer se Dourdan i CBS nisu mogli dogovoriti o uvjetima novog ugovora. Kao rezultat toga, na kraju 16. epizode 8. sezone zamjenik šerifa puca Warricku u vrat i prsa dok sjedi u autu i ostavlja ga da umre. Umire na početku 17. epizode 8. sezone na Grissomovim rukama.

Nikolas Stouks (u seriji od 1. do 17. sezone; tumačio ga George Eads) smireni je i druželjubivi bivši bejzbolaš i član bratstva iz Dallasa s diplomom iz krivičnog prava na teksaškom A&M univerzitetu. Zbog toga što je kao dječak bio zlostavljan, njegov lik je prikazan kao saosjećajniji, za razliku od svojih kolega, što mu je donijelo nekoliko ukora s njihove strane; također, sklon je tome da emotivno pristupi slučajevima. U epizodi Grave Danger Nick je živ zakopan. Preživio je, ali ga je to dosta promijenilo. To je bilo vrlo primjetljivo u epizodi Gum Drops kada su ga ponijele emocije tražeći nestalu djevojčicu za koju se smatralo da je mrtva. Bio je, također, i uhođen u epizodi Stalker kada je majstor Nigel Crane umislio da je Nick njegov najbolji prijatelj. Jednom je pomogao prostitutki s kojom se kasnije upustio u vezu. Ubijena je, a on je bio glavni osumnjičeni (epizoda Boom). Tečno govori španski jezik. U 1. epizodi 11. sezone Catherine ga je promovirala u zamjenika šefa noćne smjene. Na kraju 17. sezone je otišao iz tima da bi postao šef druge laboratorije.

Kapetan DŽejms Bras (u seriji od 1. do 16. sezone; tumačio ga Paul Guilfoyle) bio je šef CSI-tima u Las Vegasu dok nije vraćen u Odjel za ubistva u drugoj epizodi. Inače je iz New Jerseya. Nastavlja raditi s forenzičarima uprkos problemima u 2. sezoni serije sa kćerkom Ellie, koja je ovisnik o drogama i bavi se prostitucijom u Los Angelesu. U epizodi iz 2. sezone Ellie otkriveno je da on nije njen biološki otac (žena ga je varala s njegovim partnerom). Od 2. epizode Brass je kapetan u Odjelu za ubistva i blisko sarađuje sa CSI-timom. Blizak je Grissomov prijatelj kojem je dao pravnu punomoć u slučaju da mu se radi o životu ili smrti, a ima gotovo roditeljski odnos prema Sari Sidle. Često privodi svjedoke i ispituje osumnjičene. U epizodi Bang Bang iz 6. sezone dvaput je pogođen od strane Williama Cutlera, nakon što ga je uvjerio da pusti taoca. Na kraju 16. sezone je otišao u penziju

Gregori Sanders (u seriji od 1. do 17. sezone; tumačio ga Eric Szmanda) najprije je bio DNK-analitičar. Prošao je obuku i rad na terenu, te je u epizodi Who Shot Sherlock? iz 5. sezone i službeno postao član CSI-tima. Unatoč enciklopedijskom znanju iz analize DNK i tragova, još uvijek je neiskusan u terenskom radu i često asistira iskusnijim kolegama. Bio je zainteresiran za brojne žene i iz laboratorija i izvan njega, uključujući i nekadašnju mentoricu i najbolju prijateljicu Saru Sidle. U epizodi iz 7. sezone Fannysmackin' brutalno ga je pretukla jedna banda dok je spašavao drugu žrtvu. Član je Eagle Scouta. Također je napisao i knjigu o historiji Las Vegasa i često ga zaintrigiraju slučajevi koji vuku porijeklo iz "starog Las Vegasa", kojim je tada vladala mafija.

Dr. Albert Robins (u seriji od 1. do 17. sezone; tumačio ga Robert David Hall) glavni je okružni patolog. Oženjen je, ima troje djece i blizak je Grissomov prijatelj. On je često jedini koji razumije Grissoma i obrnuto. Na nogama ima proteze, a implicirano je da je noge izgubio u nesreći pokušavajući iskopati pod na mjestu zločina. Hendikepiranost lika vuče porijeklo od samog glumca Halla koji je izgubio noge u saobraćajnoj nesreći.

Dejvid Hodžis (u seriji od 3. do 17. sezone; tumačio ga Wallace Langham) laboratorijski je tehničar i specijalista za razne vrste materijalnih tragova koji je iz Los Angelesa premješten u Las Vegas. Njegov lik seriji daje dozu komike, iako ga većina kolega smatra nepodnošljivim i iritantnim. Uvijek se pokušava dodvoriti Grissomu, koji povremeno oda priznanje Hodgesovoj stručnosti. Prvi put se pojavio u epizodi Recipe for Murder iz 3. sezone. Bio je zainteresiran za kolegice iz laboratorija Miu Dickerson i Wendy Simms, a jednom je naveo sve laboratorijske tehničare da pokušaju riješiti (iza Grissomovih leđa) slučaj ubice-maketara, otkrivši pritom ključni trag (7. sezona, epizoda Lab Rats). Hodges ima i izvanredno čulo mirisa i može identificirati ključne hemijske spojeve po samom njihovom mirisu. Hodges se prodružio glavnoj glumačkoj postavi na početku 7. sezone

Sofija Kurtis (u seriji od 5. do 7. sezone i u 12. sezoni; tumačila je Louise Lombard) detektivka je u Odjelu za ubistva. Bila je forenzičarka koja je postala član Grissomovog tima nakon što je polovinom 5. sezone pomoćnik direktora Kriminalističkog laboratorija Conrad Ecklie razdvojio tim na 2 dijela (Grissomov i Catherinin). Međutim, ubrzo je počela razmišljati o tome da dâ otkaz pogođena činjenicom da je degradirana s mjesta šefa dnevne smjene. U 6. sezoni napravila je promjenu u karijeri prebacivši se iz forenzičara u detektive. Na kraju 7. sezone je napustila glavnu postavu. Pojavila se u jednoj epizodi 12. sezone.

Dejvid Filips (u seriji od 1. do 17. sezone; tumačio ga David Berman), čiji je nadimak "Super Dave", pomoćnik je dr. Robbinsa. Nadimak je dobio nakon što je spasio život žrtve tokom obdukcije (žrtva je još bila živa). Zbog posla kojim se bavi, malo ga šta može uznemiriti, mada su ga u ranijim sezonama kolege zadirkivale zbog pretpostavljenog manjka društvenog života. Ipak, početkom 7. sezone uplovio je u bračne vode. Otkrio je da njegova žena uživa slušati o svim grotesknim detaljima njegovog posla (epizoda Leapin' Lizards). Tokom 8. sezone neki znakovi ukazuju na to da supruga pokušava promijeniti njegov izgled. Krajem 9. sezone uspješno je izveo prvu samostalnu obdukciju. U 6. sezoni se pridružio glavnoj glumačkoj postavi serije, ali je na početku 7. napustio, da bi se ponovo od 8. pridružio.

Vend Sims (u seriji od 6. do 12. sezone; tumačila je Liz Vassey) je DNK-tehničarka. Radila je u San Franciscu prije dolaska u Las Vegas (epizoda Secrets and Flies). U epizodi Lab Rats pomaže Hodgesu da istraži slučaj ubice-maketara. Ova dva lika imaju kontinuirano rivalstvo, ali i uzajamne romantične osjećaje, koje ipak zadržavaju za sebe. Hodges se žali da Wendy pokušava sve preuzeti i misli da je ona "previše cool" za laboratorij. Wendy vrijeđa Hodgesa nazivajući ga "čudakom" i "gubitnikom", ali hvali njegove metode u istrazi. Pomalo je šeprtljasta u poslu. Imala je veliku raspravu sa dr. Robbinsom oko dokaznog materijala s već ustajalom krvi u epizodi Let It Bleed. Otkrila je da je u nezavisnom horor-filmu igrala djevojku koja bude prepolovljena motornom pilom. U 9. sezoni "premještena" je iz epizodnih u glavne likove serije. Na kraju 11. sezone napušta glavnu postavu. Poslednji put se pojavila u 2. epizodi 12. sezone.

Rajli Adams (u seriji od 9. do 10. sezone; tumačila je Lauren Lee Smith) bivša je policajka iz St. Louisa koja je postala forenzičarka. Dolazi u Las Vegas da popuni prazno mjesto u njihovom timu, koji je još potresen ubistvom kolege Warricka Browna. 15. 5. 2008. CBS je izdao obavijest za štampu koja potvrđuje da će se Lauren Lee Smith priključiti glumačkoj ekipi CSI-a u ulozi Riley Adams, ulozi koja bi trebala popuniti prazninu nastalu odlaskom Sare Sidle u prethodnoj sezoni. Prema toj obavijesti, Adams je nonkonformistica koja se priključila policiji iz pobune prema ocu koji je psihijatar. Napustila je tim na kraju 10. sezone zbog "nedovoljne podrške i lošeg rukovođenja ekipom" od strane Catherine.

Dr. Rejmond Lengston (u seriji od 9. do 12. sezone; tumačio ga Laurence Fishburne) pomoćnik je šefa noćne smjene i konsultant CSI-tima. O ovom liku CBS je ranije objasnio da "mu je fokus na razumijevanju ponašanja kriminalaca, kako i zašto ljudi rade nasilna djela – tendencije koje on vidi i u sebi. Tokom istrage jednog ubistva, dolazi u kontakt sa CSI-timom i na kraju im se pridružuje kao forenzičar 1. nivoa". Nekad je bio doktor i radio u bolnici. Njegov kolega s posla ubio je 27 pacijenata i bili su mu predočeni svi dokazi, međutim, to nikad nije riješio. CBS je potvrdio da će se Fishburne pridružiti seriji od 9. epizode u 9. sezoni, a Grissom će otići u narednoj epizodi. Pridružio se glavnoj glumačkoj postavi u 10. sezoni nakon Gilovog odlaska. Na kraju 12. sezone odlazi da bi našao ubice svoje žene.

Diebenkorn Rasel (u seriji od 13. do 17. sezone; tumačio ga je Ted Danson) je došao kao novi vođa nakon Rayevog odlaska na kraju 12. sezone. Ima ženu, ćerku, sina i unuka. Epizodu pre nego što je Catherine otišla bila, ona je bila napadnuta u svojoj kući. Pobegla je napolje dok su pucali na nju. D. B. je naišao kolima i ušla je u auto i pritom ranjena. U sledećoj epizodi su se ona i D. B. vratili u laboratoriju i ona je napustila tim. D. B. je na početku 14. sezone doveo svoju prijateljicu Julie Finlay. NJih dvoje su ranije radili zajednu.

Morgan Brodi (u seriji od 12. do 17. sezone; tumačila je Elisabeth Harnois) je ćerka šerifa Conrada Ecklyja. Pridružila se D. B.-ju i timu na početku 13. sezone. Pojavila se u jednoj epizodi 12. sezone. U 13. sezoni je otkriveno da njeno i Gregovo prezime možda vuku korene od istog predaka.

DŽuli Finlej (u seriji od 14. do 17. sezone; tumačila je Elisabeth Shue) je zamenila Catherine na mestu pomoćnika šefa smene. U tim ju je doveo D. B. sa kojim je i ranije radila. On je nju zvao Jules, a ona njega pravima imenom Diabencorn. U istoj sezoni su se dogovorili da on nju zove Finn, a ona njega D. B., kako ga svi zovu.

Henri Endrus (u seriji od 5. do 17. sezone; tumačio ga Jon Wellner) je laborant. Prvi put se pojavio pred kraj 5. sezone. N početku 15. sezone se pridružio glavnoj glumačkoj postavi.

Actor Character Seasons
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
William Petersen CSI Level III Šef
Gil Grissom
Glavni Glas Epizodni Glas Epizodni
Marg Helgenberger CSI Level III Pomoćnik šefa
Catherine Willows
(Šef, sezone 5, 10–12)
Glavni Epizodni
Chandra West CSI Level I
Holly Gribbs
Glavni
Jorja Fox CSI Level III
Sara Sidle
(Konsultant, sezone 8-9)
Glavni Epizodni Epizodni Glavni
Gary Dourdan CSI Level III
Warrick Brown
Glavni
George Eads CSI Level III
Nick Stokes
(Pomoćnik šefa, sezone 11–12)
Glavni
Paul Guilfoyle LVPD Detektiv Kapetan
Jim Brass
Glavni Epizodni
Eric Szmanda CSI Level III
Greg Sanders
(DNK Tehničar., sezone 1–5; CSI Level I, sezone 5–7; CSI Level II, sezone 8–10)
Epizodni Glavni
Robert David Hall Glavni medicinski veštak
Al Robbins
Epizodni Glavni
David Berman Pomoćnik medicinskog veštakar
David Phillips
Epizodni Glavni Epizodni Glavni
Wallace Langham Tehničar za tragove
David Hodges
Epizodni Glavni
Louise Lombard LVPD Zamenik šefa
Sofia Curtis
(CSI Level III, sezona 5; VD šefa, sezona 5; Pomoćnik šefa, sezona 5; Detektiv za ubistva., seasons 6–8)
Epizodni Glavni Epizodni
Liz Vassey DNK Tehničar
Wendy Simms
Epizodni Glavni Epizodni
Lauren Lee Smith CSI Level II
Riley Adams
Glavni
Laurence Fishburne CSI Level II
Raymond Langston
Epizodni Glavni
Ted Danson CSI Level III Šef
D.B. Russell
Glavni
Elisabeth Shue CSI Level III Pomoćnik šefa
Julie Finlay
Glavni
Elisabeth Harnois CSI Level III
Morgan Brody
Epizodni Glavni
Jon Wellner DNK Tehničar
Henry Andrews
Epizodni Glavni

Epizodni likovi[uredi - уреди | uredi izvor]

U seriji se pojavljuje dosta epizodnih likova različitih profila (laboratorijski tehničari, detektivi, članovi porodica glavnih likova, kao i neki zločinci).

Gostujući glumci[uredi - уреди | uredi izvor]

U seriji je gostovalo i dosta poznatih ličnosti, pjevača i glumaca iz drugih serija. Evo nekih:

 • Steven Baldwin, zvijezda filma Usual Suspects, pojavio se kao Jesse Acheson, protiv koga se vodila istraga u epizodi Compulsion (sezona 5).
 • Roger Daltrey, frontmen grupe The Who, igrao je nestalog mafijaškog šefa koji se vraća u Las Vegas da se osveti onima koji su ga pokušali ubiti (epizoda Living Legend, sezona 7).

America Ferrera, zvijezda serije "Ružna Betty" (Ugly Betty) i Disneyevog kanala, pojavila se u epizodi Harvest (sezona 5).

 • Faye Dunaway glumila je poznatu bivšu šou-plesačicu i bivšu ljubav mafijaškog mogula u epizodi Kiss Kiss, Bye Bye (sezona 6).
 • Danny Bonaduce pojavio se kao Izzy Delancy, prva žrtva ubice-maketara, u dvodijelnoj 1. epizodi 7. sezone Built to Kill, te epizodi Loco Motives.
 • Kelly Rowan, iz serije O. C., pojavila se u epizodi Slaves of Las Vegas kao Eileen Nilson, supruga čovjeka koji ju je mrzio. Natjerala je djevojku iz podzemnog fetiš-kluba da se ponaša kao ona, što je nagnalo njenog nasilnog muža da je ubije.
 • Kevin Federline (bivši muž Britney Spears) pojavio se u epizodi Fannysmackin' (7. sezona) kao siledžija poznat kao "Pig" (svinja) i vođa ulične bande koja je nasumično brutalno, a ponekad i fatalno, premlaćivala građane, a najviše turiste u Las Vegasu. U ovoj epizodi banda ozbiljno napada Grega Sandersa koji pokušava pomoći jednoj od njihovih žrtava. Pig se, također, verbalno obrušava na Nicka i Warricka dok oni istražuju mjesto napada na Grega, što dovodi do manjeg fizičkog sukoba između Piga i Nicka.
 • Ian Somerhalder, Josh Holloway, Elizabeth Mitchell i Harold Perrineau, zvijezde serije Izgubljeni (Lost), također su gostovali u CSI-u. Somerhalder je glumio osumnjičenog za ubistvo Tonyja Del Nagra (1. epizoda 3. sezone: Revenge Is Best Served Cold). Holloway je 2003. igrao Kennyja Richmonda (1. epizoda 4. sezone: Assume Nothing), zaposlenika u kasinu koji je na koledžu bio Nickov timski kolega u bejzbol-ekipi. Mitchell se pojavila kao Melissa Winters, tužiteljica vezana za invalidska kolica i Sarina prijateljica sa strašnom tajnom (epizoda 1 Hit Wonder), a Perrineau je glumio svećenika nečiste prošlosti koji se podvrgao egzorcizmu i koji je nestao (epizoda Go To Hell).

Prije nego što je postao član glavne postave u CSI: NY, Carmine Giovinazzo pojavio se u spomenutoj 1. epizodi 3. sezone, što ga čini jednim od nekoliko glumaca koji su se pojavili u sve tri CSI-serije.

Juliette Goglia glumila je Hannah West, čudo od djeteta, koja je "zamutila vodu" u dva slučaja ubistva u koja je bio umiješan njen polubrat. Njeni hladni, proračunati postupci natjerali su Saru da ponovo razmisli o svojoj karijeri, i ona odlazi na kraju također spomenute epizode Goodbye and Good Luck. Sara ostavlja svoj službeni prsluk za novu forenzičarku Ronnie Lake nakon što je s njega uklonila etiketu sa svojim imenom i bacila je u kantu za smeće. Prvi slučaj sa Hannah bio je u sezoni 6 (epizoda The Unusual Suspect).

U seriji su gostovala i 4 glumca iz serije The Shield. Catherine Dent glumila je Danny (ubicu) u epizodi Who Shot Sherlock? (5. sezona), Kenny Johnson igrao je Lema, vozača Korvete, u epizodi Time of Your Death (sezona 6),

Walton Goggins glumio je Shanea (ubicu) u epizodi Empty Eyes, a Jay Karnes pojavio se kao detektiv Dutch iz Unutrašnje kontrole u epizodi For Gedda (sezona 8).

Jamie Hyneman i Adam Savage, autori serijala Mythbusters, pojavili su se kao naučnici-posmatrači u epizodi The Theory of Everything (sezona 8).

Hip-hoper Method Man pojavljuje se kao Drops u epizodama Poppin' Tags, Big Shots i Drops Out.

Taylor Swift glumi Haley Jones u epizodi koja je prikazana 5. 3. 2009. (u SAD-u).

Holt McCallany bio je u epizodi Young Man with a Horn. Prethodno je glumio detektiva Johna Hagena u CSI: Miami. Zvijezda serije Heroji (Heroes) Milo Ventimiglia igrao je Bobbyja u epizodi Friends & Lovers (sezona 1). Zvijezda američke verzije serije Ured (The Office) John Krasinski pojavio se u epizodi Who Shot Sherlock? (sezona 5).

Travis Barker glumio je repera u epizodi o reperskim ratovima između istočne i zapadne američke obale.

Shanna Moakler, bivša miss SAD-a, pojavila se u istoj epizodi kao i njen sada već bivši muž Barker.

Allison Scagliotti-Smith, poznata po ulozi Mindy Crenshaw u Drake & Josh, tumačila je zaposlenicu u restoranu brze hrane u epizodi Deep Fried and Minty Fresh.

Epizode[uredi - уреди | uredi izvor]

Prve 4 sezone imaju 23 (kao i deseta, kod nas još neprikazana), peta 25, a 6., 7. i 9. 24 epizode. Osma ima samo 17 zbog poznatog štrajka scenarista u Hollywoodu. Neke od njih bile su tzv. crossover (unakrsne) epizode s druge 2 CSI-serije. Dvodijelna unakrsna epizoda sa serijom Bez traga (Without a Trace) emitirana je u SAD-u 8. 11. 2007. Prvi dio bio je u okviru CSI-a, a drugi u okviru Bez traga.

Prijem[uredi - уреди | uredi izvor]

U TV-sezoni 2002-03 CBS je postao gledaniji od dotad vodećeg NBC-a, a CSI najgledanija TV-emisija za tu sezonu[9], a u idućih 5 najgledanija emisija sa scenarijem. Od 2003. serija je i na vrhu najgledanijih dramskih serija u SAD-u, a i u 2007. zadržala se među 5 najgledanijih emisija svake sezone. Finale 5. sezone (Grave Danger), koje je režirao Quentin Tarantino, gledalo je 19. 5. 2005. preko 35 miliona ljudi, dvaput više od najbližeg konkurenta na listi.[10] Prema web-stranici TV.com, epizode Living Doll (sezona 7) i Grave Danger dobile su najveću ocjenu (9.6) od svih CSI-epizoda. Ocjenu 9.5 dobile su Monster in the Box (sezona 7) i For Gedda (sezona 8), a 9.4 Goodbye and Good Luck (sezona 8), Rashomama (sezona 6), Law of Gravity (sezona 7), Gum Drops (sezona 6), Bloodlines (sezona 4), Play With Fire (sezona 3) i Stalker (sezona 2).

Reakcija javnosti[uredi - уреди | uredi izvor]

Popularnost serije dovela je do pojave mnogih web-stranica, internet-foruma i velike količine umjetnina koje su izradili ljubitelji serije – oni su drugi po broju napisanih priča (preko 19.000), odmah iza ljubitelja serije Buffy, ubica vampira. 27. 9. 2007, nakon 1. epizode 8. sezone, minijutarna maketa Grissomovog ureda (koju smo vidjeli da pravi u 7. sezoni) stavljena je na eBay. Aukcija je završena nakon 10 dana, a maketa je prodana za 15.600 $. CBS je novac donirao udruženju CASA (nacionalno udruženje koje podržava i promovira sudski određene zastupnike zlostavljane i zanemarene djece). U augustu 2007, nakon što su se pojavile glasine da Jorja Fox napušta seriju, počela je "narodna" kampanja, koju je pokrenuo jedan internet-forum. Mnogi od 19.000 njegovih članova dali su doprinos kampanji, skupivši preko 8.000 $ za poklone i praktične šale namijenjene čelnicima CBS-a te producentima i scenaristima CSI-a. Neke od tih šala bile su svadbena torta za Carol Mendelsohn, 192 čokoladice u obliku insekata s porukom "CSI Without Sara Bugs Us" ("CSI bez Sare je dosadan k'o insekt" /bug = insekt) za Narena Shankara ili avion koji je nekoliko puta preletio iznad Universalovih studija s porukom "Slijedite dokaze – zadržite Jorju Fox u CSI-u". Bilo je i protesta na način da se producentima poštom šalje 1 dolar kako bi se sačuvao Jorjin ugovor "1 po 1 dolar". Od početka kampanje (29. septembar|29. 9.]] 2007) do 16. 10. 2007. više od 20.000 pisama s novcem i lecima iz 49 zemalja stiglo je na adresu Universala i sjedišta CBS-a u New Yorku.[11][12] Fox i Mendelsohn odlučile su donirati taj novac udruženju CASA.[13]

Kritika zbog tematike nasilja i seksa[uredi - уреди | uredi izvor]

Serija je često kritizirana zbog nivoa i neopravdanosti prikazivanja nasilja i seksualnih sadržaja. Zajedno s druge 2 CSI-serije, pomakla je granice onoga što se smatralo prihvatljivim za prikazivanje na udarnoj TV-mreži.[14] Serija ima dosta epizoda s tematikom seksualnog fetišizma i drugih oblika seksualnog zadovoljavanja (vidi naročito lik Lady Heather, koja je profesionalna domina). Televizijsko vijeće roditelja (PTC) ocijenilo je CSI jednom od najgorih emisija za prikazivanje u udarnom terminu skoro u svakoj sezoni od CSI-eve druge[15][16][17][18], a najgorom nakon sezona 2002/03[19] i 2005/06.[20] Vijeće je i neke epizode predložilo za najgore TV-emisije u sedmici[21][22][23][24][25][26] Dodatno, epizoda King Baby iz februara 2005, koju je PTC imenovalo najuvredljivijom TV-emisijom sedmice, navela je PTC da počne kampanju za podnošenje pritužbi Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC) zbog ove epizode.[27] Do danas je uloženo oko 13.000 pritužbi na ovu epizodu.[28] PTC je, također, zatražio od Cloroxa da povuče svoje reklame iz CSI-a i CSI: Miami zbog tematike nasilja u ovim serijama.

Reakcija organa zakona[uredi - уреди | uredi izvor]

Druga kritika na račun serije tiče se prikazivanja policijskih procedura za koje neki odlučno smatraju da nije u skladu s realnosti. Npr., forenzičari u seriji ne samo da istražuju mjesta zločina (kao što to čine stvarni forenzičari) već vrše racije, učestvuju u potjerama i hapšenju osumnjičenih, ispituju osumnjičene i rješavaju slučajeve, što spada u odgovornost policajaca i detektiva, a ne forenzičkog osoblja. Ipak, neki detektivi također su i školovani forenzičari, iako je to jako rijetko u stvarnom životu. Smatra se neumjesnom i nevjerovatnom praksom puštanje CSI-osoblja da učestvuje u detektivskom poslu jer bi to kompromitiralo nepristrasnost naučnih dokaza. CSI dijeli ovu karakteristiku sa sličnom britanskom serijom Nijemi svjedok (Silent Witness). U okviru stvarne lasvegaske policije forenzičari rade za bilo koju kompaniju koju unajmi okrug Clark, najčešće za Institut za istraživanje pustinje (DRI), koji se nalazi blizu kampusa UNLV-a. Također, gradovi Sjeverni Las Vegas i Henderson i ostali okruzi i općine u blizini ne dozvoljavaju lasvegaskoj policiji ili kompanijama koje rade za nju da uđu u njihovu jurisdikciju, osim ako se zločin desio na granici gradova i/ili općina. Dalje, forenzičari koji su pod ugovorom s lasvegaskom policijom ne idu u druge okruge niti bilo gdje drugo u Nevadi zbog toga što svaki okrug ima različite zakone u pogledu toga šta se smatra organom zakona ili kriminalističkom službom u dotičnom okrugu. Neki okružni javni tužioci kritizirali su seriju zbog toga što javnosti daje netačnu sliku o tome kako policija rješava zločine. Žrtve i njihove porodice dolaze i očekuju trenutne rezultate nekih od procedura prikazanih u seriji, kao što su DNK-analiza ili provjeravanje otisaka prstiju, dok u stvarnom životu ove procedure mogu trajati danima ili čak sedmicama. Javni tužioci navode da se smanjio stepen donošenja konačne presude u slučajevima s malo fizičkih dokaza najviše zbog utjecaja CSI-a na članove porote.[29] Međutim, nisu sve krim-službe tako kritične – ustvari, mnogi forenzičari pozitivno su ocijenili utjecaj serije i uživaju u svojoj novoj reputaciji "nepobjedivosti". U Velikoj Britaniji policajci za mjesto zločina, prethodno opterećeni pomalo "klovnovskom" skraćenicom SOCO (Scene Of Crime Officers), sada sami sebe nazivaju CSI-evci. Policije nekih gradova (npr. Norfolk) otišle su čak toliko daleko da su promijenile ime jedinice u "Crime Scene Investigation". Također, desio se masovni porast broja aplikanata na regrutiranja i programe obuke, s daleko većim obimom ljudi koji su zainteresirani za ono što se nekad smatralo zaostalim u naučnom pogledu.[30]

LGBT polemike[uredi - уреди | uredi izvor]

LGBT (engl. skr. za Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender) zajednica kritizirala je seriju zbog negativnog prikazivanja LGBT likova. Međutim, pošto su većina jednoepizodnih likova u seriji – zbog same njene prirode – kriminalci, osumnjičeni ili žrtve, prirodno je da su svi od navedenih gostujućih likova prikazani u ne baš pozitivnom svjetlu. Uprkos općem nezadovoljstvu, epizoda Ch-Ch-Changes (sezona 5) pozitivno je primljena u transseksualnoj zajednici.[31] Dalje, u epizodi Iced iz iste sezone pojavljuje se jedan od samo nekoliko otvorenih homoseksualnih likova u seriji koji nisu bili žrtve ili zločinci (bio je žrtvin susjed).

Franšiza (licenca)[uredi - уреди | uredi izvor]

Poput NBC-jeve franšize Law & Order (Zakon i red), CBS je pokrenuo vlastitu franšizu počevši u septembru 2002. sa serijom CSI: Miami. Još jedna serija pokrenuta je 2 godine poslije: CSI: NY. Također je napravljeno dosta stripova, videoigara i romana baziranih na ovim serijama. Serija se našla u istom "svijetu" s drugom CBS-ovom policijskom serijom Bez traga (Without a Trace) tokom unakrsnih epizoda prikazanih početkom novembra 2007. Slično je bilo i sa serijama CSI: NY i Neriješen slučaj (Cold Case). William Petersen potvrdio je da je u toku rad na CSI-filmu u kojem bi glavni lik bio Grissom.[32]

"CSI-efekt"[uredi - уреди | uredi izvor]

Termin "CSI-efekt" (ponekad nazvan i "CSI-sindrom") odnosi se na fenomen da su popularne TV-serije, kao što su sva tri CSI-a, Zakon i red, Nijemi svjedok, Ispitujući Jordan (Crossing Jordan) i Buđenje mrtvih (Waking the Dead), žrtvama zločina i članovima porota povećale očekivanja od forenzičke nauke, naročito istraživanje mjesta zločina i DNK-testiranje.[33] Za ovaj fenomen se govori da je promijenio način na koji se mnoga suđenja danas predstavljaju u tome što su tužioci pod pritiskom da na sudu izlože više forenzičkih dokaza.[34]

"CSI: Iskustvo"[uredi - уреди | uredi izvor]

25. 5. 2007. čikaški Muzej nauke i industrije otvorio je izložbu u čast CSI-a, nazvanu "CSI: Iskustvo" ("CSI: The Experience"). Tu je, također, i web-stranica za one koji ne mogu posjetiti izložbu koju je dizajnirao Centar univerziteta Rice za tehnologiju u podučavanju i učenju (Rice University's Center for Technology in Teaching & Learning).

Vozila[uredi - уреди | uredi izvor]

Po dogovoru za plasman visokoprofilnih proizvoda[35] General Motors donirao je dva terenca GMC Yukon XL Denali policijama Los Angelesa i Las Vegasa. Isti modeli modificirani su i korišteni u seriji kao "jedinica za mobilnu analizu" u finalu 5. sezone Grave Danger. Visina im je promijenjena za 15 cm u odnosu na standardni model, omogućujući tako da vrata prtljažnika štite likove od kiše, te da se u prtljažnik i zadnji kraj smjesti mobilni laboratorij s laptopima, alatnim kutijama i skladištem za dokaze. U epizodi 8x12 (Grissoms's Divine Comedy) Warrick vozi crni hibridni Yukon XL/Denali.[36]

Televizijski rejting[uredi - уреди | uredi izvor]

Sjedinjene Države[uredi - уреди | uredi izvor]

Napomena: Nova TV-sezona na svakoj američkoj TV-mreži počinje krajem septembra, a završava polovinom maja.

Sezona Vrijeme emitiranja Premijerna epizoda Finale sezone TV-sezona Plasman Gledaoci
(u milionima)
1 petak, 21.00. (od 6. 10. 2000. do 12. 1. 2001)
četvrtak, 21.00. (od 1. 2. 2001)
6. 10. 2000. 17. 5. 2001. 2000–2001. #10 17.80[37]
2 četvrtak, 21.00. 27. 9. 2001. 16. 5. 2002. 2001–2002. #2 23.69[38]
3 četvrtak, 21.00. 26. 9. 2002. 15. 5. 2003. 2002–2003. #1 26.20[39]
4 četvrtak, 21.00. 25. 9. 2003. 20. 5. 2004. 2003–2004. #1 25.27[40]
5 četvrtak, 21.00. 23. 9. 2004. 19. 5. 2005. 2004–2005. #2 26.26[41]
6 četvrtak, 21.00. 22. 9. 2005. 18. 5. 2006. 2005–2006. #3 24.86[42]
7 četvrtak, 21.00. 21. 9. 2006. 17. 5. 2007. 2006–2007. #5 20.00[43]
8 četvrtak, 21.00. 27. 9. 2007. 15. 5. 2008. 2007–2008. #5 19.53
9 četvrtak, 21.00. 9. 10. 2008. 14. 5. 2009. 2008–2009. #4 19.03[44]
10 četvrtak, 21.00. 24. 9. 2009. 20. 5. 2010. 2009–2010. TBA 16.01 (do danas)

Velika Britanija[uredi - уреди | uredi izvor]

Epizode se emitiraju četvrtkom u 21. 00. na kanalu FIVE na britanskoj zemaljskoj mreži. Broj gledalaca kreće se oko 4 miliona. Reprize su tokom sedmice na FIVE USA, a broj gledalaca je oko 2 miliona.

Nagrade i nominacije[uredi - уреди | uredi izvor]

Nagrade[uredi - уреди | uredi izvor]

ASCAP nagrada:

 • Najgledanija TV-serija u 2006.

Nagrade ASC-a:

 • Izvanredno postignuće u kinematografiji u TV-serijama (2006)
 • Izvanredno postignuće u kinematografiji u TV-serijama (2005)

Nagrade Emmy:

 • Izvanredan mikser zvuka u humorističkoj ili dramskoj TV-seriji (2007)
 • Izvanredna kinematografija za serije snimane jednom kamerom (2006)
 • Izvanredno uređivanje zvuka u TV-seriji (2003)
 • Izvanredna (neprotetska) šminka u TV-seriji (2002)

Nagrada Saturn:

 • Najbolja TV-serija (2004)

Nagrada Udruženja TV-glumaca:

 • Izvanredan ansambl u dramskoj seriji (2004)

Nominacije[uredi - уреди | uredi izvor]

Osim osvojenih nagrada, serija je bila nominirana za još 28 Emmyja u 12 kategorija, kao i za Zlatni globus, Nagradu Udruženja TV-glumaca, Nagradu Udruženja američkih scenarista, Nagradu Udruženja režisera te Nagradu Udruženja američkih producenata.

DVD izdanja[uredi - уреди | uredi izvor]

Regija 1[uredi - уреди | uredi izvor]

Ova regija obuhvata SAD (s Portorikom) i Kanadu.

# Naziv DVD-a Epizode Datum izdavanja
1 Kompletna 1. sezona 23 25. 3. 2003.
2 Kompletna 2. sezona 2. 9. 2003.
3 Kompletna 3. sezona 30. 3. 2004.
4 Kompletna 4. sezona 12. 10. 2004.
5 Kompletna 5. sezona 25 29. 11. 2005.
6 Kompletna 6. sezona 24 14. 11. 2006.
7 Kompletna 7. sezona 20. 11. 2007.
8 Kompletna 8. sezona 17 14. 10. 2008.
9 Kompletna 9. sezona 24 1. 9. 2009.
10 Kompletna 10. sezona 23 jesen 2010
 • 9. sezona puštena je u promet u SAD-u 1. 9. 2009, a u Kanadi 22. 9. 2009.

Izdanja za SAD distribuira Paramount Home Entertainment, a za Kanadu Alliance Atlantis. Izdanje 1. sezone razlikuje se od ostalih sezona po tome što je dostupno samo u 1.33:1 ili 4:3 formatu, a ne u 1.78:1 ili 16:9, što je standardni format HDTV-a. Pošto je serija počela 2000. godine, moguće je da snimana na taj način, a naredne sezone bile su prve koje su prebačene u "široki" format. Prva sezona, također, jedina nema Dolby Digital 5.1 audiosistem, već ima stereo zvuk.

Regije 2 i 4[uredi - уреди | uredi izvor]

Regija 2 obuhvata sve evropske zemlje (osim Rusije, Bjelorusije i Ukrajine), Grenland, Arapski poluotok, Kavkaz, Iran, Egipat, Južnoafričku Republiku, Gvajanu i Japan. U regiju 4 ulaze Srednja i Južna Amerika (osim Gvajane), Australija, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja i još neke manje polinezijske države. U ovim regijama DVD-izdanja izlaze tako što se svaka sezona izdaje u 2 dijela (svaki ima 11 ili 12 epizoda s posebnim dodacima) prije nego što se konačno prodaju "u jednom komadu". Nakon što su kasnila skoro 12 mjeseci za izdanjima u regiji 2 nakon prve 4 sezone, izdanja u regiji 4 izlaze sve brže jer distributeri jednostavno izdaju cijelu sezonu 5 odjednom.

Regija 2

Naziv DVD-a Datum(i) izdavanja
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 1) 1. 3. 2010*
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 2) 1. 3. 2010*
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 3) 1. 3. 2010*
CSI: Crime Scene Investigation (sezone 1–3) 23. 8. 2004.
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 4) 1. 3. 2010*
CSI: Crime Scene Investigation (sezone 1–4) 12. 12. 2005.
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 5) 1. 3. 2010*
CSI: Crime Scene Investigation (sezone 1–5) 2. 10. 2006.
CSI: Crime Scene Investigation - Grave Danger (2 Tarantinove epizode) 10. 10. 2005.
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 6) 1. 3. 2010*
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 7) 1. 3. 2010*
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 8) 1. 3. 2010*
CSI: Crime Scene Investigation (sezone 1–8) 26. 10. 2009.
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 9) 1. 3. 2010.
 • * - izdani kao kompletne sezone; sezone 1-8 izdavane su u 2 dijela od 2003. do 2009.

Regija 4

Naziv DVD-a Datumi izdavanja
Čitava sezona 1. dio 2. dio
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 1) 27. 11. 2003. 21. 10. 2002. 9. 4. 2003.
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 2) 28. 10. 2004. 27. 10. 2003. 30. 3. 2004.
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 3) 4. 10. 2005. 18. 3. 2005. 13. 9. 2005.
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 4) 8. 11. 2006. 12. 5. 2006. 17. 8. 2006.
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 5) 24. 1. 2007. Izdano Izdano
CSI: Crime Scene Investigation - Grave Danger (2 Tarantinove epizode) 6. 6. 2007.
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 6) 5. 12. 2007. Izdano Izdano
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 7) 3. 12. 2008. Izdano Izdano
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 8) 15. 7. 2009. Izdano Izdano
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 9) 2. 6. 2010. Izdano Izdano

Blu-ray izdanja[uredi - уреди | uredi izvor]

Paramount Home Entertainment izdat će 12. 5. 2009. prvu sezonu na HD Blu-ray disku. Za razliku od DVD-izdanja, ovo će biti u originalnom širokoekranskom formatu, a imat će i 7. 1. surround zvuk.

Ostala izdanja[uredi - уреди | uredi izvor]

CSI-franšiza doživjela je izdanje i u obliku igara za mobitele. U jesen 2007. CBS se udružio s proizvođačem igara Gameloftom kako bi se CSI "ubacio" na mobitele. Prva takva igra bila je CSI: Miami. U njoj "učestvuju" Horatio Caine, Alexx Woods i Calleigh Duquesne koji uz igračevu pomoć pokušavaju riješiti ubistvo u South Beachu.[45] Igra je, također, dostupna za "skidanje" na različitim iPod uređajima.[46]

U proljeće 2008. Gameloft i CBS izdali su "CSI: Crime Scene Investigation – The Mobile Game". Igra je bazirana izvan originalne serije, a ima jedinstvenu karakteristiku u tome što igrač može primati pozive u toku igre koji mu daju napomene i tragove o mjestu zločina i dokazima. Što se tiče same priče, autori igre sarađivali su sa Zuikerom kako bi radnja i dijalozi bili u skladu sa stilom serije.[47]

Internet prodaja[uredi - уреди | uredi izvor]

Država Prodavač Dostupne sezone
 Filipini iTunes Store 6, 7, 8, 9 (nakon što se epizoda emitira na TV-u)
 SAD Amazon Unbox 6, 7, 8
 SAD Xbox Live 6 i 7 (približno sedmicu nakon emitiranja; nakon toga ponuda ne važi)
 SAD NetFlix 7, 8, 9 (streaming sa Instant play-om za mušterije Netflixa)
 Ujedinjeno Kraljevstvo Demand Five 6, 7, 8, 9 (odmah nakon emitiranja)
 Njemačka RTLnow 6, 7, 8, 9 (sedmicu prije emitiranja)

Emitiranje u svijetu[uredi - уреди | uredi izvor]

Država TV mreža/mreže
 Argentina Sony Entertainment Television i Canal 9
 Australija Nine Network
 Austrija ORF 1
 Belgija VT4
 Bosna i Hercegovina OBN
 Brazil Sony Entertainment Television i Rede Record
 Bugarska Nova Televizia i AXN
 Češka Republika TV NOVA
 Čile Canal 13 i Sony Entertainment Television
 Danska Kanal 5
 Ekvador Sony Entertainment Television i TeleAmazonas
 Estonija TV 3
Fidži Fidži FijiONE
 Filipini AXN i Studio 23 (ABS-CBN)
 Finska MTV3
 Francuska TF1
 Grčka ALTER i ET1
 Holandija RTL 4 i RTL 5
 Honduras Sony Entertainment Television
 Hrvatska HRT, RTL Televizija
 Indija AXN
 Indonezija Indosiar
 Irska Channel 6 i RTÉ
 Island Skjár 1
 Italija FoxCrime (SKY) i Italia 1
 Izrael Channel 1 i Xtra HOT
 Japan AXN, WOWOW i TV Tokyo
 Južna Koreja Munhwa Broadcasting Corporation
 Južnoafrička Republika M-Net i SABC3
 Kanada CTV, Showcase i Spike TV
 Kenija Kenya Television Network
 Kina China Entertainment Television
 Kolumbija Studio Universal
 Kostarika Teletica canal 7
 Latvija TV3
 Libanon Lebanese Broadcasting Corporation
 Litvanija TV3
 Mađarska Viasat3
 Makedonija A1 TV
 Malezija AXN i ntv7
 Meksiko Sony Entertainment Television i Televisa Canale 5
Nikaragva Nikaragva Sony Entertainment Television
 Norveška TVNORGE
 Novi Zeland TV3 i SKY Television SKY 1
 Njemačka RTL
 Peru Sony Entertainment Television
 Poljska TVP2 i AXN
 Portugal AXN i SIC
 Rumunija Pro Cinema
 Rusija DTV-viasat
 Singapur MediaCorp i AXN
 SAD CBS i Spike TV
 Slovačka TV JOJ
 Slovenija POP TV
 Srbija RTS
 Španija AXN i Telecinco
 Šri Lanka Art TV
 Švedska Kanal 5 i Viasat Crime
 Švicarska SF2, TSI2 i TSR1)
 Tajland AXN i UBC
 Tajvan AXN i VideoLand
 Turska TRT, CNBC-E i TRT1
 Ujedinjeno Kraljevstvo Five, Five US i LIVINGtv
 Urugvaj Canal 10
 Venecuela Sony Entertainment Television

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

 1. http://tv.yahoo.com/csi-crime-scene-investigation/show/461
 2. http://www.televisionheaven.co.uk/csi.htm
 3. http://www.csifiles.com/news/120805_01.shtml
 4. http://news.slashdot.org/article.pl?sid=02/03/01/1648256
 5. http://www.usaweekend.com/02_issues/020120/020120petersen.html
 6. http://www.people.com/people/archive/article/0,,20138223,00.html
 7. http://www.gmanews.tv/story/107279/CSI-series-star-William-Petersen-leaving-in-9th-season
 8. http://www.sci-fi-online.com/2006_Interviews/06-04-10_MargHelgenberger.htm
 9. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/3049577.stm
 10. http://www.csifiles.com/news/210505_03.shtml
 11. http://www.sptimes.com/2007/10/16/Tv/_CSI__fan_says_losing.shtml
 12. http://hollywoodinsider.ew.com/2007/10/08/csis-launch-sav/
 13. http://www.csifiles.com/news/011107_02.shtml
 14. http://www.mensnewsdaily.com/archive/newswire/news2004/1104/111704-csi-toy.htm
 15. http://www.parentstv.org/ptc/publications/reports/top10bestandworst/2002/main.asp
 16. http://www.parentstv.org/ptc/publications/reports/top10bestandworst/2004/main.asp
 17. http://www.parentstv.org/ptc/publications/reports/top10bestandworst/2005/main.asp
 18. http://www.parentstv.org/PTC/publications/reports/top10bestandworst/2007/WAYCW2007.pdf
 19. http://www.parentstv.org/ptc/publications/reports/top10bestandworst/2003/main.asp
 20. http://www.parentstv.org/ptc/publications/reports/top10bestandworst/2006/main.asp
 21. http://web.archive.org/web/20051016191616/http://www.parentstv.org/PTC/publications/bw/2002/101002.asp
 22. http://web.archive.org/web/20050408103625/http://www.parentstv.org/PTC/publications/bw/2003/0427worst.asp
 23. http://web.archive.org/web/20060831190818/http://www.parentstv.org/PTC/publications/bw/2003/1030worst.asp
 24. http://web.archive.org/web/20050914202343/http://www.parentstv.org/PTC/publications/bw/2004/1101worst.asp
 25. http://web.archive.org/web/20070504012636/http://www.parentstv.org/PTC/publications/bw/2004/1121worst.asp
 26. http://web.archive.org/web/20070813002639/http://www.parentstv.org/PTC/publications/bw/2005/0220worst.asp
 27. http://www.parentstv.org/PTC/action/CSI/content.htm
 28. http://www.parentstv.org/PTC/fcc/Complaints.asp
 29. http://www.usatoday.com/news/nation/2004-08-05-csi-effect_x.htm
 30. http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4284335.stm
 31. http://www.afterellen.com/TV/2005/5/csi.html
 32. http://www.tvguide.com/News/Petersen-CSI-Movie-1005251.aspx
 33. http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=967706
 34. http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=958224
 35. http://www.theautochannel.com/news/2006/04/19/004390.html
 36. http://www.csifiles.com/news/260505_01.shtml
 37. "CBS Wins Season". E!Online. 25. 05. 2001. Archived from the original on 10. 12. 2004.  Check date values in: |date= (help)
 38. "CSI Replaces ER As Season Champ". IMDB. amazon. http://www.imdb.com/news/sb/2002-05-20#tv2. pristupljeno 16. 09. 2006.. 
 39. Joal Ryan. "TV Season Wraps; 'CSI' Rules". E! Online. http://www.eonline.com/news/article/index.jsp?uuid=2c7a48e7-bd06-4a73-9311-0bab5caf4ef1. pristupljeno 16. 09. 2006.. 
 40. "Viewership numbers of primetime programs during the 2003-04 television season". Arhivirano iz originala 08. 02. 2007.. http://web.archive.org/web/20070208132303/http://www.abcmedianet.com/pressrel/dispDNR.html?id=060204_11.  Retrieved on 2007-11-06.
 41. "Viewership numbers of primetime programs during the 2004-05 television season". Arhivirano iz originala 10. 03. 2007.. http://web.archive.org/web/20070310210208/http://www.abcmedianet.com/pressrel/dispDNR.html?id=060105_05.  Retrieved on 2007-11-06.
 42. "Viewership numbers of primetime programs during the 2005-06 television season". Arhivirano iz originala 10. 03. 2007.. http://web.archive.org/web/20070310210300/http://www.abcmedianet.com/pressrel/dispDNR.html?id=053106_05.  Retrieved on 2007-11-06.
 43. "2006–07 Primetime Wrap". The Hollywood Reporter. 25. 05. 2007. Pristupljeno 30. 06. 2008..  Check date values in: |date=, |accessdate= (help)
 44. ABCmedianet.com
 45. http://www.cbs.com/gamesgames/story/10383968
 46. http://www.apple.com/games/ipod/csimiami/
 47. http://www.reuters.com/article/idUS175502+19-Mar-2008+PRN20080319

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]