General Motors

Izvor: Wikipedia

General Motors Corporation, poznat i pod skraćenicom GM, je američki automobilistički koncern sa sjedištem u Detroitu, savezna država Michigan.

Koncern je osnovan 1908., a već iste godine stekao je vlasništvo nad markama Buick i Oldsmobile. Nakon drugog svjetskog rata General Motors i Ford su stvorili reputaciju arsenala demokracije zbog zasluga u vojnoj proizvodnji za saveznike, ali zbog svoje proizvodnje za Hitlerovu Njemačku oni su također mogli dobiti titulu arsenala fašizma [1] General Motors je danas najveći svjetski proizvođač motornih vozila, a 2002. godine 15% svih automobila i gospodarskih vozila prodanih diljem svijeta nosilo je značku nekog od proizvođača pod okriljem koncerna. General Motorsova vozila danas se proizvode u 30 saveznih država SAD-a i 32 države diljem svijeta, a koncern zapošljava 340.000 ljudi.

Koncern ima puno vlasništvo nad markama Alpheon, Buick, Cadillac, Chevrolet, Daewoo, GMC, Holden, Hummer, Opel, Pontiac, Saturn, Saab i Vauxhall, a drži i udjele u japanskim markama Isuzu, Subaru i Suzuki, te ruskoj Ladi.

Zanimljivosti[uredi - уреди]

Nećak Nikole Tesle, Nikola Trbojević je radio za ovu firmu. U svojim pismima slavnom ujaku napisao je i: "Advokat je rekao da će mi ček biti odmah poslan, ali eto već prođe 6 dana i još čeka nema. Možete misliti da se ja divim i čudim da se veliki G.M. kompanija služi takvim trikovima." A u pismu od 18. 12. 1928. piše: "...Jedva jedvice evo dobih ček od G.M." 22. 12. 1928 slavni ujak Nikola Tesla mu je odgovorio: "Čuvajte se u buduće jer nedavno imao sam i ja nekakvog posla sa tim ljudima i izvukli su se na lukav način da mi ništa ne plate. Mnogo ćete bolje proći sa Timken, to je jedna od najodličnijih kompanija u Americi."

Izvori[uredi - уреди]