Andrej Plenković

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Šablon:Infokutija05 profesionalni lopov

Andrej Plenković

Andrej Plenković (Zagreb, 8. travnja 1970.) je hrvatski pravnik, diplomat, političar i predsjednik 14. i 15. Vlade Republike Hrvatske u službi od 2016. Predsjednik je i Hrvatske demokratske zajednice od 2016.

Magistrirao je pravne znanosti. Od 1994. do 2011. je bio na različitim funkcijama u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i smatra se jednim od najiskusnijih hrvatskih diplomata. Godine 2011. je kao član HDZ izabran na izborima u Hrvatski sabor, a godine 2013. je izabran za jednog od prvih 12 hrvatskih članova Europskog parlamenta.

U lipnju 2016. je nakon pada Oreškovićeve vlade, za koju je hrvatska javnost, ali i dio članstva HDZ optuživao predsjednika stranke Tomislava Karamarke, Plenković je od njega zatražio da podnese ostavku a sam sebe predložio za novog vođu stranke. Nakon toga je pobijedio na izborima za predsjednika stranke, a na izborima održanim u rujnu iste godine je HDZ pod njegovim vodstvom uvjerljivo osvojio relativnu većinu u novom sazivu Hrvatskog sabora. Nakon sklapanja nove koalicije sa strankom MOST-om i još nekoliko manjih stranaka, izabran je za novog predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]