Zoran Milanović

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Disambig.svg Za ostala značenja v. Zoran Milanović (razvrstavanje).
Zoran Milanović
Zoran Milanović

Trenutno na položaju
Preuzeo dužnost 
22. januar 2016
Predsjednik vlade Tihomir Orešković
Prethodnik: Tomislav Karamarko
Na dužnosti
2. jun 2007 – 23. decembar 2011
Predsjednik vlade Ivo Sanader
Jadranka Kosor
Prethodnik: Željka Antunović (Acting)
Nasljednik: Jadranka Kosor

Na dužnosti
23. decembar 2011 – 22. januar 2016
Predsjednik Ivo Josipović
Kolinda Grabar-Kitarović
Zamjenik Radimir Čačić
Vesna Pusić
Prethodnik: Jadranka Kosor
Nasljednik: Tihomir Orešković

Trenutno na položaju
Preuzeo dužnost 
2. jun 2007
Zamjenik Zlatko Komadina
Milanka Opačić
Gordan Maras
Rajko Ostojić
Prethodnik: Željka Antunović (v.d.)

Rođen/a 30. oktobar 1966. (1966-10-30) (dob: 50)
Zagreb, SR Hrvatska, SFRJ
(danas Hrvatska)
Politička stranka Socijaldemokratska partija
Alma mater Sveučilište u Zagrebu
Religija nema (ateist)[1]

Zoran Milanović (rođen u Zagrebu 1966) je hrvatski socijaldemokratski političar koji je od 2011. do 2016. kao premijer vodio Dvanaestu vladu Hrvatsku, a od 2007. se nalazi na čelu Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Odrastao je na Trnju, a zatim na Črnomercu. Pohađao je srednju školu „Centar za upravu i pravosuđe” (danas I. gimnazija). Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme studiranja dobio je Rektorovu nagradu i sudjelovao je na studentskom natjecanju iz međunarodnog javnog prava „Telders” u Haagu. Upisao je poslijediplomski studij iz međunarodnog prava u Zagrebu, ali ga nije završio. Diplomirao je na poslijediplomskom studiju europskog i komparativnog prava na flamanskom Sveučilištu u Bruxellesu.

Zaposlio se u Ministarstvu vanjskih poslova. Tri i pol godine bio je član hrvatske misije pri EU i NATO-u. Sudjelovao je u mirovnoj misiji u Gorskom Karabahu 45 dana.

Bavi se politikom od 1999., kada je postao član SDP-a.

Bio je pomoćnik ministra vanjskih poslova Tonina Picule, zadužen za međunarodne organizacije i pregovore s NATO-m.

Nakon bolesti Ivice Račana je ušao u utrku za vodstvo stranke, da bi na stranačkoj konvenciji 2.6. u drugom krugu pobijedio Željku Antunović i bio izabran za novog predsjednika.

Nakon izbora 2007. godine je prilikom postizbornih pregovora o koaliciji postao premijerski kandidat SDP-a, zamijenivši Ljubu Jurčića. Na kraju je prisiljen priznati poraz kada je saborsku većinu i novi mandat osigurao HDZ na čelu sa Ivom Sanaderom.

Godine 2010. je sklopio predizborni sporazum SDP-a sa Hrvatskom narodnom strankom, IDS i HSU poznat kao Kukuriku koalicija. Taj je blok na izborima 2011. godine osvojio apsolutnu većinu u Saboru, te je time Milanović osigurao mjesto budućeg premijera. Na dužnost je stupio 23. decembra 2011. Njegov je mandat obilježio ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali i nastavak ekonomske krize, kao i siromašenja najširih slojeva stanovništva. Nakon izbora u jesen 2015. godina je njegova koalicija ostala bez apsolutne većine, te je nakon nekoliko mjeseci bez uspjeha pokušao sastaviti vladu sa Mostom nezavisnih lista i početkom 2016. završio u oporbi. Na izvanrednim izborima u rujnu 2016. je Narodna koalicija sa njim na čelu imala iznenađujuće loše rezultate, te je Milanović najavio da se neće kandidirati za novi mandat na čelu predsjednika stranke.

Ima ženu i dvoje djece.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]