Most nezavisnih lista

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Most nezavisnih lista
PredsjednikBožo Petrov
Generalni sekretarKatarina Ujdur
OsnivačBožo Petrov
dopredsjednikNikola Grmoja
Osnivanje17. 11. 2012 (2012-11-17)
SjedišteMetković, Hrvatska
Ideologijafiskalni konzervativizam
ekonomski liberalizam[1]
veliki šator[2]
Politička pozicijacentar - desnica
Službene bojeplava, narančasta
Sabor
12 / 151
Evropski parlament
0 / 11
župana
0 / 21
gradonačelnika
2 / 128
Službene stranice
most-nl.com

Most nezavisnih lista (MOST), politička je stranka nastala krajem 2012. godine u Metkoviću.

Most nezavisnih lista kao političku platformu osnovali su uglavnom mladi ljudi koji nisu nikada aktivnije sudjelovali u političkom životu. Međutim, riječ je o osobama koje su bile društveno angažirane u drugim područjima, posebno udrugama i građanskim inicijativama. Prvi predsjednik je liječnik dr. Božo Petrov.

Lokalni izbori 2013.[uredi | uredi kod]

Na prvim lokalnim izborima na kojima sudjeluju, 2013. godine, osvojili su 46,25% glasova i sa 9 od postojećih 17 vijećničkih mandata dobili većinu u Gradskom vijeću Grada Metkovića, uz jednu od najvećih izlaznosti na izbore u cijeloj Hrvatskoj od 67,49%. [3], a predsjednik stranke dr. Božo Petrov s osvojenih 45,78% glasova ušao je u drugi krug izbora za gradonačelnika Grada Metkovića, s protukandidatom, tada aktualnim gradonačelnikom Stipom Gabrićem Jambom.

U drugom krugu opet je Metković u hrvatskom vrhu prema odazivu na izbore (66,06%) a dr. Božo Petrov preuzeo je gradonačelnički mandat pobijedivši s 67,94% glasova. Uz gradonačelnika, Most je dobio i dvoje dogradonačelnika: Katarinu Ujdur i Nikolu Grmoju.

Na istim izborima osvojili su 9,97% glasova u županiji i time postali treća stranka prema broju glasova i važan čimbenik i u županijskoj skupštini Dubrovačko-Neretvanske županije[4].

Parlamentarni izbori 2015.[uredi | uredi kod]

Na parlamentarnim izborima 2015. godine, osvojili su 19 zastupničkih mjesta, dok je HDZ-ova koalicija dobila 59 (sa pribrojana 3 glasa iz dijaspore), a SDP-ova koalicija 56 (59 s 3 IDS-ova). Nakon pregovora koji su trajali više od mjesec dana, i tokom kojih je dio izabranih zastupnika napustio stranku, MOST se krajem prosinca odlučio za savez sa Domoljubnom koalicijom, te je 2016. njegovim glasovima kao nestranački kandidat za novog premijera izabran Tihomir Orešković.

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]