Zgrada Elektroprivrede BiH

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zgrada Elektroprivrede BiH nakon druge izgradnje

Zgrada elektroprivrede BiH, nalazi se u Sarajevu. Izgrađena je 1978. godine prema projektu bosanskohercegovačkog arhitekte Ivana Štrausa [1]. Ima oblik brane, kao metafora proizvodnje električne energije. Pretrpila je značajna oštećenja tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992 – 1995.

Ponovna izgradnja[uredi - уреди | uredi kôd]

Štraus je jedan od rijetkih arhitekata koji je imao priliku da gradi ponovo neke od svojih uništenih objekata. U obnovi, praktično novoj izgradnji zgrade Elektroprivrede BiH radio je nakon rata sa skoro istim projektantskim i izvođačkim timom. Projektna dokumentacija je takođe ponovo urađena. Odlučio je da Zgrada Elektroprivrede do drugog sprata zadrži prijeratnu betonsku konstrukciju, dok od drugog sprata na više, uklonjen je uništeni materijal i taj dio objekta je bio ponovo izgrađen. [2]. Neki detalji su promijenjeni, ali je konstruktivni izgled ostao isti. Umjesto bakarne boje, sadašnja izvedba je zelene boje.

Prema mišljenju projektanta, obnovljeni objekat sada je bolji nego kad je izgrađen prvi put. Razlozi su veća financijska sredstva, obrazovaniji kadar i mogućnost uvoza nove tehnologije.

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Ivan Štraus - Arhitektura Bosne i Hercegovine 1945. – 1995. – Sarajevo, 1996. godina
  • Nedžad Kurto -Sarajevo 1492-1992, Oko, Sarajevo.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]