Crkva Kraljice Sv. krunice u Sarajevu

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Crkva Kraljice Sv. Krunice je neobarokna katolička bogomolja na Banjskom brijegu, u Sarajevu. Nalazi se u sklopu samostana redovnica pripadnica reda Kćeri Božje ljubavi i Zavoda sv. Josipa, gdje je smješten Katolički školski centar sv. Josip.

Projekt za crkvu napravio je Josip Vancaš 1909. godine, a graditeljski radovi završeni su 1911. godine. To je jedini sakralni objekat u Sarajevu u neobaroknom stilu.[1] Prostor je blagoslovljen 1. listopada iste godine.

Glavni oltar u crkvi je dar austrougarskog cara Franje Josipa[2], koji ga je donirao tijekom posjeta BiH 1910., a nacrt oltara djelo je već spomenutog projektanta Josipa Vancaša u neorenesansnom stilu.[3]

U crkvi su smještene brojne umjetnine - oltarske i druge slike, kipovi i drugo, uglavnom darovi visokih crkvenih dostojnika i uglednih građana.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. "Nedžad Kurto: ARHITEKTURA BIH- Razvoj bosanskog stila". Kulturno naslijeđe, Sarajevo. https://de.scribd.com/document/110904578/Kurto-ARHITEKTURA-BIH-Razvoj-Bosanskog-Stila. Pristupljeno 9. 2. 2017. 
  2. Snježana Mutapčić: Sarajevske crkve kroz povijest umjetnosti, Hrvatska misao, Sarajevo, 2000.
  3. "Ana Barić CRKVA SVETIH ĆIRILA I METODA U SARAJEVU, DJELO JOSIPA VANCAŠA". SVEUČILIŠTE U ZAGREBBU FILOZOFSKI FAKULTET -ODSJEK ZA POVIJEST UMJETNOSTI Zagreb 2014. http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/6996/1/ana%20baric%20diplomski%20rad.pdf. Pristupljeno 9. 2. 2017.