Stara pravoslavna crkva u Sarajevu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stara pravoslavna crkva u Sarajevu (2023.)

Stara pravoslavna crkva (crkva svetih arhanđela Mihaila i Gavrila) je jedan od najstarijih i najvrijednijih kulturno-historijskih spomenika Sarajeva i ubraja se među najstarije sakralne objekte na ovim prostorima. Nalazi se nedaleko od Baščaršije, na početku Titove ulice.

Prvi puta se pominje 1539. godine, no pretpostavlja se da je izgrađena na temeljima jedne još starije crkve. Odlikuje je stil srednjevjekovnih srpsko-bizantskih građevina. Crkva je izuzetan arhitektonski spomenik, a njena je unutrašnjost riznica izvanrednih primjeraka drvoklesarskog umijeća i ikonopisne umjetnosti. Zanimljivo je tlocrtno rješenja, gdje je širina veća od dužine, središnji dio okružen je lukovima i galerijom. Zvonik je dograđen 1883. godine, a rekonstruiran 1960. godine, kada je dobio današnji izgled.

Nacionalni spomenik[uredi | uredi kod]

Proglašena je za nacionalni spomenik BiH. [1]

Nacionalni spomenik se sastoji od crkve, crkvenog dvorišta, zgrade Muzeja, ogradnog zida, ulazne kapije, parohijskog doma i pokretnog naslijeđa koje čine:

a) inventar crkve: ikonostas, zbirka ikona u crkvi (20 ikona), Hristov grob, tron, dvije pijevnice, kivot sv. Tekle, dva kamena svijećnjaka, stolice, polijelej, tri lustera

b) inventar Muzeja: zbirka ikona (140 ikona), četiri ikonostasna fragmenta, zbirka predmeta izrađenih od metala (114 predmeta), zbirka knjiga (13 knjiga), zbirka starih dokumenata (6 dokumenata), zbirka liturgijskih tkanina i veza (37 predmeta).

A cartoon centipede reads books and types on a laptop.
Stara pravoslavna crkva u Sarajevu unutrašnjost hrama

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Stara pravoslavna crkva”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 7. 2016. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]