The Hours (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Hours
Always
Žanrdrama
RežijaStephen Daldry
ProdukcijaMark Huffam
ScenarioMichael Cunningham (roman)
David Hare (scenatio)
UlogeNicole Kidman
Julianne Moore
Meryl Streep
Ed Harris
John C. Reilly
MuzikaPhilip Glass
Premijera2002.
JezikEngleski jezik
Trajanje114 min.
Država SAD / UK
Kompanija
DistributerParamount Pictures
Miramax Films
Budžetoko 25.000.000 dolara
The Hours na Internet Movie Database

The Hours je nagrađivani film iz 2002. godine po romanu Michaela Cunninghama u režiji Stephena Daldryja o tri žene u različitim periodima, koje su međusobno povezane romanom Virginije Woolf Mrs Dalloway. Radnja se dešava u toku jednog dana.

Film je bio jedan od najhvaljenijih filmova 2002. godine. Dobio je brojne nagrade i nominacije, među kojima i Zlatni globus za najbolju dramu i devet nominacija za nagradu Oscar.

Scenario je napisao David Hare prema istoimenom romanu nagrađenom Pulicerovom nagradom i PEN/Faulknerovom nagradom pisca Michaela Cunninghama. Muziku za film radio je Philip Glass.

Radnja[uredi | uredi kod]

Film počinje scenom samoubistva Virginije Woolf, 1941. godine u Sussexu, da bi se zatim lagano napravio uvod prikazujući tri kratke scene iz tri paralelne priče smeštene u Richmondu, 1923., Los Angelesa, 1951. i New Yorku, 2001. godine. Sve tri priče počinju jutrom. Sve tri priče su povezane romanom Mrs. Dalloway , koji Virginia Woolf (Nicol Kidman) počinje da piše, Laura Brown (Julianne Moore) čita, a Clarissa Vaughan (Meryl Streep) živi.

Laura Brown je domaćica nezadovoljna svojim životom, koja bi, kako film u jednom trenutku predlaže, bila srećnija da živi kao lezbejka. Ona priprema malu rođendansku proslavu za svog supruga, čija priča o sopstvenoj sreći samo pojačava sliku njenog nezadovoljstva. Laura rešava da se ubije, ali se predomišlja i umesto toga odlučuje, kako se na kraju filma otkriva, da rodi dete koje je na putu i onda da napusti porodicu.

Clarissa Vaughan je lezbejka koja živi sa svojom partnerkom Sally i njihovom ćerkom Juliom. Ona priprema zabavu za svog prijatelja Richarda (Ed Harris), koji umire od AIDS-a. Richard Clarissu zove Mrs. Dalloway, smatrajući je ženom koja brine o njemu jer nema svoj život i citira Virginiju Woolf da: „stalno priređuje proslave, kako bi prikrila tišinu“.

Pored romana Mrs. Dalloway koji povezuje tri priče, kao zajednički elementi javljaju se samoubistvo, lezbejska egzistencija i, konačno, pitanje: „šta znači biti živ?“[1]. Jedan od mogućih odgovora daje lik Virginije Woolf, koja, dok planira da „ubije“ svoju Mrs. Dalloway u romanu, odgovara svom suprugu da: „Neko mora da umre da bi drugi više cenili život.“

Podela uloga[uredi | uredi kod]

Podela uloga
Glumica/glumac Lik Napomene
Nicol Kidman Virginia Woolf
Julianne Moore Laura Brown
Meryl Streep Clarissa Vaughan
Stephen Dillane Leonard Woolf
Miranda Richardson Vanessa Bell
George Loftus Quentin Bell
Charley Ramm Julian Bell
Sophie Wyburd Angelica Bell
Linda Bassett Belly Boxall
John C. Reilly Dan Brown
Tony Collette Kitty
Ed Harris Richard Brown
Claire Danes Julia Vaughan
Jeff Daniels Louis Waters
Allison Janney Sally Laster

Kritike i prijem kod publike[uredi | uredi kod]

The Hours je dobro primljen kako kod kritičara, tako i kod publike, ostvarujući zaradu od 108.846.072 $, što je četiri put prevazilazilo njegov budžet.

Sajt sa filmskim kritikama Rotten Tomatoes ga ocenjuje kao 80% „svež“[2]

Naročite pohvale dobile su tri glavne glumice, a među njima posebno Nicole Kidman. U kritikama se često pominje maska - lažan nos i perika koji su je učinili gotovo neprepoznatljivom. Kidman je dobila i Zlatni globus i Oscar.

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kod]

Oscari:

Berlinale:

BAFTA:

  • Nagrada Anthony ASquith za filmsku muziku: Philip Glass
  • Najbolja glavna glumica: Nicole Kidman
  • Nominovan je još u 9 kategorija.

GLAAD Media Awards:

  • Najbolji film

Zlatni globus:

Spoljne veze[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. The Hours, James Barardinelli na Reelviews.net
  2. The Hours na Rotten Tomatoes.