Scent of a Woman

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Scent of a Woman (1992 film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Scent of a Woman
RežijaMartin Brest
ProducentOvidio G. Assonitis
Martin Brest
G. Mac Brown
Ronald L. Schwary
ScenarioGiovanni Arpino (roman)
Bo Goldman (scenarij)
UlogeAl Pacino
Chris O'Donnell
James Rebhorn
Gabrielle Anwar
Phillip Seymour Hoffman
Todd Louiso
MuzikaThomas Newman
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere1992.
Trajanje157 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Scent of a Woman na Internet Movie Database

Miris Žene (eng. Scent of a Woman) je film Martina Bresta iz 1992. s Alom Pacinom i Chrisom O'Donnellom u glavnim ulogama. Govori o studentu koji postaje pomoćnik razdražljvom i slijepom umirovljenom vojnom časniku. To je obrada filma Dina Risija iz 1974., Profumo di donna, u kojem je Vittorio Gassman odigrao jednu od svojih najpoznatijih uloga.

Al Pacino je osvojio Oscara za najboljeg glavnog glumca, a film je nominiran za najbolji film, režiju i adaptirani scenarij.

Glavne uloge

[uredi | uredi kod]

Radnja

[uredi | uredi kod]

Priča se vrti oko Charlieja Simmsa (Chris O'Donnell), studenta privatne pripremne škole, koji dolazi iz siromašne obitelji. Kako bi zaradio novac za let kući u Gresham, Oregon za Božić, Charlie na Dan zahvalnosti uzima posao skrbnika nad umirovljenim vojnim časnikom, pukovnikom Frankom Sladeom (Al Pacino), čangrizavim srednjovječnim čovjekom koji je sada slijep te je nemoguće družiti se s njim. Slade odlučuje posjetiti New York te zatraži pomoć od Charlieja da ga povede na put. Dok Charlie vodi pukovnika Sladea kroz New York, suočava se s velikim problemom u školi. Kolege studenti su napravili zlobnu šalu s ravnateljem, a jedino Charlie i George Willis mlađi (Phillip Seymour Hoffman) znaju identitete prijestupnika. Nakon što je zaprijetio obojici studenata izbacivanjem, ravnatelj Trask zamoli Willisa da izađe iz ureda. U tom trenutku, pokuša potkupiti Charlieja obećanjem da će mu srediti prijem na Harvard, ako oda imena onih koji su se grubo našalili s njim. Charlie mu ništa ne odgovori, a Trask ga upozori da mora biti iskren ili će snositi posljedice.

Slade vodi Charlieja po New Yorku. Odsjedaju u hotelu Waldorf-Astoria. Nakon ručka u otmjenom restoranu u kojem hamburgeri koštaju 24 dolara, Slade posjećuje svoje rođake, gdje pukovnik Slade otkriva prave razloge svoga puta u New York: kako bi jeo u skupom restoranu, odsjeo u luksuznom hotelu, plesao i spavao s lijepom ženom, a tada počinio samoubojstvo svojim pištoljem. Nakon toga posjećuju pukovnikovu obitelj, a Charlie saznaje kako je Slade izgubio vid. Kasnije, pukovnik otpleše tango s djevojkom čiji ga je parfem opčinio, vozi Ferrari, s nervoznim i zabrinutim Charliejem koji ga prati. Charlie je u srcu dobra osoba, odbija odati kolege ravnatelju, sažalijeva pukovnika Sladea te se drži uz njega kroz njegove neprilike. Nakon što Slade prevari Charlieja da ode iz sobe kako bi nabavio cigaru, njegov podmukli plan propada nakon što se Charlie sjetio da Slade kod sebe ima vojni pištolj Colt .45. Vraća se u sobu i pronalazi Sladea koji je spreman počiniti samoubojstvo. Nakon nekoliko minuta razgovora, galame i akcije, Charlie uvjerava Sladea da se ne ubije. Tada Slade shvaća da je Charlie vrlo hrabra i snažna osoba u srcu, te da neće pustiti ni bezvrijednog, ogorčenog čovjeka, kao što je on, da si oduzme život.

Charlie se vraća u školu, znajući da ga je George Willis mlađi izdao kako bi se spasio. Ravnatelj saziva saslušanje slično suđenju, gdje ispituje Georgea Willisa, koji se uspijeva izvući uz pomoć svog utjecajnog oca, bivšeg učenika škole. Charlie je pred izabcivanjem, ali tada u prostoriju ulazi pukovnik Slade i održi govor kako "veliki brod" obrazovanja i poslušnosti nije ništa drugo do štakorska barka koja uči štakore kako da izdaju prijatelje. Nakon što Slade kaže "Da sam čovjek kakav sam bio prije pet godina, uzeo bih bacač plamena i spalio to mjesto", okreće studente i porotu na svoju stranu. Willisova izjava kako je vidio troje ljudi koji su napravili psinu, te da su to mogli biti "Havemeyer, Potter i Jameson" bila je dovoljna poroti da zaključi tko su bili prijestupnici. Tri mladića su kažnjena, ali Willis nije dobio nikakvo priznanje.

Priča završava s Charliejem koji je oslobođen svih optužbi, i Sladeom koji se vraćaju kući. Međutim, kako više nije ogorčen, ponaša se vrlo ljubazno prema rođacima i čini se da ima novi "pogled" na život - kao i Charlie.

Uloge

[uredi | uredi kod]
Glumac Uloga
Al Pačino pukovnik Frenk Slejd
Kris O'Donel Čarli Sims
Filip Simor Hofman Džordž Vilis mlađi
Džejms Rebhorn Trask
Gabrijela Anvar Dona
Ričard Venčer V. R. Slejd
Bredli Vitford Randi
Rošel Oliver Grečen
Tom Ris Farel Gari
Nikolas Sadler Hari Hevmajer
Tod Luiso Trent Poter
Ron Eldard policajac Gor

Zanimljivosti

[uredi | uredi kod]
  • Kako bi izvukao Charlieja iz hotelske sobe, Slade ga zamoli da mu ode kupiti aspirine i cigaru Montecristo, kubanski proizvod zabranjen u SAD-u zbog kubanskog embarga.
  • Pacino se pripremao za slavnu scenu tanga odlazeći na poduku u plesni studio na Manhattanu.
  • Slade primjećuje djevojku s kojom će plesati tango po mirisu. Nakon što su joj se Slade i Charlie obratili, ona odgovara da se zove Donna - što na talijanskom znači "žena".
  • Phillip Seymour Hoffman smatrao je svoju ulogu u filmu kao prekretnicom u svojoj karijeri.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]