12 Years a Slave (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
12 Years a Slave
kino-poster
RežijaSteve McQueen
ProducentBrad Pitt
Dede Gardner
Jeremy Kleiner
Bill Pohlad
Steve McQueen
Arnon Milchan
Anthony Katagas
ScenarioJohn Ridley
PredložakTwelve Years a Slave; autor:
Solomon Northup
UlogeChiwetel Ejiofor
Michael Fassbender
Benedict Cumberbatch
Paul Dano
Paul Giamatti
Lupita Nyong'o
Sarah Paulson
Brad Pitt
Alfre Woodard
MuzikaHans Zimmer
FotografijaSean Bobbitt
MontažaJoe Walker
StudioSummit Entertainment
Regency Enterprises
River Road Entertainment
Film4
Plan B
DistribucijaFox Searchlight Pictures
Datum(i) premijere
30. 8. 2013 (2013-08-30) (Telluride Film Festival)
8. 11. 2013 (2013-11-08) (redovna distribucija u SAD)
Trajanje134 min.[1]
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet20 mil. $[2]
Bruto prihod140,160.000 $[3]

12 Years a Slave (sh. Dvanaest godina ropstva) je američko-britanski igrani film snimljen 2014. u režiji Stevea McQueena. Temelji se na istoimenoj knjizi Solomona Northupa, koji je i protagonist, a čiji lik tumači Chiwetel Ejiofor. Radnja započinje 1841. kada je Northup, slobodni crni violinist iz države New York na prevaru doveden u Washington, otet i prodan kao rob na Jug, odnosno njegove napore da preživi u toj situaciji i ponovno postane slobodan. Film je izazvao veliku pažnju zbog nastojanja da se na što eksplicitniji način prikaze ropstvo američkih crnaca koju je Hollywood obično izbjegavao, a također je dobio izvrsne kritike, te niz prestižnih nagrada koje su kulminirale sa Oscarom.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Čuetel Edžiofor Solomon Nortup
Bred Pit Samjuel Bas
Majkl Fasbender Edvin Eps
Benedikt Kamberbač Vilijam Ford
Sara Polson Meri Eps
Lupita Nyong'o Patsi
Pol Džijamati Teofilus Frimen
Pol Dejno Džon
Alfri Vudard Harijet Šo
Kvavenžane Volis Margaret Nortup

Snimanje[uredi | uredi kod]

John Ridley na Filmskom festivalu u San Diegu 2013.

Nakon sastanka sa scenaristom Johnom Ridleyjem na projekciji filma Glad, režiser Steve McQueen je stupio u kontakt sa Ridleyjem i izrazio mu svoj ​​interes za snimanje filma o "dobu ropstva u Americi".[4] Razvijajući ideju, njih dvojica nisu mogli nikako da se usaglase sve dok McQueenova žena nije pronašla memoare Solomona Northupa iz 1853. On je rekao o Northupovim memoarima sljedeće:

Pročitao sam ovu knjigu, i bio sam potpuno zapanjen. U isto vrijeme sam bio prilično ljut na samog sebe da nisam znao za ovu knjigu. Živim u Amsterdamu gdje je Ana Frank nacionalni heroj, a za mene ova je knjiga poput Dnevnika Anne Frank, s tim što je napisana 97 godina prije. U osnovi to je bila moja strast da ovu knjigu prenesem na film.

[5]

Nakon dugog procesa priprema, u kojem je producentska kuća Brada Pitta Plan B Entertainment podržala projekat, koja je na kraju pomogla finansiranje i od raznih drugih filmskih studija, film je službeno bio najavljen u augustu 2011. godine sa McQueenom kao režiserom i Chiwetelom Ejioforom kao glavna uloga slobodnog crnca koji je otet i prodat u roblje daleko na jug Amerike. McQueen je uporedio glumu Ejiofora sa "vrhunskom i dostojanstvenom" glumom Sidneyja Poitiera i Harryja Belafontea.[6] U oktobru 2011, Michael Fassbender, koji je glumio u McQueenovim prethodnim filmovima Glad i Sramota pridružuje se glumačkoj ekipi. Početkom 2012, sve ostale uloge su bile podijeljene, a snimanje je trebalo da počne krajem 2012.[7]

Kako bi jezik i dijalekt bili autentični iz tog doba i područja gdje se film odvija, trener dijalekata Michael Buster je doveden da pomogne glumcima da savladaju akcente. Jezik ima književne kvalitete koji se odnose na ondašnji stil pisanja i pod jakim je utjecajem Biblije.[8] Buster je objasnio:

Mi ne znamo kako su robovi zvučali 1840-ih, pa sam koristio ruralne uzorke iz Mississippija i Louisiane za glumce Ejiofora i Fassbendera. Zatim za Benedicta Cumberbatcha, našao sam neke akcente bogate klase New Orleansa iz '30-tih. A onda sam radio sa Lupitom Nyong'o, koja je porijeklom iz Kenije, ali ona je već imala obuku na Yaleu, tako da je ona stvarno napravila pomak u svom govoru i savladala je američki govor.

[9]

Nakon što su obojica osvojili nagradu na 86. dodjeli Oscara, objavljeno je da su McQueen i Ridley imali tekući spor oko zasluga za scenarij.[10]

Režiser Steve McQueen na premijeri filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2013.

Sa budžetom od 20 miliona dolara,[2] glavno snimanje je počelo u New Orleansu, Louisiana 27. juna 2012. Nakon sedam sedmica,[11] snimanje se završilo 13. augusta 2012.[12] Da bi se smanjili troškovi, najveći dio snimanja se dešavao oko područja New Orleansa i južno od Red Rivera okruga na sjeveru Louisiane, gdje je Northup robovao. Među lokacijama koje su se koristile bile su četiri historijske plantaže: Felicity, Magnolia, Bocage, i Destrehan.[13] Magnolia, plantaže u Natchitoches, nalaze se samo nekoliko kilometara od historijskog mjesta gdje je držan Northup. "Biti svjestan da smo bili tamo na mjestu gdje su se te stvari događale je bilo toliko moćno i emocionalno", rekao je glumac Chiwetel Ejiofor. "Taj osjećaj da plešete sa duhovima - to je tako opipljivo." [14] Snimanje se također odvijalo u Columns hotelima i Madame John Legacy u Francuskoj četvrti New Orleansa.[15] Glavni snimatelj filma Sean Bobbitt,[16] snimao je sa 35 mm filmskom kamerom sa 2.35:1 omjerom za široki ekran korišćenjem kamera Arricam LT i ST. "Naročito za ovaj period, film daje publici definitivni osjećaj tog perioda i kvalitet", rekao je Bobbitt. "I zbog epske prirode priče, široki ekran je očito najviše odgovarao. Široki ekran znači veliki film, epska priča - u ovom slučaju epska priča o ljudskoj izdržljivosti" [17]

Filmska ekipa je izbjegavala izbledjeli vizualni stil koji je tipičan za dokumentarnu estetiku.[18] Namjerno povlačeći vizualne usporedbe snimanja sa radovima španskog slikara Francisca Goye, McQueen je objasnio:

Kad mislite o Goyi, koji je naslikao najstrašnije slike nasilja, mučenja i tako dalje, čije slike su zapanjujuće i izuzetne, jedan od razloga što su tako divne je to što on govori, pogledaj - pogledaj ovo. Dakle, ako slikaš loše ili sve staviš u neku vrstu pogrešne perspektive, privlačiš više pažnje na ono što nije u redu sa slikom nego gledajući samu sliku.

[19]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 12 YEARS A SLAVE (15)”. Fox Searchlight Pictures. British Board of Film Classification. February 19, 2014. Pristupljeno 19. II 2014. 
  2. 2,0 2,1 http://blogs.artinfo.com/cuttingroom/2012/04/30/steve-mcqueens-twelve-years-a-slave-set-to-shine-light-on-solomon-northups-ordeal/
  3. „12 Years a Slave (2013)”. Boxofficemojo.com. Pristupljeno 25. XII 2013. 
  4. „Oscar-Winner John Ridley Talks Writing '12 Years a Slave' | Thompson on Hollywood”. Arhivirano iz originala na datum 2013-10-13. Pristupljeno 2014-03-09. 
  5. '12 Years A Slave' Was A Film That 'No One Was Making' : NPR
  6. First look: 'Twelve Years a Slave'
  7. Giamatti, Paulson join ‘Slave’ | Variety
  8. '12 Years a Slave': Five cool things to know about the New Orleans-shot historical epic | NOLA.com
  9. '12 Years a Slave' dialect coach Michael Buster speaks up - Los Angeles Times
  10. Oscars: '12 Years a Slave' Screenplay Rift Between Steve McQueen, John Ridley Boils Over - TheWrap
  11. Brad Pitt to shoot '12 Years a Slave' adaptation in New Orleans | NOLA.com
  12. 'Twelve Years a Slave' Star Paul Giamatti Hints at What t | Indiewire
  13. Following in the real footsteps of '12 Years a Slave' figure Solomon Northup: Mike's Movie Mailbag | NOLA.com
  14. No ordinary movie, '12 Years a Slave' is a brutal and honest depiction of America's gravest mistake - NY Daily News
  15. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2013-10-27. Pristupljeno 2014-03-09. 
  16. '12 Years a Slave' Cinematographer Sean Bobbitt: Not Letting the Audience Off the Hook - Hollywood Reporter
  17. The Road To Oscar, Part 1: Backstories On 12 Years A Slave And Nebraska | SHOOTonline.com
  18. „Immersed in Movies: Cinematographer Sean Bobbitt Talks '1 | Thompson on Hollywood”. Arhivirano iz originala na datum 2013-10-23. Pristupljeno 2014-03-09. 
  19. http://www.rottentomatoes.com/m/1928663/news/1928663/interview-steve-mcqueen-and-chiwetel-ejiofor-talk-em12-years-a-slaveem/

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]