Povratnik (film, 2015)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Revenant (2015 film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Povratnik
Originalni poster filma
Žanrdrama, triler, vestern
RežijaAlejandro G. Iñárritu
ProducentArnon Milchan
Steve Golin
David Kanter
Alejandro G. Iñárritu
Mary Parent
James W. Skotchdopole
Keith Redmon
ScenarioMark L. Smith
Alejandro G. Iñárritu na osnovu istoimenog romana Michaela Punkea
UlogeLeonardo DiCaprio
Tom Hardy
Domhnall Gleeson
Will Poulter
MuzikaBryce Dessner
Alva Noto
Ryuichi Sakamoto
FotografijaEmmanuel Lubezki
MontažaStephen Mirrione
StudioAnonymous Content
Appian Way
M Productions
New Regency Pictures
RatPac-Dune Entertainment
Regency Enterprises
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere25. XII 2015.
Trajanje156 minuta[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet135.000.000$[2]
Povratnik na Internet Movie Database

Povratnik (engleski The Revenant) američki je biografski vestern triler snimljen 2015. godine u režiji Alejandra G. Iñárritua. Scenarij su napisali Mark L. Smith i Iñárritu na osnovu istoimenog romana Michaela Punkea iz 2002. godine, koji je bio inspiriran životom istraživača Hugha Glassa. U filmu glavne uloge tumače Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter, i Domhnall Gleeson.

Pripreme za snimanje filma su započele u augustu 2001. godine, kada je Akiva Goldsman otkupio od Punkea prava na rukopise s namjerom da snimi film. Film je prvobitno planiran da bude režiran od strane Parka Chan-wooka sa Samuelom L. Jacksonom da glumi, a kasnije je režija pripala Johnu Hillcoatu sa Christianom Baleom kao glavnom zvijezdom. Oba režisera su napustili projekat, i na kraju je Iñárritu u augustu 2011. godine potpisao da započne sa režijom. U aprilu 2014. godine, nakon nekoliko kašnjenja u produkciji zbog drugih projekata, Iñárritu je potvrdio da je počeo rad na Povratniku i da će DiCaprio igrati glavnu ulogu. Glavno snimanje je počelo u oktobru 2014. godine, a završilo se u augustu 2015. godine.

Film je imao ograničenu premijeru 25. decembra 2015. godine, a zatim je zvanično bio pušten na prikazivanje 8. januara, 2016. godine. Povratnik je 14. januara 2016. godine, nominiran za 12 Oskara, što ga čini najviše nominiranim filmom za 2015. godinu - uključujući Oscara za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca (DiCaprio) i najboljeg sporednog glumca (Hardy). Film je dobio pozitivne ocjene od kritičara, koji su pohvalili nastupe DiCapria i Hardya, Iñárrituovu režiju, i kinematografiju Lubezkog. Na 73. ceremoniji film je osvojio tri Zlatna globusa, te je nominiran za 12 Oscara, što je najviše za ceremoniju, uključujući i Oscara za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca (DiCaprio) i najboljeg sporednog glumca (Hardy).

Radnja

[uredi | uredi kod]

Hugh Glass je vojni izviđač. On i njegov polu-indijanski sin Jastreb, pripadaju istoj grupi zajedno sa Johnom Fitzgeraldom, Jimom Bridgerom pod zapovjedništvom Andrewa Henrya, uglavnom zbog lova na životinjsko krzno. Oni se stalno suočavaju sa Indijancima i Francuzima. Dok je bio u lovu sa Jastrebom, Glass se vraća nazad u kamp ali tamo dolazi do napada od strane Indijanaca. Dok su bježali do rijeke, u napadu su ubijena 33 pripadnika njihove grupe. Fitzgerald predlaže da bježe u jednom pravcu, ali Glass predlaže suprotnu rutu. Henry pristaje na Glassov prijedlog i onda odlučuju da zanoće. U samo svitanje Glass govori Jastrebu da ostane sa grupom dok on ide ispred prvi. Ali Glass nailazi na teritoriju grizlija i biva napadnut žestoko. On je uspio ubiti zvijer, ali nije u stanju da govori jer mu je grlo povrijeđeno. Grupa ga pronalazi i nosi ga na improviziranim nosilima. Fitzgerald stalno govori Henryu da ostavi Glassa jer očigledno od njega nema ništa i niko ne može učiniti ništa da ga spasi. Henry na kraju ipak pristaje. Ali on insistira da pusti Glassa da umre prirodnom smrću, obećavajući novčanu nagradu trojici muškaraca koji ostanu iza grupe sa Glassom. Jastreb i Bridger pristaju da ostanu, i što je iznenađujuće pridružuje im se Fitzgerald.

Ali Fitzgerald postaje nestrpljiv. On nudi Glassu brzu smrt ako samo trepne kao znak pristanka. Glass zatvara oči za neko vrijeme, a kada otvara oči Fitzgerald smatra da je to bio njegov treptaj i onda pokušava da ubije Glassa. Jastreb hvata Fitzgeralda u toj namjeri i njih dva započinju borbu koja se na kraju završava tako što Fitzgerald ubija Jastreba. Bridger dolazi i uskoro ga Fitzgerald uvjerava da zakopaju Glassa živog u plitkom grobu, ali on se zaustavlja kad je Glass bio zakopan duboko do vrata. Glass puza iz groba i preživljava jedući mrvice dok je s mukom pokušavao da se uspravi. Nakon što je mogao hodati, Glass izbjegava indijanski napad i suočava se Indijancem koji reže meso sa mrtvih životinja. Glass ga moli da mu da dio i on mu daje jedan komad, ali Glass se onesvešćuje nakon jela. Indijanac je zapravo u potrazi za otmičarima njegove kćeri Powaqas. On pomaže Glassu nakon što mu on objašnjava svoju situaciju. On čak gradi onesviještenom Glassu improvizovano sklonište kada nailazi mećava. Kada se Glass probudio čovjek je otišao, a Glass pronalazi francuski traperski kamp. On čeka do sumraka i sprema se da ukrade konja. Međutim, Francuz dovodi Indijanku i siluje je u samoj blizini Glassa. On spasava djevojku i oni bježe na ukradenom konju, ali Glass ispušta bocu koju mu je Bridger ostavio. Nakon toga, on ponovo bježi od neprijateljski raspoloženih Arikara Indijanaca skočivši s litice, i tom prilikom njegov konj je ubijen a Glass biva povrijeđen još više. Glass preko noći održava toplotu pokrivši se tijelom mrtvog konja. Kako su sedmice prolazile, nazad u vojnom logoru, kod usamljenog Francuza nalazi se Glassova boca. Većina vjeruje da ju je lovac ukrao od Jastreba nedaleko od kampa, tako da su odmah organizirali potragu i nakon toga pronašli su Glassa živog. U međuvremenu, Fitzgerald odlučuje da pobjegne iz logora, nakon što je prvo ispraznio sef sa platama za vojnike. Fitzgerald je imao nesmetani pristup novcu. On je znao da će ga Glass u potpunosti diskreditirati pred Fitzgeraldom zbog lažne tvrdnje o herojskoj borbi koju je opisao Henryu.

Glass traži od Henrya da mu dopusti da on lično vrati Fitzgeralda u logor živog ili mrtvog; Henry se slaže, ali ide zajedno sa Glassom. U trenutku kada su se razdvojili, Fitzgerald pravi zasjedu i ubija Henrya. Glass se vraća i pronalazi umrlog Henrya nakon što je čuo pucnjavu. On zna da je Fitzgerald u neposrednoj blizini. Glass postavlja genijalnu zamku za Fitzgeralda postavljanjem Henrya uspravno kao lažnog konjanika koji je obučen u Glassov kaput, dok istovremeno skrivajući se sa napunjenim pištoljem ispod deke na pratećem konju i pretvara se kao da je mrtvi Henry. Fitzgerald se hvata u klopku i iz daljine puca u Henrya koji tobože predstavlja Glassa na konju. Fitzgerald ide dolje i provjerava tijelo, ali otkriva da je to ustvari Henry a ne Glass. Glass odjednom pada s konja i puca u Fitzgeralda, pogađajući ga u rame. Fitzgerald bježi ali Glass se dao u potragu za njim i njih dvojica se suočavaju na obali rijeke. Glass se bori sa njim i skoro da ubija Fitzgeralda, ali se predomišlja i gura već teško ranjenog Fitzgeralda nizvodno i pravo u ruke Arikara Indijanaca koji su se približavali. Poglavica, sada u pratnji njegove kćerke Powaqa, ubija Fitzgeralda. Kako se film završava, pred Glassovim očima i dalje uskrsavaju likovi njegove preminule supruge i njegovog sina, koji su mu se priviđali tokom filma, čak i nakon što je kulminirala osveta kada je Fitzgerald konačno ubijen.

Uloge

[uredi | uredi kod]
Leonardo DiCaprio
Tom Hardy
Leonardo DiCaprio i Tom Hardy u ulozi Hugha Glassa i Johna Fitzgeralda respektivno

Uvod u snimanje

[uredi | uredi kod]

Pripreme za snimanje Povratnika počele su u augustu 2001. godine, kada je producent Akiva Goldsman otkupio prava na Punkeov neobjavljeni rukopis za istoimeni roman.[3] David Rabe je napisao scenarij filma.[4] Snimanje je trebao da započne režiser Park Chan-wook, sa Samuelom L. Jacksonom da bude glavna zvijezda. Park je kasnije napustio projekt.[5][6] Snimanje je bilo u zastoju sve do 2010. godine, kada je Mark L. Smith napisao novu adaptaciju romana za Stevea Golina. U maju 2010. godine, Smith je otkrio da je John Hillcoat trebao da režira film i da je Christian Bale bio u fazi pregovora da glumi glavnu ulogu.[7] Hillcoat je napustio projekat u oktobru 2010. godine.[6]Jean-François Richet je trebao da ga zamijeni ali je Alejandro G. Iñárritu potpisao da režira film u augustu 2011. godine.[8] Goldsman je također potvrdio da će biti producent zajedno sa Weed Road Pictures. U novembru, Regency Enterprises se pridružio produkciji sa Anonymous Content, a 20th Century Fox je potvrdio da distribuira film.[9][10] Nekoliko dana kasnije, Iñárritu je izjavio da je tražio Leonarda DiCapra i Seana Penna da glume dvije glavne uloge.[11] Snimanje je stavljeno na čekanje u martu 2012. godine pošto je New Regency unajmio Gonzáleza Iñárritua da režira adaptaciju memoara Jennifer Vogel Flim-Flam Man, koja govori o kriminalnom ponašanju njenog oca.[12] Penn je također razmatrao da igra glavnu ulogu u tom filmu.[13] U decembru, González Iñárritu je najavio da će njegov sljedeći film biti Birdman ili: (neočekivana vrlina neznanja), komedija o glumcu koji je jednom davno igrao slavnog superjunaka. Iñarritu je osvojio Oscara za najboljeg režisera i najbolji scenarij, a film je osvojio Oscara za najbolji film. Snimanje se održavalo u martu 2013. godine.[14] González Iñárritu je zakazao početak snimanja Povratnika nakon završetka snimanja Birdmana .[15] Film je dobio proračun od 60 miliona dolara, sa 30 miliona udjela New Regencya. Brett Ratnerov RatPac-Dune Entertainment sufinansirao je film.[9]Worldview Entertainment je bio prvi na listi da finansira film, ali je odustao u septembru 2014. godine, zbog odlaska direktora, Christophera Woodrowa.[16] New Regency je tražio od 20th Century Foxa za dodatna sredstva, ali kompanija je odbila, pozivajući se na garancije u ugovorima za DiCapria i Hardya, što bi zahtijevalo da glumci dobiju plaće bez obzira na to da li je film završen. Megan Ellison iz Annapurna Picturesa ušla je u pregovore oko finansiranja filma ubrzo nakon odustajanja 20th Century Foxa.[16]

Snimanje

[uredi | uredi kod]

Glavno snimanje je počelo u oktobru 2014. godine. González Iñárritu je bio uporan da ne upotrebljava računarsku grafiku koja se trebala koristiti kako bi se poboljšao film, navodeći:

"Ako završimo snimanje filma iza računarskog ekrana sa kahvom i svi imaju dobar provod, naravno, svi će biti sretni, ali najvjerovatnije film bi bio čisti promašaj".[17]

Planirana dvosedmična pauza snimanja u decembru je produžena na šest sedmica što je prisililo Toma Hardya da odustane od snimanja filma Samoubistvena jedinica. U februaru 2015. godine, Inarritu, koji je snimao film koristeći prirodno osvjetljenje, izjavio je da će snimanje trajati "do kraja aprila ili maja", pošto je ekipa "snimala u tako udaljenim mjestima da smo, u trenucima kad stižemo i moramo se vratiti nazad, već proveli 40% dana",[18] [19] Brad Weston, predsjednik i izvršni direktor New Regencya, izjavio je da je snimanje bilo izazov zbog ambiciozne prirode filma. Na kraju, glavno snimanje se završilo u augustu 2015. godine.[20]

Kritike

[uredi | uredi kod]

Internetski preglednik Rotten Tomatoes, donosi rejting od 81% na osnovu 57 recenzija, sa prosječnom ocjenom od 7.9/10. Sajt je objavio sljedeći konsenzus kritičara: "Kao što je potpuno lijep isto tako je potpuno beskompromisan, Povratnik koristi odlučan nastup Leonarda DiCapria kao gorivo za zanosnu dramu koja nudi kažnjeničke izazove i bogate nagrade."[21] Slijedi izabrana kritika:

Tu se radi o čovjeku koji se bori sa medvjedom. A medvjed pobjeđuje. Da li stvarno pobjeđuje? Rane kritike Iñárrituovog brutalnog ali lijepog novog vestern trilera po imenu Povratnik čisto se usredotočuju na jednu sasvim izvanrednu scenu. Traper krznaš i istraživač iz devetnaestog vijeka Hugh Glass, kojeg glumi Leonardo DiCaprio, susreće neke medvjediće u jezivo tihoj šumi, a zatim sluša njuškavo-mokri zvuk mečke iza njega, odraslog grizlija koji je skontao Glassove ukupne namjere. Uslijedila je scena koja je jedna od zastrašujuće iskonskih slika nasilja kao briljantno zamišljena računarska grafika (CGI), zbog koje sam praktički morao izaći iz kino gledališta. Scenarist Mark L Smith je napisao scenarij djelimično zasnovan na romanu Michaela Punkea iz 2002, i dijelom po priči iz stvarnog života što je bilo inspiracija za knjigu: Avanture Hugha Glassa, planinara iz Wyominga čovjeka koji je preživio napad medvjeda i zatim je krenuo na nevjerovatnu odiseju u potragu za dvojicom muškaraca koji su ga ostavili da umre. Ova priča nagađa i naglašava njegove okolnosti i motivaciju za osvetom. Obično, impresivni filmovi vas štite, i pošteđuju vas od onoga što je trebalo da se prikaže. Injaritu i njegov snimatelj Emmanuel Lubezki rade upravo suprotno: oni vas izlažu svim elementima. Nalazite se pod jednim bolnim prodorno hladnim, beskrajnim, nemilosrdnim nebom. Slike koje film dočarava su zapanjujuće, kristalne ljepote: pejzaži koji vas ostavljaju bez daha i lijepo skovani krupni planovi, kao što je gomila lišća na zamrznutim nasipima, te polumjesec. Povratnik podsjeća na Fordove Tragače. U drugom slučaju, Iñárritu se čini da je inspiriran Herzogovim filmom Aguirre, gnjev Božji s vizijama carske pohlepe i velike rijeke koja sve plavi. Tu je vjerovatno nešto i od Altmana u zimskom pograničnom terenu i svakako nešto Malickianski bestežinsko u nekim od Glassovih snova o njegovoj supruzi. Ono što je tako osebujno u Iñárrituovom filmu je njegova jedinstvena kontrola i njegova tečnost: bez obzira koliko je proširena, film je napeta priča pod potpunom režiserskom kontrolom i on odmotava velike vijugave snimke s kojima pokazuje da se na neki način ne razlikuje od njegovog prethodnog filma Birdman. Film je jednako uzbudljiv i bolan kao komad leda koji se drži na koži.

Peter Bradshaw[22]

Reference

[uredi | uredi kod]
 1. THE REVENANT (15)”. British Board of Film Classification. December 8, 2015. Arhivirano iz originala na datum 2015-12-08. Pristupljeno December 8, 2015. 
 2. „‘The Revenant’ Budget Soars to $135 Million As New Regency Foots the Bill”. TheWrap. October 16, 2015. Pristupljeno October 23, 2015. 
 3. Vejvoda, Jim "Stax" (August 9, 2001). „Akiva Goldsman Mauled by Grizzly!”. IGN.com. Pristupljeno December 28, 2015. 
 4. Kit, Borys (April 15, 2014). „Leonardo DiCaprio, Alejandro Gonzalez Inarritu Team Up for 'Revenant'”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno August 29, 2014. 
 5. Han, Angie (June 4, 2014). „Tom Hardy in Talks for Alejandro González Iñárritu's 'The Revenant'”. /Film. Pristupljeno August 29, 2014. 
 6. 6,0 6,1 Franklin, Garth (June 30, 2014). „"Revenant," "Orphanage" Dropouts”. Dark Horizons. Pristupljeno September 4, 2014. 
 7. Miska, Brad (May 25, 2010). „'Vacancy' Writer Pens 'Martyrs', Latest John Hillcoat Thriller!”. Bloody Disgusting. Pristupljeno August 29, 2014. 
 8. Weinstein, Joshua L. (August 17, 2011). „Alejandro Gonzalez Inarritu Attached to Direct Warner's 'The Revenant' (Exclusive)”. TheWrap. Arhivirano iz originala na datum 2015-07-21. Pristupljeno August 29, 2014. 
 9. 9,0 9,1 McNary, Dave (July 11, 2014). „Leonardo DiCaprio’s Survival Drama 'The Revenant' Attracts Megan Ellison's Annapurna”. Variety. Pristupljeno August 29, 2014. 
 10. Abrams, Rachel (November 1, 2011). „New Regency boarding 'The Revenant'”. Variety. Pristupljeno August 29, 2014. 
 11. Fleming, Jr., Mike (November 4, 2011). „Leonardo DiCaprio, Sean Penn Wanted Men For New Regency's 'The Revenant'”. Deadline. Pristupljeno August 29, 2014. 
 12. Kroll, Justin (March 8, 2012). „New Regency backing Inarritu pic”. Variety. Pristupljeno August 29, 2014. 
 13. Brodesser-Akner, Claude (March 15, 2012). „How Leonardo DiCaprio Flirted With a Bear But Committed to a Wolf”. New York. Pristupljeno August 29, 2014. 
 14. Fleming, Jr., Mike (December 7, 2012). „A Departure For Alejandro Gonzalez Inarritu: He’ll Next Direct A Comedy”. Deadline. Pristupljeno August 29, 2014. 
 15. Kay, Jeremy (April 15, 2014). „Leonardo DiCaprio to star in Alejandro González Iñárritu's The Revenant”. Screen International. Pristupljeno August 29, 2014. 
 16. 16,0 16,1 Masters, Kim; Siegel, Tatiana (July 11, 2014). „Megan Ellison in Talks to Rescue Leonardo DiCaprio's 'The Revenant' (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno August 29, 2014. 
 17. Masters, Kim (July 22, 2015). „How Leonardo DiCaprio's 'The Revenant' Shoot Became 'A Living Hell'”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno July 22, 2015. 
 18. Chitwood, Adam (February 3, 2015). „Alejandro González Iñárritu Explains Why The Revenant Is Taking 9 Months to Shoot”. Collider. Pristupljeno August 11, 2015. 
 19. Evry, Max (January 21, 2015). „First Look at Leonardo DiCaprio in The Revenant”. ComingSoon.net. Pristupljeno December 28, 2015. »Through April, Leonardo DiCaprio will be shooting in the wilds of Calgary amid the Canadian Rockies playing a fur trapper hunting the men who left him for dead in The Revenant…« 
 20. DailyMail.com Reporter (August 16, 2015). „New Regency Slams Leonardo DiCaprio 'Fleas in Beard' Rumors Amid The Revenant Filming”. Daily Mail (online). Pristupljeno December 28, 2015. 
 21. Rottentomatoes.com. „The Revenant”. Pristupljeno 18. 12. 2015. 
 22. Peter Bradshaw/theguardian.com. „The Revenant review – gut-churningly brutal, beautiful storytelling”. Pristupljeno 4. 12. 2015. 

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]