Birdman (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Birdman
Originalni poster filma
RežijaAlejandro Iñárritu
ProducentAlejandro G. Iñárritu
John Lesher
Arnon Milchan
James W. Skotchdopole
ScenarioAlejandro G. Iñárritu
Nicolás Giacobone
Alexander Dinelaris, Jr.
Armando Bo
UlogeMichael Keaton
Zach Galifianakis
Edward Norton
Andrea Riseborough
Amy Ryan
Emma Stone
Naomi Watts
MuzikaAntonio Sánchez
FotografijaEmmanuel Lubezki
MontažaDouglas Crise
Stephen Mirrione
StudioRegency Enterprises
New Regency Pictures
M Productions
Le Grisbi Productions
TSG Entertainment
Worldview Entertainment
DistribucijaFox Searchlight Pictures
Datum(i) premijere
27. 8. 2014 (2014-08-27)
Trajanje119 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet18 miliona dolara
Bruto prihod72.2 miliona dolara [2]

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (sh. Čovjek Ptica ili (Neočekivana vrlina neznanja)), ili jednostavno Birdman (sh. Čovjek Ptica), je američka crna komedija i dramski film snimljen 2014. Koscenarist, producent i režiser je bio Alejandro Iñárritu. Glavne uloge tumače Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone i Naomi Watts. Keaton igra holivudskog glumca na zalasku karijere poznatom po svojoj herojskoj ulozi u borbi da na Broadway postavi adaptaciju priče Raymonda Carvera.

Birdman je otvorio 71. Međunarodni filmski festival u Veneciji, gdje je premijerno prikazan 27. augusta 2014. godine, u konkurenciji za Zlatnog lava. 17. oktobra 2014. godine dobio je ograničeno izdanje u Sjedinjenim Državama, a široko izdanje je imao 14. novembra. Za distribuciju je bio zadužen Fox Searchlight Pictures. Film je zaradio više od 72 miliona dolara širom svijeta.

Birdman je dobio odlične ocjene kritike, a imenovan je jednim od najboljih filmova 2014. godine od strane raznih organizacija, uključujući i Američki filmski institut i National Board of Review. Bio je nominiran za Zlatni globus na 72. ceremoniji, u kategorijama za najbolji film - komedija ili mjuzikl, režiju, filmsku muziku a osvojio je nagradu za najbolji scenarij. Keaton je osvojio nagradu za najboljeg glumca, dok su Norton i Stone bili u konkurenciji za najboljeg sporednog glumca i najbolju sporednu glumicu respektivno.[3] Na 87. dodjeli "Oscara", Birdman je dobio ukupno devet nominacija, i zajedno sa filmom Grand Budapest Hotel, ima najviše nominacija uključujući i nagradu za najbolji film, režiju, originalni scenarij. U glumačkim kategorijama nominacije su dobili Michael Keaton, Edward Norton i Emma Stone.

Radnja[uredi | uredi kod]

Riggan Thomson (Michael Keaton) je bivši slavni holivudski glumac poznat po ulozi superjunaka Birdmana u hit-filmova prije mnogo decenija. Rigganu se pričinjava glas Birdmana, koji ga kritikuje, i onda vidi sebe u stanju levitacije i telekineze. Riggan se nada da će ponovo ostvariti svoju karijeru pisanjem, režijom, i glumom u brodvejskoj adaptaciji kratke priče Raymonda Carvera Šta govorimo kad govorimo o ljubavi. Predstavu je producirao Rigganov najbolji prijatelj i advokat Jake (Zach Galifianakis), dok je u glavnoj ulozi Rigganova djevojka Laura (Andrea Riseborough) i po prvi put na Broadwayju glumica Lesley (Naomi Watts). Rigganova kćer Sam (Emma Stone), bivša ovisnica o drogama, služi kao njegova asistentica.

Tokom proba, osvjetljenje pada na Ralpha. Riggan optužuje Jakea da je namjestio da svjetlo padne kako bi mogao zamijeniti Ralpha. Koristeći poznanstvo sa Lesley, Riggan zamjenjuje Ralpha sa sjajnim, ali nestabilnim glumcem Mikeom (Edward Norton), zatim refinancira svoju kuću kako bi obezbijedio novac za ugovor. Prve ocjene kritike su bile katastrofalne: Mike izgleda izgubljen kada mu je gin zamijenjen sa vodom, i pokušava da siluje Lesley tokom jedne seksualne scene. Riggan čita članke iz novina i sa ljutnjom izjavljuje da je Mike privukao najveću pažnju, ali Jake ga ohrabruje da nastavi dalje. Kada Riggan hvata Sam dok je pušila marihuanu, ona mu kaže da ništa nije važno i da je njegova predstava uzaludan projekat.

Iza pozornice tokom završnih scena, Riggan vidi kako Sam i Mike flertuju. On se slučajno zaključava u pozorištu i hoda u svom donjem vešu kroz Times Square kako bi se vratio nazad unutra; međutim, njegova popularnost na internetu doživljava pravu eksploziju. Nakon toga, susreće se sa utjecajnom kritičarkom Tabithom Dickinson, koja mu govori da mrzi Hollywood i slavne osobe, koje se samo "pretvaraju" da su glumci, i obećava da će "rasturiti" njegovu predstavu sa negativnom ocjenom. Riggan se napija i pada u nesvijest na ulici. Sutradan, on halucinira razgovor sa Birdmanom, koji pokušava da ga ubijedi da napravi još jedan film o Birdmanu, i onda vidi sebe kako leti kroz New York City nazad do pozorišta.

Tokom predstave, Riggan koristi pravi pištolj u završnoj sceni u kojoj njegov lik ubija sebe. On puca i raznosi sebi nos na sceni i tako zarađuje ovacije od sve publike, samo ne od Tabithe, koja izlazi za vrijeme aplauza. U bolnici, Jake govori Rigganu da je Tabitha dala odličnu ocjenu za predstavu. Nakon što je Sam posjetila Riggana, on se odriče Birdmana i penje se na prozor; kada se Sam vraća, Riggana već nema. Ona gleda dolje na ulicu, zatim u nebo, i onda se osmjehuje.

Uloge[uredi | uredi kod]

Pripreme za snimanje[uredi | uredi kod]

Iñárritu je želio da na komičan način prikaže dramu pošto je želio promjene; svi njegovi prethodni filmovi su bili drame, a nakon režiranja depresivnog filma Biutiful, nije želio opet da tragično pristupi temi.[4] Izbor da film izgleda kao jedan snimak je zbog njegovog shvatanja da "živimo naše živote bez dorađivanja". Kako bi podijelio ideju za svoj film, Iñárritu je telefonirao argentinskog pisca, filmaša Armanda Boa i Nicolása Giacobonea, kao i dramskog pisca Alexandera Dinelarisa, koji su s njim radili na njegovom prethodnom filmu.[5]

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]