Nacionalni park Iguazú

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nacionalni park Iguazú
Parque nacional Iguazú
Iguazu National Park Falls.jpg
Slapovi Iguazú
Lokacija
Položaj Misiones
Država  Argentina
Koordinate 25°37′0″S54°7′0″W
Historija
Osnovan 1934.
Karakteristike
Površina 55.000 ha
Web-stranica
iguazuargentina.com

Nacionalni park Iguazú (šp.: Parque Nacional Iguaçu) je nacionalni park u sjeverozapadnom dijelu argentinske pokrajine Misiones, unutar graničnog trokuta između Argentine, Paragvaja i Brazila; 17 km uzvodno od mjesta gdje se spajaju rijeke Paraná i Iguazú. Na jugu graniči s brazilskim nacionalnim parkom Iguaçu. Oba imena su izvedena iz jezika naroda Guaraní i njihove riječi za "veliku vodu".

Od 1984. godine upisan je na UNESCO-vu popisu mjesta svjetske baštine jer se u njemu nalazi jedan od najvećih i najdomljivijih slapova na svijetu, slapovi Iguazu koji čine granicu s Brazilom. Njegovi do 80 m visoki brojni slapovi i kaskade koje se pružaju sa bazaltne stijene u polukrugu od 2700 metara su jedan od najspektakularnijih slapova na svijetu. Broj slapov varira od 150 do 300, ovisno o vodostaju rijeke Iguazú. Također, u njegovoj raskošnoj vegetaciji, nastaloj zahvaljujući bogatim oblacima vode sa slapova, obitavaju i mnoge vrste biljaka i životinja, kao što su: tapiri, urlikavci, oceloti, jaguari i kajmani, ali i ugrožene divovske vidre i divovski mravojedi[1].

Argentinski dio slapova Iguazú

Povijest[uredi - уреди | uredi kôd]

Nacionalni park Iguazú
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Iguazu Décembre 2007 - Panorama 2.jpg

 Argentina

NP Iguazú na karti Argentine
NP Iguazú
NP Iguazú
Lokacija NP Iguazú u Argentini
Registriran: 1984. (8. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, x
Ugroženost: -
Referenca: UNESCO

Ovo područje su još prije 10.000 godina naselili lovci-sakupljači kulture Eldoradense koje su oko 1000. godine zamijenili poljoprivrednici, narod Guaraní. Njih su u 16. stoljeću osvojili španjolski i portugalski konkvistadori. Prvi europljanin koji je istražio ovo područje bio je Álvar Núñez Cabeza de Vaca 1542. godine, a isusovci su ovdje osnovali misiju 1609. godine. Upravo su isusovačke misije Guarana ovoj argentinskoj pokrajini dale ime, Misiones.

Nacionalni park Iguazú je utemeljen 1934. godine i pokriva površinu od 55,000 ha, što ga čini jednim od najvećih zaštićenih područja Južne Amerike.

Bioraznolikost[uredi - уреди | uredi kôd]

Oko slapova Iguazú nalazi se atlantska šuma područja Alto Paraná[2] (koja pokriva 90% parka) s više od 2000 biljnih vrsta, među kojima dominiraju paprati, lijane i epifitne biljke (u donjim dijelovima); te brazilski bor, assai palma, divlja kokosova palma i lovor imbuya (Ocotea porosa) na višim dijelovima. U Parku žive brojne divlje životinje kao što su: vidre, mravojedi, tapiri, jaguari, jaguarundi, pume, oceloti, pekariji i krokodili, dok se od ptica mogu pronaći ugrožene tinamuovke, harpija, Aburria jacutinga, tirkizna ara (Anodorhynchus glaucus) i papige amazonke.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Nacionalni park Iguazu na službenim stranicama UNESCO-a ((en)) Preuzeto 9. kolovoza 2012.
  2. D. M Olson, E. Dinerstein i dr., Terrestrial Ecoregions of the World: A New Map of Life on Earth, BioScience 51. (11.), 2001., str. 933.–938.

Vajske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Nacionalni park Iguazú