Cueva de las Manos

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Cueva de las Manos, Río Pinturas
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
SantaCruz-CuevaManos-P2210651b.jpg

 Argentina

Cueva de las Manos na karti Argentine
Cueva de las Manos
Cueva de las Manos
Lokacija rijeke Pinturas u Argentini
Registriran: 1999. (23. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iii
Ugroženost: -
Referenca: UNESCO

Cueva de las Manos (španjolski za "špilja ruku") je sustav spilja kod rijeke Pinturas unutar nacionalnog parka Francisco P. Moreno u argentinskoj pokrajini Santa Cruz, 163 km južnije od grada Perito Moreno. Najslavnija je po prapovijesnim slikarijama ruku, starima od 13.000 do 9.000 godina, po kojima je dobila i ime. One su datirane ugljikom-14 zahvaljujući ostacima frula od kostiju koje su bile korištene za nanošenje boje na zidove. Pored njih, tu se nalaze i brojne slike životinja poput gvanaka i prizori lova. Zbog toga je 1999. godine Cueva de las Manos je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi kao "dokaz prvih ljudskih društava Južne Amerike[1]".

Ljudi koji su naslikali ove slike su vjerojatno preci kulture naroda Tehuelche, lovci-sakupljači koji se ovdje javljaju oko 700. godine, a koje su zatekli europski osvajači u 19. stoljeću.

Odlike[uredi - уреди | uredi kôd]

Sustav spilja Cueva de las Manos na liticama klanca rijeke Pinturas se nalazi na zabačenom mjestu Patagonije, na visinama od 800–1000 m, do kojega vode samo makadamski putovi[2].

Slike ruku su često oslikane kao negativi koji su ocrtani (okruženi) bojom. Većinom su to lijeve ruke, što pretpostavlja kako su slikari u desnoj držali cijev za prskanje. Osim ruku tu su i prikazi ljudskih bića, gvanaka (Lama guanicoe), nandua, mačaka i drugih životinja, te geometrijskih oblika, cik-cak uzoraka, prikaza sunca i lova. Na prizorima lova su naturalistički prikazane razne lovačke tehnike, kao što je lov opkoljenih životinja, lov u zasjedi i uporaba oružja za bacanje poput bola. Slične slike, iako u manjem broju, se mogu naći u obližnjim spiljama. Tu su i crvene točkice na stropovima, koje su možda nastale potapanjem lovačkih bola u tintu, koje su potom bacane nagore. Vezivo je nepoznato, no mineralni pigmenti su željezni oksid crvene i ljubičaste boje, te bijeli kaolin, žuti jarosit i crni oksid mangana.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. World Heritage Committee Inscribes 48 New Sites on Heritage List, 2. prosinca 1999. ((en)) Preuzeto 10. kolovoza 2012.
  2. Moon Travel Guide, Argentina Arhivirano 2012-06-17 na Wayback Machine-u ((en)) Preuzeto 11 kolovoza 2012.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Cueva de las Manos, Río Pinturas