Cueva de las Manos

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Cueva de las Manos, Río Pinturas
Svjetska baštinaUNESCO
 Argentina


Cueva de las Manos na mapi Argentine
Cueva de las Manos
Cueva de las Manos
Lokacija rijeke Pinturas u Argentini
Registriran:1999. (23. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iii
Ugroženost:-
Referenca:UNESCO

Cueva de las Manos (španjolski za "špilja ruku") je sustav spilja kod rijeke Pinturas unutar nacionalnog parka Francisco P. Moreno u argentinskoj Provinciji Santa Cruz, 163 km južnije od grada Perito Moreno. Najslavnija je po prapovijesnim slikarijama ruku, starima od 13.000 do 9.000 godina, po kojima je dobila i ime. One su datirane ugljikom-14 zahvaljujući ostacima frula od kostiju koje su bile korištene za nanošenje boje na zidove. Pored njih, tu se nalaze i brojne slike životinja poput gvanaka i prizori lova. Zbog toga je 1999. godine Cueva de las Manos je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi kao "dokaz prvih ljudskih društava Južne Amerike[1]".

Ljudi koji su naslikali ove slike su vjerojatno preci kulture naroda Tehuelche, lovci-sakupljači koji se ovdje javljaju oko 700. godine, a koje su zatekli europski osvajači u 19. stoljeću.

Klanac rijeke Pinturas

Odlike

[uredi | uredi kod]

Sustav spilja Cueva de las Manos na liticama klanca rijeke Pinturas se nalazi na zabačenom mjestu Patagonije, na visinama od 800–1000 m, do kojega vode samo makadamski putovi[2].

Slike ruku su često oslikane kao negativi koji su ocrtani (okruženi) bojom. Većinom su to lijeve ruke, što pretpostavlja kako su slikari u desnoj držali cijev za prskanje. Osim ruku tu su i prikazi ljudskih bića, gvanaka (Lama guanicoe), nandua, mačaka i drugih životinja, te geometrijskih oblika, cik-cak uzoraka, prikaza sunca i lova. Na prizorima lova su naturalistički prikazane razne lovačke tehnike, kao što je lov opkoljenih životinja, lov u zasjedi i uporaba oružja za bacanje poput bola. Slične slike, iako u manjem broju, se mogu naći u obližnjim spiljama. Tu su i crvene točkice na stropovima, koje su možda nastale potapanjem lovačkih bola u tintu, koje su potom bacane nagore. Vezivo je nepoznato, no mineralni pigmenti su željezni oksid crvene i ljubičaste boje, te bijeli kaolin, žuti jarosit i crni oksid mangana.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. World Heritage Committee Inscribes 48 New Sites on Heritage List, 2. prosinca 1999. (en) Preuzeto 10. kolovoza 2012.
  2. Moon Travel Guide, Argentina Arhivirano 2012-06-17 na Wayback Machine-u (en) Preuzeto 11 kolovoza 2012.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]
Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Cueva de las Manos, Río Pinturas