Mirko Cvetković

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mirko Cvetković

Mirko Cvetković (desno)
Rođen/a 16. august 1950. (1950-08-16) (dob: 71)
Zaječar

Dr Mirko Cvetković (Zaječar, 1950) je srpski ekonomista i predsednik Vlade Republike Srbije

Biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Mirko Cvetković je rođen 16. 8. 1950. godine u Zaječaru, od oca Srboljuba koji je takođe bio ekonomista i majke Stane-apotekarke. Mirko je dobio ime po svom dedi, kragujevačkom nastavniku koga su Nemci streljali 20. oktobra 1941. tokom „Krvave bajke“. U rodnom gradu sa odličnim uspehom završava osnovnu školu i gimnaziju. U isto vreme završava i nižu muzičku školu za duvačke instrumente i klavir.

Kao mladić je voleo sport, bio je u prvoj postavi stonoteniskog kluba, svirao je klavir, a u amaterskoj grupi „Kosinusi“ klarinet.

Posle završetka gimnazije, odlazi u Beograd, gde upisuje Ekonomski fakultet. Tamo upoznaje Zoricu (diplomiranog agroekonoma), svoju sadašnju suprugu.

Diplomirao je, magistrirao, i doktorirao (doktorska teza: "Doprinos modeliranju energetskog sektora Jugoslavije") na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

U toku 1985. godine kao istraživač je proveo jedan semestar na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Mančester u Velikoj Britaniji.

Živi u Zemunu. Govori engleski jezik.

Profesionalna karijera[uredi - уреди | uredi kôd]

Jedan je od naših eksperata konsultanata srednje generacije koji je osamdesetih godina radio kao eksterni konsultant za Svetsku banku na većem broju projekata u Pakistanu, Indiji i Turskoj, kao i za UNDP („-{United Nations Development Programme}-“) u Somaliji, na projektima firmi RCG (Vašington) i IDEA (Madrid) i na projektima u Ukrajini (Zaporožje) i Adigeji (Maikop).

Radni staž započeo je u Rudarskom institutu, gde je radio deset godina. Potom prelazi u Ekonomski institut, gde radi šest godina, da bi karijeru konsultanta u narednih sedam godina nastavio u konsultantskoj kući „-{CES Mecon}-“. U poslovnim krugovima, od tada, ima nadimak „patrijarh konsultantskih poslova“. Od 1998. do 2001. godine radi kao savetnik za ekonomska pitanja u Rudarskom institutu.

Objavio je više stručnih tekstova i članaka iz oblasti privatizacije u zemlji i inostranstvu.

Politička karijera[uredi - уреди | uredi kôd]

Od januara 2001. u Vladi premijera Zorana Đinđića, radi na mestu zamenika ministra u Ministarstvu za privredu i privatizaciju. U periodu od 2003. do 2004. godine bio je direktor Agencije za privatizaciju RS. Nakon toga se povlači iz politike i vodi agenciju za konsalting „-{Intercon.}-“

Na dužnost ministra finansija, sa kvote Demokratske stranke (formalno nije član), izabran je 15. 5. 2007. godine.

Član Resornog odbora Demokratske stranke za privredu. Po pozivu prisustvuje sednicama Glavnog i Izvršnog odbora DS.

Posle nekoliko nedelja nagađanja o mogućim kandidatima (u igri su bili Vuk Jeremić i Bojan Pajtić), 27. 6. 2008. predsednik Republike Boris Tadić je poverio Mirku Cvetkoviću mandat za sastav nove Vlade Srbije.

Na dužnost predsednika Vlade Republike Srbije, glasovima 127 poslanika Narodne Skupštine, izabran je 7. jula 2008. godine.

V. također[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]