Lazar Dokić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Lazar Dokić
Mandat(i)
Premijer Srbije
Prethodnik Jovan Avakumović
Naslednik Sava Grujić
Biografija

Lazar Đ. Dokić (Beograd, 27. septembar 1845. – Opatija, 1/13. decembar 1893) je bio srpski lekar i političar, predsednik vlade 1893. godine.

Biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu. Studirao je medicinu u Beču i Pragu. Radio je kao okružni lekar u Užicu petnaest godina, a u ratu sa Turskom 1877/88. bio je vojni lekar šumadijskog korpusa.

Postavljen je za profesora anatomije, fiziologije i zoologije na Velikoj školi u Beogradu 1878. godine. Postaje vaspitač osmogodišnjeg prestolonaslednika Aleksandra Obrenovića 1883. godine.

Član je Radikalne stranke i pripada njenom umerenijem krilu. 1888. postaje član Državnog saveta, a zatim i njegov predsednik.

Kada maloletni Aleksandar rešava pat poziciju između liberala i radikala posle izbora februara 1893. godine državnim udarom, Lazar Dokić postaje predsednik vlade 1. aprila. Nastaje kratkotrajna idila između radikala i Aleksandra, a Dokić umire 1. decembra od gangrene pluća izazvane preteranim pušenjem.

Pisao je radove iz opšte biologije i zoologije i o životinjskim vrstama u Srbiji.

Njegovi sinovi su armijski general Đuro L. Dokić (Užice 21. decembar 1873 - Beograd, 17. jun 1946) i konjički brigadni general Ivan L. Dokić (Beograd, 5. mart 1882 - Teslić, 8. avgust 1938).

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]