Milomir Minić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Milomir Minić
иломир Минић

Na dužnosti
25.10.2000. – 25.1.2001.
Prethodnik Mirko Marjanović
Nasljednik Zoran Đinđić

Rođen/a (1950-10-05)5. 10. 1950.
Dračić, NR Srbija, FNRJ
Državljanstvo Srbin
Politička stranka Socijalističke partije Srbije
Religija Srpska pravoslavna crkva

Milorad Minić (Dračić, 5. oktobar 1950) je bio bliski suradnik Slobodana Miloševića, visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije [1] i prelazni predsednik vlade Srbije između razdoblju od pada Miloševića i izbora Zorana Đinđića za premijera to jest između 25.10.2000 i 25.1.2001.

Biografija[uredi | uredi kod]

Milorad Minić je osnovnu i srednju školu završio u Valjevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Kao omladinac bio je predsenik Okružnog komiteta Saveza socijalističke omladine Valjeva, predsednik konferencije SSO Srbije, sekretar Predsedništva Mesnog komitet Saveza komunista Šapca, član predsedništva RK SSRN Srbije pa zamenik predsednika CK SK Srbije za ONO i DSZ. U CK SKS, čiji je bio član, obavljao je i dužnost izvršnog sekretara, a u SPS-u bio je generalni sekretar.

Godine 1990. izabran je za generalnog direktora JŽTP, a kasnije je bio i predsednik Upravnog odbora ovog saveznog železničkog preduzeća.

Za predsednika Veća građana Skupštine SRJ izabran je 1994. godine. U oktobru 2000. godine posle pobede koalicije DOS na saveznim izborima imenovan je za prelaznog predsednika Vlade Srbije koju su činili sa po jednom trećinom ministri iz SPS, SPO i DOS[2]. Predstavnici SRS su odbili da učestvuju u tromesečnom mandatu ove Vlade koja je na vlasti ostala do republičkih parlamentarnih izbora kada je za predsednika Vlade izabran Zoran Đinđić.

Doktorirao je na Dzon Nezbit univerzitetu. Trenutno je na funkciji rektora na istom Univerzitetu.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]