Dragutin Zelenović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dragutin Zelenović
Dragutin Zelenović

{{{funkcija 1}}}
Biografija
Politička partija SPS
Diploma sa Univerzitet u Novom Sadu


Grb Republike Srbije

Dragutin Zelenović (Sirig, Kraljevina SHS, 19. maj 1928) je redovni profesor na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu (u penziji), dopisni član SANU i bivši premijer Srbije.[1] Rođen je u Sirigu kao sin koloniste iz Gacka u Hercegovini.

Bio je rektor Univerziteta u Novom Sadu, kao i predstavnik SAP Vojvodine u kolektivnom Predsedništvu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Za člana VANU izabran je 1987, a za dopisnog člana SANU 1991. godine (Odeljenje tehničkih nauka). Godine 1991. postao je član Socijalističke partije Srbije.

U skupštini je 15. januara 1991. izabran za predsednika prve Vlade Republike Srbije, na predlog Slobodana Miloševića, nakon pobede SPS-a na izborima u decembru 1990. godine.

Zelenović je izgubio podršku partijskog vrha nakon uličnih demonstracija u Beogradu koje je organizovao Vuk Drašković u martu 1991. godine. Milošević je preuzeo ulogu pregovarača pod izgovorom da je Zelenović zauzet rešavanjem stečaja u jednoj od vojvođanskih fabrika. Milošević je tada demonstrante proglasio za izdajnike i izveo tenkove na ulice. Zelenović je u intervjuu datom NIN-u izjavio da je on ruža među korovom u SPS-u.

U junu 1991. opozicija je zahtevala formiranje nove vlade. Zelenovićev dugogodišnji rival Budimir Košutić imenovan je za zamenika predsednika Vlade. Dragutin Zelenović je 11. decembra 1991. podneo ostavku. Zamenio ga je Radoman Božović.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Zelenović, Dragutin. Projektovanje proizvodnih sistema = (The design of production systems). Novi Sad : Fakultet tehničkih nauka, 2012.. str. 428. ISBN 978-86-7892-458-3.