Ted Danson

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ted Danson
glumac, producent
Biografske informacije
RođenjeEdward Bridge Danson III
29.12. 1947.
Sjedinjene Američke DržaveSan Diego
SupružnikRandall Danson (1970–1975; razvod)
Cassandra Coates (1977–1993; razvod) 2 djece
Mary Steenburgen (vj. 1995)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, producent
Opus
Djelatni period1975–
Znamenite uloge

Ted Danson (rođen kao Edward Bridge Danson III 29.12., 1947.) je američki glumac najpoznatiji po televizijskim ulogama, a posebno kao glavni lik Sam Malone u sitcomu Cheers, i kao Dr. John Becker u seriji Becker. Od 2011. redovno nastupa u TV-seriji CSI: Crime Scene Investigation.

Biografija[uredi | uredi kod]

Danson je rođen u San Diegu kao sin antropologa Edwarda Bridgea Dansona Jr. i arheologinje Jessice MacMaster. Djetinjstvo je proveo u Flagstaffu u Arizoni, a u mladosti se bavio košarkom. U uglednoj privatnoj srednjoj školi Kent School bio je zvijezda tamošnjeg košarkaškog tima. Studirao je na Stanfordu gdje se počeo zanimati za glumu, a diplomirao je na Univerzitetu Carnegie Mellon u Pittsburghu.

Početkom 1970-ih Danson se počeo probijati na televiziju, ispočetka preko reklama za losione za brijanje i muške parfeme. Prva važnija uloga mu je bila u sapunici Somerset. Potom su slijedile sporedne uloge u filmovima kao što je Body Heat.

Ključni trenutak karijere za Dansona bila je uloga u TV-seriji Cheers, za koju će dobiti dva Emmyja. Njome se nametnuo kao jedan od najuspješnihijih glumaca čija je specijalnost komedija, što će posebno doći do izražaja u Three Men and a Baby i njegovom nastavku Three Men and a Little Lady. S druge strane, sposobnost da tumači teške dramske uloge je pokazao ulogom incestuoznog oca u TV-filmu Something About Amelia.

Danson je bio oženjen tri puta - od 1970. do 1975. je za Randy Danson. 1977. se oženio za Candy Coates, koja je doživjela moždani udar prilikom rađanja njihovog djeteta. Danson se nekoliko godina brinuo za nju, a usvojili su još jedno dijete. Nakon što je neko vrijeme imao vezu s Whoopi Goldberg, rastao se od Coates 1993. Od 1995. je oženjen za glumicu Mary Steenburgen, koja je zajedno s njim nastupila u hvaljenoj TV-adaptaciji Gulliverovih putovanja.

Danson je u ranoj mladosti oćelavio, te je ostatak karijere nosio periku. Skinuo ju je samo jednom u epizodi TV-serije Cheers.

Televizija[uredi | uredi kod]

Filmografija[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]