Kelsey Grammer

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kelsey Grammer
Grammer na Tjednu flote u New Yorku 2006.
Biografske informacije
RođenjeAllen Kelsey Grammer
21. 2. 1955. (1955-02-21) (dob: 69)
Saint Thomas, Američki Djevičanski Otoci
Supružnik
  • Doreen Alderman (1982–1990)
  • Leigh-Anne Csuhany (1992–1993)
  • Camille Donatacci (1997–2011)
  • Kayte Walsh (2011–)
Djeca6 (među kojima Spencer Karen Grammer i Kandace Greer Grammer )
Znamenite uloge
Službene stranice
KelseyLive.com

Allen Kelsey Grammer (Saint Thomas, Američki Djevičanski Otoci, 21.2. 1955-) je američki glumac šest puta nagrađen Emmyjem i dva puta nagrađen Zlatnim globusom, najpoznatiji pod dvije decenije tumačenja lika psihijatra dr. Frasiera Cranea u Frasieru. Također je radio kao producent, režiser i pisac. Imao je i zapažen nastup u TV-seriji Boss gdje je glumio čikaškog gradonačelnika.

Biografija[uredi | uredi kod]

Grammer se rodio u St. Thomasu na Američkim Djevičanskim otocima kao dijete kućanice Sally Cranmer i muzičara, [1] i vlasnika lokalnog bara Franka Allena Grammera Jr.[2] Roditelji su mu se rastali dok je bio dijete; majka ga je odvela u New Jersey da živi kod njenih roditelja Evangeline Dimmock i Gordonom Cranmerom. Grammerov porodični život su obilježile tragedije. Godine 1968. mu je otac, koga je vidio samo dva puta nakon roditeljskog razvoda, ubijen ispred svoje kuće na Djevičanskiom Otocima. ;[2] Godine 1975. sestra mu je oteta ispred restorana u Colorado Springsu gdje joj radio momak, a potom silovana i ubijena[3] Grammer, koji je u to vrijeme studirao glumu na uglednoj školi Julliard bio je time teško pogođen i više se nije mogao studirati na učenje, zbog čega je izbačen iz škole.[4] Godine 1980. njegova dva polubrata su poginula u ronilačkoj nesreći.[5]

Nakon odlaska iz Julliarda, tri godine je proveo kao stažišt u kazalištu Old Globe Theater u San Diegu, a potom se zaposlio u Guthrie Theateru u Minneapolisu. Proboj na Broadway je ostvario 1981. godine u ulozi Lennoxa u postavi Macbetha, zamijenivši Philipa Anglima koji je od uloge obeshrabren poraznim kritikama.

Nakon još nekoliko zapaženih nastupa, prijatelj i kolega Mandy Patinkin mu je sugerirao da se javi na audiciju za novu TV-seriju pod nazivom Cheers. To je bio pun pogodak za Grammera, čiji je lik psihijatra dr. Frasiera Cranea kasnije poslužio kao podloga za izuzetno uspješni spinoff pod nazivom Frasier. Isti je lik kontinuirano glumio skoro dvadeset godina i za njega dobio Emmyje.

Grammer je osim te uloge nastupio i u par filmova, ali je daleko uspješniji bio davanjem glasova animiranim serijama, od kojih su najpoznatiji The Simpsons.

Grammerov privatni život je bio prilično buran. Bio je oženjen tri puta. Iz prvog braka, s učiteljicom plesa Doreen Alderman, je imao kći - danas etabliranu glumicu Spencer Grammer. Taj je brak trajao od 1988. do 1990. godine.

Godine 1992. je s frizerkom Barrie Buckner dobio vanbračnu kći Greer, a iste se godine oženio za striptizetu Leigh-Ann Cushany. Taj je brak trajao godinu dana, a Grammer tvrdi da je sve vrijeme bio izložen verbalnom i fizičkom zlostavljanju. Od godine 1997. do 2011. se nalazi u braku s bivšim Playboyevim modelom Camille Donatacci, s kojom je imao sina Juliana i kći Mason Oliviju. Godine 2011. se oženio za britansku stjuardesu Kayte Walsh s kojom je dobio kćer Faith Evangeline.

Grammer je na vrhuncu popularnosti bio žrtva ovisnosti o alkoholu i kokainu. Godine 1988. je 30 dana proveo u zatvoru zbog vožnje u pijanom stanju, a 1990. i 1991. je zbog istog djela osuđen na višegodišnje uvjetne kazne. Nakon prometne nesreće uzrokovane konzumacijom kokaina 1996. je otišao u Kliniku Betty Ford.

Grammer je poznat i kao jedna od rijetkih holivudskih zvijezda koja podržava Republikansku stranku. Godine 1995. je razmišljao o tome da se kao njen kandidat natječe za Kongres, ali je, prema vlastitim riječima, zaključio kako mu još uvijek nedostaje životno iskustvo i obrazovanje. Godine 2001. George W. Bush ga je pozvao kao posebnog gosta na svoju predsjedničku inauguraciju.

Izabrana filmografija i televizijski rad[uredi | uredi kod]

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. http://www.smokemag.com/0300/cover.htm
  2. 2,0 2,1 „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-20. Pristupljeno 2007-08-06. 
  3. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-11. Pristupljeno 2007-08-06. 
  4. http://www.tvland.com/shows/cheers/actors/act7.jhtml
  5. http://www.hellomagazine.com/profiles/kelseygrammer/

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]