Tom Selleck

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tom Selleck
glumac, producent, pisac
Tom Selleck, 2010
Biografske informacije
RođenjeThomas William Selleck
29. 1. 1945. (1945-01-29) (dob: 79)
Detroit, Michigan, SAD
SupružnikJacqueline Ray (1972 - 1980)
Jillie Mack (1987 -)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, producent, pisac
Opus
Djelatni period1969 -
Znamenite uloge

Thomas William Selleck (Detroit, Michigan, 29.1. 1945.-) je američki glumac, scenarist i filmski producent, najpoznatiji po naslovnoj ulozi u popularnoj TV-seriji Magnum P.I.. Od 2010. nastupa u ulozi Franka Regana, šefa njujorške policije, u TV-seriji Blue Bloods.

Biografija[uredi | uredi kod]

Tom Selleck je rođen u Detroitu u porodici Roberta Sellecka, te majke Marte koja je porijekom Škotkinja. U toj porodicio su mu odrasli braća Robert i Daniel, kao i sestra Martha. U Selleckovoj mladosti se porodica premjestila u Sherman Oaks u Kaliforniji, a odatle je Selleck pohađao i diplomirao srednju školu Grant godine 1962.[1]

Selleck je još kao tinejdžer zarađivao za život kao maneken, a potom je - koristeći stipendiju kao daroviti košarkaš - upisao Univerzitet Južne Kalifornije. Tamo je postao član studentskog bratstva Sigma Chi fraternity.[2] i sportskog tima Trojan Knights. Iako je studirao poslovnu administraciju, učitelj glume mu je sugerirao da počne glumačku karijeru. Nakon toga je Selleck upisao glumačku školu Beverly Hills Playhouse pod Miltonom Katselasom.

Selleck je tih godina vojni rok služio u Nacionalnoj gardi te je bio aktiviran za vrijeme nereda u Wattsu.

Nakon par nastupa u popularnim TV-kvizovima, Selleck je godine 1970. imao svoj filmski debi u filmu Myra Breckinridge (film) i The Seven Minutes. Slijedili su brojni nastupi u filmovima i TV-serijama od kojih je možda najpoznatija povremena uloga Lancea Whitea, prostodušnog ali efikasnog suradnika glavnog junaka u The Rockford Files.

Prekretnica u Selleckovom životu je bila godina 1980. Tada je prestao njegov osmogodišnji brak s manekenkom Jacqueline Ray. Iste je godine angažiran za ulogu Thomasa Magnuma u TV-seriji Magnum P.I. Nedugo prije početka snimanja serije su ga kontaktirali Steven Spielberg i George Lucas kako bi mu ponudili ulogu Indiane Jonesa u filmu Otimači izgubljenog kovčega. Selleck je bio voljan prihvatiti, ali je bio vezan ugovorom za seriju. Nakon dugotrajnog razmišljanja i konzultacija s najboljim prijateljem, Selleck je zaključio da je najispravniji korak bio držati se zadane riječi i nastaviti snimati seriju. Zbog tog je poteza Selleck stekao duboko poštovanje Hollywooda kao jedan od najetičnijih glumaca.

Selleck je seriju nastavio snimati sljedećih osam godina, povremeno snimajući filmove gdje je bio glavna zvijezda, ali u kojima - po mišljenju mnogih - nije mogao nadoknaditi propuštenu priliku. Jedan od tih filmova, djelomično inspiriran Otimačima, bio je High Road to China iz 1984. godine, koji je sniman u bivšoj Jugoslaviji.

Godine 1987. se Selleck oženio za Jillie Mack, s kojom ima kći Hannah Margaret Mack Selleck.

Selleck je nakon završetka Magnuma godine 1988. nastavio karijeru nizom uloga u filmovima i na televiziji, ali se posebno ističu njegovi napori da oživi žanr vesterna. Na televiziji su bile poznate povremene uloge u popularnim serijama kao što su Friends i Boston Legal. Godine 2007. je ponovno dobio glavnu televizijsku ulogu, i to kao novi vlasnik kazina u popularnoj seriji Las Vegas.

Selleck je također poznat i po političkom angažmanu, i to kao jedan od rijetkih otvoreno desno orijentiranih holivudskih glumaca. Kao zagovornik prava na oružje je član organizacije NRA, a njegovi stavovi su ga godine 1999. doveli u verbalni sukob s lijevo orijentiranom glumicom i voditeljicom Rosie O'Donnell prilikom gostovanja u njenoj emisiji. Iako Selleck obično podržava republikanske kandidate na izborima, uključujući Johna McCaina na izborima 2008, nije član stranke i sebe opisuje kao nezavisnog libertarijanca.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Televizijski nastupi (uključujući TV-filmovi)[uredi | uredi kod]

Tom Selleck na Avio-muzeju San Diego (bivši USS Midway (CV-41)), 23.7. 2004.

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]