Jack Albertson

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jack Albertson
glumac, komičar, plesač, pjevač
Biografske informacije
RođenjeJonathen George Albertson
16. jun 1907.
Malden, Massachusetts
SmrtHollywood
PseudonimJackie Alberts
SupružnikWallace Thompson (1952–1981; njegova smrt)
Djeca1
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, komičar, plesač, pjevač
Opus
Djelatni period1938–1981
Znamenite uloge
Dr. J. Wilson Shields u Man of a Thousand Faces
Vic Davis u Top Banana
John Cleary u The Subject Was Roses
Grandpa Joe u Willy Wonka and the Chocolate Factory
Manny Rosen u The Poseidon Adventure
Ed Brown u Chico and the Man
Službene stranice
http://www.jackalbertson.com

Jonathen George "Jack" Albertson (16.6. 190725.11. 1981) bio je Oscarom, Emmyjem i Tonyjima nagrađen američki glumac, komičar, plesač, pjevač i muzičar, koji je nastupao na pozornici, radiju, filmu i televiziji.

Biografija[uredi | uredi kod]

Albertson se rodio u gradu Malden u državi Massachusetts, kao dijete židovskih imigranta - Flore Craft i Lea Robertsona. Odmalena je pokazivao sklonosti za show business, slično kao i njegova sestra Mabel, kao i brat Frank, koji će i sam postati ugledni holivudski karakterni glumac.

Međutim, početak Albertsonove karijere je bio izuzetno težak. Srednju školu je napustio kako bi u New Yorku stekao slavu, ali je umjesto toga bio prisiljen zimi spavati po podzemnoj željeznici, a ljeti po Central Parku. Stvari su krenule nabolje kada se priključio vodviljskoj putujućoj družini, Dancing Verselle Sisters.

Nakon toga je polako stjecao iskustva u zabavljačkim vještinama te počeo nastupati u burleskama. Tamo se sprijateljio s Phil Silversom koji će mu biti od velike pomoći u kasnijoj karijeri. S vremenom se uspio probiti na Broadway i nastupati u nizu prestižnih predstava.

Od svih tih predstava najpoznatija je bila The Subject Was Roses za koju je dobio nagradu Tony. Istu je ulogu ponovio u filmskoj verziji i za nju dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca.

Publici, pogotovo mlađoj, poznatiji je po ulozi djeda Joea u originalnoj verziji Willy Wonka and the Chocolate Factory iz 1971. godine, kao i Ed Brown, jedan od dvojice naslovnih junaka TV-serije Chico and the Man. Za potonju je ulogu nagrađen Emmyjem.

Godine 1978. mu je dijagnosticiran rak debelog crijeva, ali je taj podatak skrivao od javnosti, nastojeći koliko je moguće duže nastaviti karijeru. Umro je 1981. godine, a iza sebe je ostavio suprugu Wallace Thompson i kći Mauru.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]