Popis gradova u Makedoniji

Izvor: Wikipedia
Mapa gradova Makedonije.

Ovo je popis gradova u Makedoniji. U Makedoniji ima oko 34 gradova, gdje prvi pet najveći su Skoplje, Bitola, Kumanovo, Prilep i Tetovo.

Gradovi[uredi - уреди]

Istočni region[uredi - уреди]

Mapa Istočnog regiona.
grad općina stanovništvo grb zastava slika
Berovo Berovo 7.002[1]
Coat of arms of Berovo Municipality.svg
Flag of Berovo Municipality.svg
Berovo-monastery-church.jpg
Delčevo Delčevo 11.500 [1]
Coat of arms of Delčevo Municipality.svg
Flag of Delčevo Municipality.svg
Delcevo.JPG
Kočani Kočani 28.330 [1]
Coat of arms of Kočani Municipality.svg
Flag of Kocani Municipality.svg
Центар2.JPG
Makedonska Kamenica Makedonska Kamenica 5.147 [1]
Coat of arms of Makedonska Kamenica Municipality.svg
Flag of Makedonska Kamenica municipality.svg
Town of Makedonska Kamenica.JPG
Pehčevo Pehčevo 3.237 [1]
No coats of arms.svg
Flag.svg
Pehcevo.jpg
Probištip Probištip 8.714[1]
No coats of arms.svg
Flag.svg
Probistip town hall.JPG
Štip Štip 43.652[1]
Coat of arms of Štip Municipality.svg
Flag of Štip Municipality.svg
Stip Macedonia - Panorama from Isar Hill 1.jpg
Vinica Vinica 10.863 [1]
Coat of arms of Vinica Municipality.png
Flag of Vinica Municipality.svg
Vinica - Pogled od Kale 002.jpg

Sjeveroistočni region[uredi - уреди]

Mapa Sjeveroistočnog regiona.
grad općina stanovništvo grb zastava slika
Kratovo Kratovo 6.924 [1]
Coat of arms of Kratovo Municipality.svg
Flag of Kratovo Municipality.svg
Kratovo-panorama.jpg
Kriva Palanka Kriva Palanka 14.558 [1]
Coat of arms of Kriva Palanka Municipality.svg
Flag of Kriva Palanka Municipality.svg
Kriva-Palanka-and-Kriva-Reka.jpg
Kumanovo Kumanovo 70.842 [1]
Coat of arms of Kumanovo Municipality.svg
Flag of Kumanovo Municipality.svg
The square of Kumanovo (2).JPG

Pelagonijski region[uredi - уреди]

Mapa Pelagonijskog regiona.
grad općina stanovništvo grb zastava slika
Bitola Bitola 74.550 [1]
Coat of arms of Bitola Municipality.svg
Flag of Bitola Municipality.svg
Bitola 2007.JPG
Demir Hisar Demir Hisar 2.593 [1]
Coat of arms of Demir Hisar Municipality.jpg
Zname DH.jpg
DemirHisar (1).jpg
Kruševo Kruševo 5.330 [1]
Coat of arms of Kruševo Municipality.svg
Flag of Kruševo Municipality.svg
Krusevo panorama.jpg
Prilep Prilep 66.246 [1]
No coats of arms.svg
Flag of Prilep.png
AlexanderStatuePrilep.jpg
Resen Resen 8.748 [1]
Grb-resen.png
Zname-resen.png
Resen.jpg

Pološki region[uredi - уреди]

Mapa Pološkog regiona.
grad općina stanovništvo grb zastava slika
Gostivar Gostivar 35.847 [1]
No coats of arms.svg
Flag.svg
Church Gostivar Macedonia.jpg
Tetovo Tetovo 52.915 [1]
Coat of arms of Tetovo Municipality.png
Flag of Tetovo Municipality.svg
The small park in the city square in Tetovo, Macedonia.JPG

Skopski region[uredi - уреди]

Mapa Skopskog regiona.
grad općina stanovništvo grb zastava slika
Skopje Grad Skopje 467.257 (2002[1])
668.518 (2006[2])
Coat of arms of Skopje.svg
Flag of Skopje.png
Skopje-viewfromKale.JPG

Jugoistočni region[uredi - уреди]

Mapa Jugoistočnog regiona.
grad općina stanovništvo grb zastava slika
Bogdanci Bogdanci 6.011 [1]
Coat of arms of Bogdanci Municipality.svg
Flag of Bogdanci Municipality.svg
Bogdanci.jpg
Gevgelija Gevgelija 15.685 [1]
Coat of arms of Gevgelija Municipality.svg
Flag of Gevgelija Municipality.svg
Gevgelija čaršija.jpg
Radoviš Radoviš 16.223 [1]
Coat of arms of Radoviš Municipality.svg
Flag of Radoviš Municipality.svg
Center Radovis Macedonia.jpg
Strumica Strumica 35.311[1]
No coats of arms.svg
Flag.svg
Пазарот Глобал Струмица.jpg
Valandovo Valandovo 4.402 [1]
Coat of arms of Valandovo Municipality.svg
Flag of Valandovo Municipality.svg
Town center of Valandovo.jpg

Jugozapadni region[uredi - уреди]

Mapa Jugozapadnog regiona.
grad općina stanovništvo grb zastava slika
Debar Debar 14.561[1]
No coats of arms.svg
Flag.svg
Debar-Macedonia.JPG
Kičevo Kičevo 27.067 [1]
Coat of arms of Kičevo Municipality.png
Flag.svg
Kicevo 11-08-2006.jpg
Makedonski Brod Makedonski Brod 3.740 [1]
No coats of arms.svg
Flag.svg
Makedonski brod panorama.JPG
Ohrid Ohrid 42.033 [1]
Former coat of arms of Ohrid Municipality.svg
Old flag of Ohrid Municipality.svg
Ohrid pogled 4.jpg
Struga Struga 16.559 [1]
No coats of arms.svg
Struga CoA.png
Black Drin.jpg

Vardarski region[uredi - уреди]

Mapa Vardarskog regiona.
grad općina stanovništvo grb zastava slika
Demir Kapija Demir Kapija 3.275[1]
Demir kapiski grb.png
Flag.svg
Demir kapija.jpg
Kavadarci Kavadarci 29.188[1]
Coat of arms of Kavadarci Municipality.svg
Flag of Kavadarci Municipality.svg
Makedonija, Kavadarci - most na reci Luda Mara.JPG
Negotino Negotino 13.284[1]
Coat of arms of Negotino Municipality.svg
Flag of Negotino Municipality.svg
Negotino plostad.jpg
Sveti Nikole Sveti Nikole 13.746 [1]
No coats of arms.svg
Flag.svg
Sveti Nikole Center, Macedonia.JPG
Veles Veles 43.716[1]
Coat of arms of Veles Municipality.png
Flag.svg
Veles panoram.JPG

Statistics[uredi - уреди]

Najveći gradovi[uredi - уреди]

Najveći gradovi Makedonije su:

br. grad općina stanovništvo
1 Skopje Grad Skopje 668.518[3])
2 Bitola Bitola 74.550
3 Kumanovo Kumanovo 70.842
4 Prilep Prilep 66.246
5 Tetovo Tetovo 52.915

Najmanji gradovi[uredi - уреди]

Pet najmanji gradovi Makedonije su:

br. grad općina stanovništvo
1 Demir Hisar Demir Hisar 2.593
2 Pehčevo Pehčevo 3.237
3 Demir Kapija Demir Kapija 3.275
4 Makedonski Brod Makedonski Brod 3.740
5 Valandovo Valandovo 4.402

12 gradova u Makedoniji imaju stanovništvo ispod 10.000 stanovnika: Demir Hisar (2.593), Pehčevo (3.237), Demir Kapija (3.275), Makedonski Brod (3.740), Valandovo (4.402), Makedonska Kamenica (5.147), Kruševo (5.330), Bogdanci (6.011), Kratovo (6.924), Berovo (7.002), Probištip (8.714) i Resen (8.748). Ovi gradovi se često nazivaju kao "mali gradovi"

5 gradova u Makedoniji imaju stanovništvo nad 50.000 stanovnika: Skopje (668.518), Bitola (74.550), Kumanovo (70.842), Prilep (66.246) i Tetovo (52.915). Ovi su najveći gradovi u Republici.

17 gradova Makedonije imaju stanovništvo od 10.000 do 50.000 stanovnika: Veles (43.716), Štip (43.652), Ohrid (42.033), Gostivar (35.847), Strumica (35.311), Kavadarci (29.188), Kočani (28.330), Kičevo (27.067), Struga (16.559), Radoviš (16.223), Gevgelija (15.685), Debar (14.561), Kriva Palanka (14.558), Sveti Nikole (13.746), Negotino (13.284), Delčevo (11.500) i Vinica (10.863). Ovi su gradovi sredne veličine.

Demografija[uredi - уреди]

grad općina stanovništvo najveći narod % najvećg naroda najveći jezik % najvećeg jezika najveća religija % nejvećeg religije
Berovo Berovo 7.002 Makedonci (6.404) 91,4 Makedonski (6.816) 97,3 Pravoslavlje (6.331) 90,4
Bitola Bitola 74.550 Makedonci (66.038) 88,5 Makedonski (69.255) 92,8 Pravoslavlje (66.492) 89,1
Bogdanci Bogdanci 6.011 Makedonci (5.761) 95,8 Makedonski (5.813) 96,7 Pravoslavlje (5.752) 95,6
Gevgelija Gevgelija 15.685 Makedonci (15.060) 96 Makedonski (15.238) 97,1 Pravoslavlje (15.273) 97,3
Gostivar Gostivar 35.847 Albanci (16.890)
Makedonci (11.885)
47,1
33,1
Albanski (16.877)
Makedonski (13.843)
47
38,6
Islam (23.686)
Pravoslavlje (11.865)
66
33
Debar Debar 14.561 Albanci (10.768) 73,9 Albanski (11.510) 79 Islam (13.763) 94,5
Delčevo Delčevo 11.500 Makedonci (10.761) 93,5 Makedonski (10.851) 94,3 Pravoslavlje (10.594) 92,1
Demir Kapija Demir Kapija 3.275 Makedonci (3.161) 96,5 Makedonski (3.191) 97,4 Pravoslavlje (3.210) 98
Demir Hisar Demir Hisar 2.593 Makedonci (2.473) 95,3 Makedonski (2.483) 95,7 Pravoslavlje (2.486) 95,8
Kavadarci Kavadarci 29.188 Makedonci (28.354) 97,1 Makedonski (28.847) 98,8 Pravoslavlje (28.210) 96,6
Kičevo Kičevo 27.067 Makedonci (15.031)
Albanci (7.641)
55,5
28,2
Makedonski (16.931)
Albanski (7.635)
62,5
28,2
Pravoslavlje (15.139)
Islam (11.759)
55,9
43,4
Kočani Kočani 28.330 Makedonci (25.730) 90,8 Makedonski (25.832) 91,1 Pravoslavlje (25.448) 89,8
Kratovo Kratovo 6.924 Makedonci (6.724) 97,1 Makedonski (6.709) 96,8 Pravoslavlje (6.696) 96,7
Kriva Palanka Kriva Palanka 14.558 Makedonci (13.758) 94,5 Makedonski (13.776) 94,6 Pravoslavlje (13.785) 94,6
Kruševo Kruševo 5.330 Makedonci (4.273) 80,1 Makedonski (4.562) 85,5 Pravoslavlje (5.275) 98,9
Kumanovo Kumanovo 70.842 Makedonci (42.840)
Albanci (18.277)
60,4
25,7
Makedonski (45.306)
Albanski (18.283)
63,9
25,8
Pravoslavlje (46.766)
Islam (22.483)
66
31,7
Makedonski Brod Makedonski Brod 3.740 Makedonci (3.725) 99,5 Makedonski (3.730) 99,7 Pravoslavlje (3.731) 99,7
Makedonska Kamenica Makedonska Kamenica 5.147 Makedonci (5.096) 99 Makedonski (5.106) 99,2 Pravoslavlje (4.734) 91,9
Negotino Negotino 13.284 Makedonci (12.994) 97,8 Makedonski (13.111) 98,6 Pravoslavlje (12.900) 97,1
Ohrid Ohrid 42.033 Makedonci (33.791) 80,3 Makedonski (34.910) 83 Pravoslavlje (33.987) 80,8
Pehčevo Pehčevo 3.237 Makedonci (3.067) 94,7 Makedonski (3.124) 96,5 Pravoslavlje (3.078) 95
Prilep Prilep 66.246 Makedonci (61.320) 92,5 Makedonski (64.669) 97,6 Pravoslavlje (60.655) 91,5
Probištip Probištip 8.714 Makedonci (8.560) 98,2 Makedonski (8.628) 99 Pravoslavlje (8.648) 99,2
Radoviš Radoviš 16.223 Makedonci (13,991) 86,2 Makedonski (14.027) 86,4 Pravoslavlje (13.912) 85,7
Resen Resen 8.748 Makedonci (6.431) 73,5 Makedonski (6.574) 75,1 Pravoslavlje (6.382) 72,9
Sveti Nikole Sveti Nikole 13.746 Makedonci (13.367) 97,2 Makedonski (13.396) 97,4 Pravoslavlje (13.463) 97,9
Skopje Grad Skopje 467.257[4] Makedonci (332.778) 71,2 Makedonski (341.339) 73 Pravoslavlje (343.197)
Islam (109.954)
73,4
23,7
Struga Struga 16.559 Makedonci (8.901)
Albanci (5.293)
53,7
31,9
Makedonski (9.665)
Albanski (5.615)
58,3
33,9
Pravoslavlje (9.197)
Islam (7.075)
55,5
42,7
Strumica Strumica 35.311 Makedonci (32.075) 90,8 Makedonski (32.123) 90,9 Pravoslavlje (30.238) 85,6
Štip Štip 43.652 Makedonci (38.323) 87,7 Makedonski (38.846) 88,9 Pravoslavlje (39.127) 89,6
Tetovo Tetovo 52.915 Albanci (28.897)
Makedonci (18.555)
54,6
35
Albanski (29.363)
Makedonski (18.980)
55,4
35,8
Islam (33.509)
Pravoslavlje (18.676)
63,3
35,2
Valandovo Valandovo 4.402 Makedonci (4.279) 97,2 Makedonski (4.303) 97,7 Pravoslavlje (4.064) 92,3
Veles Veles 43.716 Makedonci (40.269) 92,1 Makedonski (40.576) 92,8 Pravoslavlje (40.135) 91,8
Vinica Vinica 10.863 Makedonci (9.246) 85,1 Makedonski (9.290) 85,5 Pravoslavlje (8.989) 82,7

Reference[uredi - уреди]