Evropska svemirska agencija

Izvor: Wikipedia

Evropska svemirska agencija (skraćeno ESA) je internacionalna organizacija za istraživanje svemira osnovana u 1975. godini. Sjedište ove organizacije se nalazi u Parizu. Trenutno broji 17 država članica.

Mjesto odakle ESA lansira brodove je Center Spatial Guyanais (Svemirski centar Gvajana) u Kourou, Francuska Gvajana. Mjesto je izabrano zbog blizine Ekvatora, odakle su laniranja brodova u orbitu komercijalno povoljnija. Tokom 1990-tih ESA se profilisala kao lider na tržištu komercijalnih Svemirskih letova, a zadnjih godina je preuzela bitnu ulogu i u istraživanju Svemira.

Sjedišta ESA[uredi - уреди]

Sjedište u Parizu

Države članice[uredi - уреди]

Države članice

Države koje su osnovale ESA 1975. godine:

Ostale članice:

Jezici[uredi - уреди]

Svi sastanci Agencije se odvijaju na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku, sa obezbijeđenim simultanim prevodom. Svi službeni dokumenti su također dostupni na jednom od ova tri jezika, međutim ostali tipovi dokumnata se objavljuju samo na engleskom i francuskom jeziku.

Veza ESA-e i EU[uredi - уреди]

ESA nije u zvaničnim strukturama Evropske Unije (EU), iako ove dvije organizacije imaju neke zajedničke ciljeve. Također zemlje nečlanice EU su članice ESA-e (Švicarska i Norveška).

Budžet[uredi - уреди]

Budžet ESA-e za 2005. godinu iznosio je oko 2.977 milijardi , što je povećanje za oko 10% u odnosu na 2004. godinu. U 2006. godini predviđao se budžet od oko 2.904 milijardi .

Najveći dio predviđenog budžeta troši se za ESA-ine lansirne letjelice, koje predstavljaju najskuplji dio aktivnosi ove Agencije (22% procenta troškova se odnosi na ovu kategoriju, dok su druga najskuplja stavka letovi sa ljudskom posadom).

Najveći doprinos budžetu ove Agencije u 2005. dali su Francuska (sa 29.3%), Njemačka (sa 22.7%) i Italija (sa 14.2%).

Relevantni članci[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]