The Zone of Interest (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Zone of Interest
PrijevodZona interesa
RežijaJonathan Glazer
Produkcija
ScenarioJonathan Glazer (po romanu The Zone of Interest Martina Amisa)
Uloge
MuzikaMica Levi
Premijera
19. 5. 2023 (2023-05-19) (Cannes)
15. 12. 2023 (2023-12-15) (SAD)
2. 2. 2024 (2024-02-02) (UK)
9. 2. 2024 (2024-02-09) (Poljska)
Jezik
Trajanje105 min.[1]
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
 Poljska
 Sjedinjene Američke Države
Kompanija
Studio
Distributer
 • A24 (SAD i UK)
 • Gutek Film (Poljska)[2]
Tehnička ekipa
FotografijaŁukasz Żal
MontažaPaul Watts
The Zone of Interest na Internet Movie Database

The Zone of Interest (sh. Zona interesa[3]) je istorijski dramski film iz 2023. koji je napisao i režirao Jonathan Glazer u koprodukciji između Ujedinjenog Kraljevstva i Poljske. Delimično zasnovan na istoimenom romanu Martina Amisa iz 2014. godine, film se fokusira na život komandanta Auschwitza Rudolfa Hössa i njegove supruge Hedwig, koji žive u kući u „zoni interesa” pored koncentracionog logora.

Razvoj filma započeo je 2014. godine nakon objavljivanja Amisovog romana, koji je zasnovan na stvarnim događajima. Glazer je odlučio da ispriča priču o Hössevima, a ne o likovima koje su inspirisali i sproveo je opsežna istraživanja o porodici, u pokušaju da snimi film koji će demistifikovati počinioce Holokausta. Projekat je zvanično najavljen 2019. godine, sa potvrdom da će A24 da distribuira film. Snimanje se uglavnom odvijalo oko Auschwitza tokom leta 2021. gdoine.

The Zone of Interest premijerno je prikazan na 76. Filmskom festivalu u Cannesu 19. maja 2023. godine, a u bioskopima u Sjedinjenim Državama je prikazan 15. decembra 2023. Film je dobio pohvale kritike uz pohvale Glazerovoj režiji i scenariju, minimalnoj upotrebi muzike, dizajnu zvuka, kinematografiji, eksperimentalnom narativu i atmosferi. Među svojim priznanjima, The Zone of Interest je dobio pet nominacija (uključujući najbolji film) na 96. dodeli Oskara, osvojivši dve za najbolji međunarodni igrani film (prva za britanski film koji nije na engleskom jeziku) i najbolji zvuk.[4] Film je takođe osvojio Grand Prix u Cannesu i tri filmske nagrade Britanske akademije, uključujući najbolji film na stranom jeziku,[5] dobio je tri nominacije na dodjeli Zlatnog globusa, a proglašen je jednim od pet najboljih međunarodnih filmova 2023. godine od strane Nacionalnog odbora za recenziju filmova.

Radnja[uredi | uredi kod]

Film počinje crnim ekranom sa tamnocrvenom mrljom.

Godine 1943. Rudolf Höss, komandant koncentracionog logora Auschwitz, živi sa suprugom Hedwig i njihovo petoro djece u idiličnoj kući pored logora, u zoni interesa. Höss vodi decu da plivaju i pecaju, a Hedwig provodi vreme održavajući vrt. Zatvorenici u logoru obavljaju poslove, a svojine deportovanih daju se porodici. Iza baštenskog zida čuju se pucnji, vika i zvuci vozova i peći.

Höss odobrava dizajn novog krematorijuma koji su kreirali J. A. Topf & Söhne. Jednog dana, nakon što primeti ljudske ostatke u reci dok peca, Höss izvlači svoju decu iz vode i šalje šifrovanu poruku osoblju logora, kažnjavajući ih zbog nepažnje. Noću, dok Höss čita „Ivicu i Maricu” (nem. Hänsel und Gretel) svojim ćerkama, Poljakinja se iskrada i sakriva hranu na radnim mestima zatvorenika.

Höss dobija vest da je unapređen u zamenika inspektora koncentracionih logora i da se mora preseliti u Oranienburg, blizu Berlina. On se protivi i nekoliko dana skriva vesti od Hedwig. Hedwig zahteva da Höss uveri svoje nadređene da dopuste njoj i djeci da ostanu u svom domu, i njen zahtev biva odobren. Pre nego što Höss ode, nepoznata žena dolazi u njegovu kancelariju i priprema se za seks. Hedwigina majka dolazi u posetu, ali odlazi nakon što noću kroz prozor vidi rad krematorijuma. Ona ostavlja poruku koja uznemiruje Hedwig.

U Berlinu, kao priznanje za njegov rad, Oswald Pohl zadužuje Hössa da predvodi operaciju nazvanu po njemu koja će transportovati 700 000 mađarskih Jevreja na prinudan rad. To mu omogućava da se vrati u Auschwitz i ponovo se ujedini sa svojom porodicom. Pred povratak, prisustvuje zabavi koju su organizovali Glavni ekonomski i administrativni ured SS. Nakon toga, on ispriča Hedwig preko telefona da je proveo vreme na zabavi razmišljajući o najefikasnijem načinu da gasom ubije prisutne.

Dok Höss napušta svoju berlinsku kancelariju i silazi niz stepenice, staje, povraća i gleda u mrak hodnika zgrade. Film se prebacuje u današnjicu, gde grupa čistačica čisti državni muzej Auschwitz-Birkenau. Zatim se vraća u 1943. godinu, gde Höss nastavlja da korača niz stepenice i spušta se dalje u mrak.

Film se završava istim crnim ekranom koji je viđen na početku.

Uloge[uredi | uredi kod]

 • Christian Friedel: Rudolf Höss
 • Sandra Hüller: Hedwig Höss
 • Johann Karthaus: Claus Höss
 • Luis Noah Witte: Hans Höss
 • Nele Ahrensmeier: Inge-Brigit Höss
 • Lilli Falk: Heidetraut Höss
 • Anastazja Drobniak, Cecylia Pekala i Kalman Wilson: Annegret Höss
 • Medusa Knopf: Elfryda
 • Maximilian Beck: Schwarzer
 • Andrey Isaev: Bronek
 • Stephanie Petrowitz: Sophie
 • Martyna Poznanski: Marta
 • Zuzanna Kobiela: Aniela
 • Marie Rosa Tietjen: Hedwig's friend
 • Imogen Kogge: Hedwig's mother
 • Ralph Herforth: Oswald Pohl
 • Daniel Holzberg: Gerhard Maurer
 • Freya Kreutzkam: Eleonore Pohl
 • Sascha Maaz: Arthur Liebehenschel
 • Julia Polaczek: Aleksandra Bystroń-Kołodziejczyk
 • Wolfgang Lampl: Hans Burger

Produkcija[uredi | uredi kod]

Razvoj[uredi | uredi kod]

 Razvoj filma počeo je 2014.[6] Nakon što je završio Under the Skin, Glazer je naišao na novinski pregled tada još neobjavljenog romana Martina Amisa The Zone of Interest, koji ga je zainteresovao. Odlučio je da napravi adaptaciju romana nakon što ga je pročitao. Paul i Hannah Doll, dva glavna lika romana, su labavo zasnovani na Rudolfu Hössu, komandantu koncentracionog logora Auschwitz s najdužim stažom, i njegovoj supruzi Hedwig. Glazer je umesto toga odlučio da koristi prave istorijske ličnosti i proveo je dve godine istraživajući Hössov život.[7] Nekoliko puta je posetio Auschwitz i bio je duboko dirnut prizorom rezidencije Hössovih, koja je bila odvojena od logora samo baštenskim zidom.[8] Sarađivao je s muzejom Auschwitz i drugim organizacijama i dobio posebnu dozvolu za pristup arhivi, gde je pregledao svedočenja preživelih i pojedinaca koji su bili zaposleni u domaćinstvu Höss. Sastavljajući ova svedočanstva, Glazer je postepeno konstruisao detaljan prikaz pojedinaca povezanih s događajima.[9][10] Takođe je konsultovao knjigu istoričara Timothyja Snydera iz 2015. godine Black Earth: The Holocaust: History and Warning tokom svog istraživanja.[7]

Glazer je želeo da snimi film koji demistifikuje počinioce Holokausta, za koje je primetio da se često prikazuju kao „skoro mitološki zli”. Nastojao je da ispriča priču o Holokaustu ne kao „nešto što je bezbedno ostavljeno u prošlosti”, već kao „priču današnjice”.[6][11] Uporedio je svoj pristup sa radovima filozofkinje Gillian Rose, koja je zamislila film „koji bi nas mogao naterati da se osećamo nebezbedno, ukazujući na to da smo emocionalno i politički bliži kulturi počinitelja nego što bismo želeli da priznamo” i film viđen kroz „suhe oči tuge” koji je nesentimentalan i „forenzičan”.[12]

Glazer je potvrdio razvoj projekta 2019. godine, uz sufinansiranje i produkciju A24, Film4, Access Entertainment i House Productions. Christian Friedel je prvi put upoznao Glazera i producenta Jima Wilsona u Londonu 2019. godine za ulogu Rudolfa Hössa. Uprkos sopstvenoj nespremnosti da glumi nacističke likove, zaintrigirao ga je Glazerov pristup, koji je imao za cilj da „ovoj monstruoznoj osobi da ljudsko lice“. Friedel je preporučio Hüllerovu za ulogu Rudolfove supruge Hedwig, nakon što ju je prvi put upoznao 2013. dok su zajedno glumili u istorijskoj drami Amour Fou. Hülleru je prvo poslan odlomak scenarija, rasprava između Rudolfa i Hedwig predstavljena van konteksta, pre nego što je saznao da je projekat film o Holokaustu. Iako je odlučila da nikada ne glumi nacističkog lika, Hüllerova je bila ubeđena da prihvati ulogu nakon što je pročitala ceo scenario i upoznala se s Glazerom, verujući da je on deli njene brige o tome kako pravilno prikazati nacizam na ekranu. Hüllerin vlastiti pas, crni Weimeraner, u filmu igra Dillu, psa porodice Höss.

Mlada Poljakinja u filmu inspirisana je Aleksandrom Bystroń-Kołodziejczyk, koju je Glazer upoznao tokom svog istraživanja. Kao 12-godišnja pripadnica Poljske domobranske vojske, vozila je bicikl do logora kako bi ostavila jabuke za izgladnele zatvorenike. Kao i na filmu, otkrila je kompoziciju koje je napisao zatvorenik. Zatvorenik, Joseph Wulf, radio je u Auschwitz III–Monowitz logoru. Preživio je logor i bio je jedan od prvih ljudi koji su dokumentovali zločine Holokausta, čemu je posvetio svoj život. Bystroń-Kołodziejczyk umrla je ubrzo nakon što je upoznala Glazera. Bicikl koji film koristi i haljina koju glumica nosi pripadali su njoj.[6][13] Glazer je posvetio film njoj dok je primao nagradu za najbolji međunarodni igrani film na 96. dodjeli Oskara.[14]

Snimanje[uredi | uredi kod]

Prednja fasada bivše kuće Rudolfa Hössa u Auschwitzu (2012).

Originalna Hössova kuća je posle rata postala privatna rezidencija. Oštećenje fasade nastalo tokom osam decenija učinilo ga je lošom lokacijom za snimanje, jer je kuća morala da izgleda novo. Dizajner produkcije Chris Oddy na kraju je odabrao zapuštenu zgradu nekoliko stotina metara dalje, izgrađenu nakon rata, ali u sličnom arhitektonskom stilu. Proveo je nekoliko meseci pretvarajući kuću u repliku rezidencije Höss, a vrt je počeo da sadi u aprilu 2021. godine kako bi bio u cvatu kada je snimanje počelo.[7] Kako su zgrade logora značajno ostarile tokom godina, rekreirane su korišćenjem kompjuterski generisane grafike (CGI). Glavno snimanje počelo je u Auschwitzu tokom leta 2021. i trajalo je otprilike 55 dana.[7] Dodatno snimanje je održano u Jelenia Góra u januaru 2022.

Film je snimljen digitalnim fotoaparatima Sony Venice opremljenim Leica objektivima.[15] Glazer i snimatelj Łukasz Żal ugradili su do 10 kamera u kuću i oko nje i omogućili im da rade istovremeno, bez ekipe na setu. Żal i njegov tim bili su smešteni u podrumu, dok su Glazer i ostatak ekipe bili u kontejneru s druge strane zida, daleko od glumaca. Svaki snimak bi trajao 10 minuta. Pristup, koji je Glejzer nazvao „Veliki brat u nacističkoj kući”, omogućio je glumcima da improvizuju i intenzivno eksperimentišu tokom snimanja.[7][8][10][11] Glazer i Żal težili su modernom izgledu i nisu želeli da „estetizuju” Auschwitz. Kao rezultat toga, korišćeno je samo praktično i prirodno osvetljenje.[16] Noćne sekvence koje uključuju Poljakinju, gde nije bilo prirodnog svetla, snimljene su pomoću infracrvene kamere koju je obezbedila poljska vojska. Termalne slike niske rezolucije su zatim uvećane pomoću AI programa tokom postprodukcije.[13][11]

Glazer nije želeo da se zločini koji su se dešavali u logoru vide, samo čuju. Zvuk filma je opisao kao „drugi film” i „samu srž filma”.[8] U tu svrhu, dizajner zvuka Johnnie Burn sastavio je dokument od 600 stranica koji sadrži relevantne događaje u Auschwitzu, izjave svedoka i veliku mapu logora kako bi se udaljenost i odjeci zvukova mogli pravilno odrediti.[17] Proveo je godinu dana praveći zvučnu biblioteku pre početka snimanja, koja je uključivala zvukove proizvodnih mašina, krematorijuma, peći, čizama, tačnu pucnjavu i ljudske vriske. Nastavio je da širi biblioteku tokom snimanja i postprodukcije.[18][19] Kako su mnogi novopridošli u Auschwitz u to vreme bili Francuzi, Burn je njihove glasove izvukao iz protesta i nereda iz Pariza 2022. godine. Zvukovi pijanih čuvara Auschwitza čuli su se na Reeperbahnu u Hamburgu.[20]

Engleski muzičar Mica Levi komponovao je partituru, od koje je većina na kraju izbačena iz filma jer Glazer i Burn nisu želeli da se film previše dramatizuje. Partitura koju je Levi napisao za prolog i epilog je zadržana, kao i zvučni pejzaži kreirani za sekvence koje uključuju Poljakinju.[21] Kompozicije kombinuju ljudske glasove sa sintisajzerom, koji je Levi opisao kao uparivanje „najstarijeg, najprimitivnijeg instrumenta” sa „najmodernijim”.[11]

Premijera[uredi | uredi kod]

The Zone of Interest odabrana je kao kandidat za Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 2023.[22] gde je imao svetsku premijeru 19. maja[23] i dobio šestominutnu ovaciju.[24] Osvojio je Grand Prix, nagradu za najbolji zvuk, i FIPRESCI nagradu.[25][26][27]

Severnoamerička premijera održana je 1. septembra 2023. na 50. Filmskom festivalu u Telluridu.[28][29] Film je takođe prikazan na Filmskom festivalu u Torontu 2023. godine.[30] U SAD-u, nakon što je odložena premijera 8. decembra, [31] film je imao ograničeno prikazivanje u bioskopima 15. decembra.[32] Objavljen je u Velikoj Britaniji 2. februara 2024.[33] i objavljen u Poljskoj nedelju dana kasnije, 9. februara.[34] Objavljen je za digitalne platforme 20. februara.[35]

Govor Jonathana Glazera na 96. dodeli Oskara[uredi | uredi kod]

Premijera filma poklopila se s tekućim palestinskim genocidom 2023. godine, što je dovelo do toga da njegov režiser, producent i drugi komentatori povuku paralele između radnje filma i invazije. U svom govoru povodom primanja Oskara na 96. dodjeli Oskara, Glazer je rekao da Zona interesa pokazuje kuda dehumanizacija vodi u najgorem slučaju, navodeći da: „Trenutno stojimo ovdje kao ljudi koji povlače svoje jevrejstvo i Holokaust koji se koriste da opravdaju okupaciju koja dovela do sukoba toliko nevinih ljudi”. Kritikovao je nasilje s obe strane, kao Jevrejin, osvrnuvši se na dehumanizaciju i „žrtava napada 7. oktobra u Izraelu” i „žrtava napad na Gazu koji i dalje traje”.[36][37]

Glazerov govor izazvao je reakciju u medijima, posebno zbog široko rasprostranjenog pogrešnog citata u kojem se navodi da je Glazer jednostavno opovrgao svoje jevrejstvo, a ne da je opovrgao činjenicu da se ono koristi za opravdavanje okupacije.[38] Producent James Wilson rekao je na dodeli filmskih nagrada Britanske akademije: „Imao sam prijatelja koji mi je pre neki dan poslao poruku, rekao je da ne može da prestane da razmišlja o zidovima koje gradimo u svakodnevnom životu, a koje ne biramo... Očigledno se dešavaju stvari u svetu, u Gazi, koje nas oštro podsećaju na neku vrstu selektivne empatije, da izgleda da postoje grupe nevinih ljudi koji umiru do kojih nam je stalo manje od nekih drugih nevinih ljudi.”[39] Kritičar David Klion napisao je da gledajući film „...dok su bombe američke proizvodnje padale na civilna naselja u Gazi, nisam mogao a da ne razmišljam o banalnom prihvatanju ovih masovnih civilnih žrtava kojima sam svedočio bliže kući.”[40]

Dana 18. marta, objavljeno je otvoreno pismo u kojem se govor proglašava krvnom klevetom koje je potpisalo više od 450 „jevrejskih kreativaca, rukovodilaca i holivudskih profesionalaca”, uključujući Jennifer Jason Leigh, Garyja Gilberta, Roda Luriea i Michaela Rapaporta.[41] Međutim, govor je naišao i na odbranu i pohvale scenarista Tonyja Kušnera i Zoe Kazan.[42][43]

Prijem[uredi | uredi kod]

Box office[uredi | uredi kod]

Do 21. marta 2024. godine, film je zaradio 8,5 miliona dolara u Sjedinjenim Državama i Kanadi i 25,2 miliona dolara na drugim teritorijama, što je ukupno 37,7 miliona dolara širom sveta.

Tokom prvog vikenda u Sjedinjenim Državama, film je zaradio 124.000 dolara od četiri bioskopa.[44] Nakon pet nominacija za Oskara, proširio se sa 215 bioskopa na 333 u svojoj sedmoj sedmici prikazivanja i zaradio 1,08 miliona dolara, što je povećanje od 141% u odnosu na prethodni vikend i ukupno 3 miliona dolara.[45]

Kritike[uredi | uredi kod]

The Zone of Interest premijerno je dobila pohvale kritike. Na web stranici agregatora recenzija Rotten Tomatoes, 93% od 330 recenzija je pozitivno, sa prosečnom ocenom od 8,7/10. Konsenzus kritičara ove web stranice kaže: „Besstrasno ispitujući uobičajeno postojanje saučesnika u užasnim zločinima, Zona interesa nas tera da sagledamo svakodnevnicu iza neoprostive brutalnosti.” Na Metacritic-u, film ima prosečnu ocenu od 92 od 100, na osnovu 58 recenzija kritičara, što ukazuje na „univerzalno priznanje”.

Kevin Maher iz The Timesa nazvao ga je „markantnim filmom, izuzetno važnim, koji se ne boji teških ideja”.[46] David Rooney iz Hollywood Reportera nazvao je film „jedinstvenom razornom dramom o Holokaustu, koja sa zapanjujućom efikasnošću demonstrira nepogrešivu kontrolu nad tonskim i vizuelnim pripovedanjem [reditelja Jonathana Glazera]”.[47] Donald Clarke iz Irish Timesa je napisao: „Glazer bi mogao upasti u nevolje zbog takvog formalnog pristupa osetljivom materijalu. Ali, ako ništa drugo, ta samonametnuta disciplina – i potpuni nedostatak sentimentalnosti – govori o dubokom poštovanju koje ima za temu.”[48] Raphael Abraham iz Financial Timesa je napisao: „Glazer je postigao nešto mnogo veće od pukog pretvaranja monstruoznog u svakodnevicu – čineći tako ekstremnu nečovečnost uobičajenom, on nas uvodi u njen pravi užas.”[49] Jonathan Romney iz Screen Internationala napisao je da film „izbegava lažnu retoriku, ostavljajući maksimalan prostor za emocionalnu reakciju publike”.[50]

David Ehrlich iz IndieWire-a pohvalio je Glazerov način snimanja jer je uneo „ujednačenost u film u kojem nedostatak drame postaje sam po sebi duboko bolan”.[51] Robbie Collin iz Daily Telegrapha napisao je: „Kroz mukotrpno kadriranje i dizajn zvuka, njegovi užasi grizu rub svakog kadra.”[52] U recenziji s četiri zvezdice, Peter Bradshaw iz The Guardiana nazvao ga je „filmom koji uz svu svoju umetnost možda nije u potpunosti u kontroli svog (namernog) lošeg ukusa”, dok je takođe pohvalio „sjajnu muziku Mice Levija i dizajn zvuka Johnnie Burna”.[53]

Pišući za Worldcrunch, nemački kritičar Hanns-Georg Rodek napisao je: „Evo prvog pitanja na koje Zona interesa ne daje odgovor: [da li je to film koji pokazuje] neznanje? Naravno da nije. [Pokazuje li] svesno odobrenje zasnovano na rasističkoj i nacionalističkoj zabludi? Siguran sam da [da]. Je li to žudnja za idilom usred situacije koja se doživljava kao preteća? Bez sumnje. Postoji mnogo pokušaja objašnjenja, koja ne interesuju Jonathana Glazera. Glazer opisuje situaciju u onome što je možda više opresivno od bilo čega što smo ranije videli u filmovima o Holokaustu. U jedan vrt se sabija stav cele nacije koja nije želela ništa da zna.”[54]

Reditelj Steven Spielberg izjavio je da je Zona interesa najbolji film o Holokaustu napravljen nakon njegovog filma Schindlerova lista (1993) i dodao je: „Film doprinosi podsticanju svesti, posebno o banalnosti zla.”[55][56] Reditelj Todd Field je rekao: „Za one koji su upoznati sa Glazerovim filmovima, nije iznenađujuće da njegov pristup ovde nije opterećen prepoznatljivim elementima, žanrovskim umišljenjima ili kinematografskim prečicama koje često uzimamo zdravo za gotovo. Tokom karijere od 24 godine jednog od naših najboljih filmskih stvaratelja, Glazer je dosledno izvodio žestoke interpretacije žanra, i u tom procesu ih je potpuno iznova gradio: kriminal (Sexy Beast), paranormalno (Birth), naučna fantastika (Under the Skin). Njegove slike unutar ovih okvira su zapanjujuće jedinstvene, kao da nikada ranije nije video ništa što je već urađeno.”[57]

S druge strane, kritika italijanskog filmskog kritičara Davidea Abbatesciannija koju je objavila Cineuropa bila je manje pozitivna. Kritikovao je film zbog uznemirujuće atmosfere, za koju je smatrao da je dobro osmišljena, ali monotona, i zbog izvođenja za koja je smatrao da ne mogu da unesu nikakvu promenu u koncept predstavljen u filmu za koji je smatrao da mu nedostaje raznolikost i da je ostao u stagnaciji dva sata.[58] Richard Brody iz The New Yorker-a napisao je „film je ekstremna forma Holokitscha; ovo je ovogodišnji Jojo Rabbit.”[59] Među ostalim retkim negativnim kritikama, Les Cahiers du Cinéma piše: „Problem nije samo slabost (filmskih) formalnih pomaka, koji su mnogo podrugljiviji od onih u Under The Skin-u, i ostaju ovde na fazi manirizama (zašto ih deliti na tako prikriveni način, ako ne da se bespotrebno frustriramo?). Takođe je to što ova fantastična ideja o trovanju kadra van kamere bez prikazivanja zabranjene slike na kraju ostane prazna i gleda samu sebe.”[60]

„Nakon uglavnom ekstatičnih kritika na engleskom govornom području, nemačka publika je bila ambivalentnija prema filmu Jonathana Glazera”, komentarisao je Irish Times.[61] Međutim, u pisanju za Frankfurter Allgemeine Zeitung, Andreas Klib je izjavio da „Ovde kamera više puta preskače osovinu između likova – smrtonosni greh u filmu – kako bi prikazala pozadinu događaja. Zato što ne bi trebalo da učestvujemo u filmu već da obratimo pažnju na detalje: oblaci pare iz lokomotive na horizontu. Dim koji se diže iz krematorijuma u večernji vazduh. Crvenkasti sjaj noćnog neba. Pepeo koji gnoji ružičnjake. U Cannesu, gde je Zona interesa osvojila Veliku nagradu žirija, neki kritičari su kritikovali film zbog nedostatka pripovedanja. Ali upravo to je poenta Glazerovog filma: on ne slika priču, već svet.”[62]

Nagrade[uredi | uredi kod]

Nagrada Datum Kategorija Primaoci Rezultat izvor
Oskari 10. mart 2024. Najbolji film James Wilson Nominacija [63]
Najbolji reditelj Jonathan Glazer Nominacija
Najbolji adaptirani scenario Nominacija
Najbolji međunarodni igrani film UK Osvojeno
Najbolji dizajn zvuka Tarn Willers i Johnnie Burn Osvojeno
Astra Film Awards 6. januar 2024. Najbolji međunarodni igrani film The Zone of Interest Nominacija [64]
Najbolji međunarodni reditelj Jonathan Glazer Nominacija
Najbolji međunarodni glumac Christian Friedel Nominacija
Filmske nagrade Britanske akademije 18. februar 2024. Najbolji britanski film The Zone of Interest Osvojeno [65]
Najbolji film na stranom jeziku Osvojeno
Najbolji reditelj Jonathan Glazer Nominacija
Najbolji adaptirani scenario Nominacija
Najbolja sporedna ženska uloga Sandra Hüller Nominacija
Najbolja fotografija Lukasz Zal Nominacija
Najbolja montaža Paul Watts Nominacija
Najbolji dizajn produkcije Chris Oddy Nominacija
Najbolji zvuk Johnnie Burn & Tarn Willers Osvojeno
Kanski filmski festival 27. maj 2023. Palme d'Or Jonathan Glazer Nominacija [22]
Grand Prix Osvojeno [25]
FIPRESCI nagrada Osvojeno [27]
Nagrada za najbolji soundtrack Mica Levi Osvojeno [26]
CST Artist-Technician nagrada Johnnie Burn Osvojeno [66]
Chicago Film Critics Association Awards 12. decembar 2023. Najbolja sporedna ženska uloga Sandra Hüller Nominacija [67]
Najbolji adaptirani scenario Jonathan Glazer Nominacija
Najbolja originalna muzika Mica Levi Nominacija
Najbolja fotografija Łukasz Żal Nominacija
Najbolji film na stranom jeziku The Zone of Interest Osvojeno
Denver Film Critics Society 12. januar 2024. Najbolja originalna muzika Mica Levi Nominacija [68]
Najbolji film na stranom jeziku The Zone of Interest Osvojeno
European Film Awards 9. decembar 2023. Najbolji evropski film Nominacija [69]
Najbolji evropski reditelj Jonathan Glazer Nominacija
Najbolji evropski scenarista Nominacija
Najbolji evropski glumac Christian Friedel Nominacija
Najbolja evropska glumica Sandra Hüller Nominacija
Najbolji evropski dizajner zvuka Johnnie Burn & Tarn Willers Osvojeno
Nacionalni odbor za recenziju filmova 6. decembar 2023. Top pet međunarodnih filmova The Zone of Interest Osvojeno [70]
Nagrade Satellite 18. februar 2024. Najbolji reditelj Jonathan Glazer Nominacija [71]
Najbolji adaptirani scenario Jonathan Glazer i Martin Amis Nominacija
Najbolji međunarodni igrani film The Zone of Interest Osvojeno

Izvori[uredi | uredi kod]

 1. The Zone of Interest (12A)”. British Board of Film Classification. 7 November 2023. Arhivirano iz originala na datum 8 November 2023. Pristupljeno 8 November 2023. 
 2. Roxborough, Scott (26 May 2023). „Cannes: A24 Closes Worldwide Deals for Jonathan Glazer's 'The Zone of Interest'”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum 8 June 2023. Pristupljeno 8 June 2023. 
 3. „ZONA INTERESA - Filmovi - THE ZONE OF INTEREST”. 52. FEST Međunarodni filmski festival - CEBEF. Pristupljeno 2024-03-25. 
 4. „'Godzilla Minus One' Makes VFX Oscar History As Record Number Of Non-English Language Movies Take Home Oscar Statuettes”. 11 March 2024. 
 5. „BAFTA Awards: Best Film Not In English For Auschwitz Drama 'The Zone Of Interest'”. 
 6. 6,0 6,1 6,2 O'Hagan, Sean (10 December 2023). „Jonathan Glazer on his holocaust film The Zone of Interest: 'This is not about the past, it's about now'”. The Guardian. Arhivirano iz originala na datum 20 December 2023. Pristupljeno 21 December 2023. 
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 Harvey, Giles (19 December 2023). „How Do You Make a Movie About the Holocaust?”. The New York Times. Arhivirano iz originala na datum 21 December 2023. Pristupljeno 21 December 2023. 
 8. 8,0 8,1 8,2 Salisbury, Mark (27 November 2023). „Jonathan Glazer on 'The Zone Of Interest': "I wanted to remove the artifice of filmmaking"”. Screen Daily. Arhivirano iz originala na datum 4 December 2023. Pristupljeno 21 December 2023. 
 9. Ntim, Zac (20 May 2023). „Jonathan Glazer On His Holocaust Pic 'Zone Of Interest' & The Dangers Of Far-Right Resurgence Today”. Deadline. Arhivirano iz originala na datum 27 May 2023. Pristupljeno 22 May 2023. 
 10. 10,0 10,1 Hammond, Pete (19 May 2023). „'The Zone Of Interest' Review: Jonathan Glazer's Stunning Look At The Holocaust In A Way It Has Not Been Seen – Cannes Film Festival”. Deadline. Arhivirano iz originala na datum 27 May 2023. Pristupljeno 22 May 2023. 
 11. 11,0 11,1 11,2 11,3 Roxborough, Scott (8 January 2024). „Framing the Horrors of the Holocaust Through a 21st Century Lens: Making of ‘The Zone of Interest’”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 14 March 2024. 
 12. O'Falt, Chris (15 January 2024). „Avoiding the Historical Drama Trap: Why ‘The Zone of Interest’ Feels So Dangerous”. IndieWire. Pristupljeno 15 March 2024. 
 13. 13,0 13,1 Canfield, David (27 December 2023). „A Deep Dive Into The Zone of Interest’s Chilling Presentation of Evil”. Vanity Fair. Pristupljeno 15 March 2024. 
 14. „'The Zone of Interest' Director Jonathan Glazer Calls Out Israel's "Occupation" of Palestine in Rousing Oscars Speech | Decider”. Pristupljeno 2024-03-11. 
 15. Roxborough, Scott (19 December 2023). „'The Zone of Interest' DP Lukasz Zal on Depicting Evil Without the Emotional Manipulation” (en-US). The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum 20 December 2023. Pristupljeno 21 December 2023. 
 16. Shachat, Sarah (16 October 2023). „Oscar Cinematography Survey: The Cameras and Lenses Used to Shoot 32 Awards Contenders”. IndieWire. Arhivirano iz originala na datum 22 December 2023. Pristupljeno 21 December 2023. 
 17. Kring-Schreifels, Jake (15 December 2023). „Sounds that Cannot Be Unheard: Sound Designer Johnnie Burn on The Zone of Interest”. Filmmaker. Arhivirano iz originala na datum 22 December 2023. Pristupljeno 22 December 2023. 
 18. Boone, John (13 December 2023). „'The Context Is Everything': Behind the Sights and Sound of 'The Zone of Interest' (Exclusive)”. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Arhivirano iz originala na datum 22 December 2023. Pristupljeno 22 December 2023. 
 19. Struss, Jason (19 December 2023). „Creating the sound of death: How The Zone of Interest brings the Holocaust to chilling life”. Digital Trends. Arhivirano iz originala na datum 22 December 2023. Pristupljeno 22 December 2023. 
 20. Martin, Laura (February 17, 2024). „The Zone of Interest: How the most horrifying sounds in film history were created”. BBC. Pristupljeno 17 February 2024. 
 21. Greiving, Tim (12 December 2023). „'Zone' composer Mica Levi is creating film music like you've never heard before”. Los Angeles Times. Arhivirano iz originala na datum 21 December 2023. Pristupljeno 22 December 2023. 
 22. 22,0 22,1 Tartaglione, Nancy (13 April 2023). „Cannes Film Festival Lineup: Haynes, Anderson, Glazer, Kore-Eda, Wenders In Competition – Full List”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum 19 April 2023. Pristupljeno 13 April 2023. 
 23. „The Screenings Guide of the 76th Festival de Cannes”. Festival de Cannes. 10 May 2023. Arhivirano iz originala na datum 17 May 2023. Pristupljeno 10 May 2023. 
 24. Sharf, Zack (19 May 2023). „A24's Nazi Drama 'Zone of Interest' Is a Cannes Sensation With 6-Minute Standing Ovation”. Variety. Arhivirano iz originala na datum 26 May 2023. Pristupljeno 21 May 2023. 
 25. 25,0 25,1 Debruge, Peter (27 May 2023). „Cannes Awards: 'Anatomy of a Fall' Takes Palme d'Or, 'The Zone of Interest' and 'The Pot au Feu' Among Winners”. Variety. Arhivirano iz originala na datum 28 May 2023. Pristupljeno 27 May 2023. 
 26. 26,0 26,1 „'Zone of Interest', film on Auschwitz commandant, wins 2nd-highest prize at Cannes”. The Jerusalem Post. 28 May 2023. Arhivirano iz originala na datum 28 May 2023. Pristupljeno 29 May 2023. 
 27. 27,0 27,1 Bałaga, Marta (27 May 2023). „'The Zone of Interest,' 'The Settlers' Score Fipresci Awards at Cannes”. Variety. Arhivirano iz originala na datum 28 May 2023. Pristupljeno 27 May 2023. 
 28. Davis, Clayton (30 August 2023). „Telluride Lineup Includes World Premieres of 'Saltburn,' 'The Bikeriders' and 'Rustin' With Tributes for Yorgos Lanthimos and Wim Wenders”. Variety. Arhivirano iz originala na datum 31 August 2023. Pristupljeno 30 August 2023. 
 29. „Program Guide”. Telluride Film Festival. Arhivirano iz originala na datum 30 August 2023. Pristupljeno 30 August 2023. 
 30. „The Zone of Interest”. TIFF. Arhivirano iz originala na datum 25 July 2023. Pristupljeno 25 July 2023. 
 31. Lattanzio, Ryan (2 August 2023). „Jonathan Glazer's 'The Zone of Interest' Sets December A24 Release and Shares Two New Images”. IndieWire. Arhivirano iz originala na datum 17 October 2023. Pristupljeno 2 August 2023. 
 32. McCardle, Tommy (17 October 2023). The Zone of Interest Trailer: Award-Winning Holocaust Film Shows Family Living Next to Auschwitz”. People. Arhivirano iz originala na datum 17 October 2023. Pristupljeno 17 October 2023. 
 33. „The Zone of Interest”. Film Distributor Association. Arhivirano iz originala na datum 21 November 2023. Pristupljeno 30 October 2023. 
 34. „PISF - Film "Strefa interesów" z datą kinowej premiery”. Arhivirano iz originala na datum 18 August 2023. Pristupljeno 18 August 2023. 
 35. „'The Zone of Interest' Is Now Available to Stream at Home”. Collider. February 20, 2024. Pristupljeno February 22, 2024. 
 36. Stevens, Matt (10 March 2024). „Jonathan Glazer Condemns 'Occupation' and Violence in Israel and Gaza. Glazer, the director of 'The Zone of Interest,' spoke about the war while accepting the Oscar for best international feature.”. The New York Times. Pristupljeno 11 March 2024. 
 37. Li, Shirley (11 March 2024). „Jonathan Glazer's Warning at the Oscars. The director of The Zone of Interest accepted his award with an anti-war speech that drew praise and confusion.”. The Atlantic. Pristupljeno 11 March 2024. 
 38. Rahman, Abid (2024-03-11). „Jonathan Glazer’s Oscar Speech Becomes Latest Battleground in Israel-Gaza Conflict”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 2024-03-13. 
 39. „The Zone Of Interest producer: Gaza conflict reminds us of ‘selective empathy’”. The Irish News. 2024-02-18. Pristupljeno 2024-03-13. 
 40. Klion, David (2024-03-08). „The Oscar Contender That Won’t Let Us Look Away”. The New York Times. Pristupljeno 2024-03-13. 
 41. Siegel, Tatiana (2024-03-18). „Over 450 Jewish Creatives and Professionals Denounce Jonathan Glazer’s ‘Zone of Interest’ Oscars Speech in Open Letter (EXCLUSIVE)” (en-US). Variety. Pristupljeno 2024-03-19. 
 42. Shoard, Catherine (2024-03-21). „‘Unimpeachable, irrefutable’: US playwright Tony Kushner praises Jonathan Glazer’s Oscars speech”. The Guardian. Pristupljeno 2024-03-24. 
 43. Kazan, Zoe (2023-03-19). „............kind of shocked that anyone who saw zone of interest could be shocked by what glazer said at the oscars”. X. Pristupljeno 2024-03-24. 
 44. D'Alessandro, Anthony (December 17, 2023). „'Wonka' Yummy With $39M Opening As Musicals Bounce Back At The Box Office – Sunday Update”. Deadline Hollywood. Pristupljeno December 17, 2023. 
 45. D'Alessandro, Anthony (January 28, 2024). „'The Beekeeper' Looks To Sting 'Mean Girls' During Woeful Weekend Without Wide Releases; How 'Barbenheimer' & Oscar Best Pic Noms Fared – Sunday Box Office Update”. Deadline Hollywood. Pristupljeno January 28, 2024. 
 46. Maher, Kevin (21 May 2023). „The Zone of Interest review — Holocaust film masterfully reinvents Martin Amis novel”. The Times. Pristupljeno 22 May 2023. 
 47. Rooney, David (19 May 2023). 'The Zone of Interest' Review: Jonathan Glazer's Audacious Film Is a Bone-Chilling Holocaust Drama Like No Other. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 22 May 2023. 
 48. Clarke, Donald (22 May 2023). „One film has shaken Cannes festival like few others in recent memory”. The Irish Times. Pristupljeno 22 May 2023. 
 49. Abraham, Raphael (22 May 2023). „The Zone of Interest review — devastating portrait of the commandant of Auschwitz”. Financial Times. Pristupljeno 22 May 2023. 
 50. Romney, Jonathan (19 May 2023). 'The Zone Of Interest': Cannes Review. Screen International. Pristupljeno 23 May 2023. 
 51. Ehrlich, David (19 May 2023). „'The Zone of Interest' Review: Jonathan Glazer's Holocaust Anti-Drama Is a Chilling Look at the Banality of Evil”. IndieWire. Arhivirano iz originala na datum 26 May 2023. Pristupljeno 22 May 2023. 
 52. Collin, Robbie (19 May 2023). „The Zone of Interest, Cannes review: Jonathan Glazer's Auschwitz film is horrifying in its banality”. The Daily Telegraph. Arhivirano iz originala na datum 19 May 2023. Pristupljeno 22 May 2023. 
 53. Bradshaw, Peter (19 May 2023). „The Zone of Interest review – Jonathan Glazer adapts Martin Amis's chilling Holocaust drama”. The Guardian. Arhivirano iz originala na datum 29 May 2023. Pristupljeno 22 May 2023. 
 54. Rodek, Hanns-Georg. „Where 'The Zone Of Interest' Won't Go On Auschwitz — A German Critique Of New Nazi Film”. WorldCrunch. Arhivirano iz originala na datum 25 May 2023. Pristupljeno 25 May 2023. 
 55. „"Best...I've Witnessed": Steven Spielberg Reviews A24s the Zone of Interest”. Screen Rant. 21 February 2024. 
 56. „'Schindler's List': An Oral History of a Masterpiece”. The Hollywood Reporter. 21 February 2024. 
 57. „16 Directors Praise 2023's Best Films: Alfonso Cuarón on 'Killers of the Flower Moon,' Jane Campion on 'Priscilla' and More”. Variety. 13 December 2023. 
 58. Abbatescianni, Davide (21 May 2023). „Review: The Zone of Interest”. Cineuropa. Arhivirano iz originala na datum 27 May 2023. Pristupljeno 26 May 2023. 
 59. Brody, Richard (14 December 2023). "The Zone of Interest" is an Extreme Form of Holokitsch. The New Yorker. 
 60. Sadat, Yal (2023-05-22). „The Zone of Interest de Jonathan Glazer l l’actualité du cinéma”. Cahiers du Cinéma. Pristupljeno 2024-03-18. 
 61. „‘It is dishonest’: Germany divided over Oscar-nominated Auschwitz film The Zone of Interest”. The Irish Times. Pristupljeno 2024-03-19. 
 62. Kilb, Andreas (2024-02-28). „"The Zone of Interest" mit Sandra Hüller und Christian Friedel neu im Kino”. FAZ.NET. Pristupljeno 2024-03-19. 
 63. „International Feature Film - The Academy”. Twitter. 23 January 2024. Arhivirano iz originala na datum 23 January 2024. 
 64. Anderson, Erik (7 December 2023). „'Barbie' and 'Oppenheimer' Lead Hollywood Creative Alliance (HCA) Astra Awards Nominations”. AwardsWatch. Arhivirano iz originala na datum 8 December 2023. Pristupljeno 8 December 2023. 
 65. „Nominations Announced for the 2024 EE BAFTA Film Awards” (en). www.bafta.org. 18 January 2024. Arhivirano iz originala na datum 1 February 2024. Pristupljeno 18 January 2024. 
 66. „The 76th Festival de Cannes winners' list” (en-US). Festival de Cannes. 27 May 2023. Arhivirano iz originala na datum 28 May 2023. Pristupljeno 28 May 2023. 
 67. Tallerico, Brian (8 December 2023). „Killers of the Flower Moon, Oppenheimer, Poor Things Lead CFCA Nominations” (en). RogerEbert.com. Arhivirano iz originala na datum 8 December 2023. Pristupljeno 8 December 2023. 
 68. Neglia, Matt (January 12, 2024). „The 2023 Denver Film Critics Society (DFCS) Winners”. Next Best Picture. Arhivirano iz originala na datum 12 January 2024. Pristupljeno January 21, 2024. 
 69. Goodfellow, Melanie (7 November 2023). „'Fallen Leaves' & 'The Zone Of Interest' Top European Film Award Nominations In Main Categories”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum 8 December 2023. Pristupljeno 7 November 2023. 
 70. Davis, Clayton (6 November 2023). „'Killers of the Flower Moon' Named Best Picture by National Board of Review, Lily Gladstone and Paul Giamatti Nab Top Acting Honors”. Variety. Arhivirano iz originala na datum 8 December 2023. Pristupljeno 6 November 2023. 
 71. „IPA Reveals Nominations for the 28th Satellite™ Awards” (en-US). International Press Academy. 18 December 2023. Arhivirano iz originala na datum 19 December 2023. Pristupljeno 18 December 2023. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]