Ján Kadár

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezična standardizacija, preuređivanje, reorganizacija ili usklađivanje sa standardima srpskohrvatske Wikipedije.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interne poveznice.
Pogledajte kako uređivati članak i dodavati poveznice, kliknite na link uredi i dodajte ih, nakon čega možete ukloniti ovaj šablon.

Ján Kadár (1. travnja 1918. Budimpešta - 1. lipnja 1979. Los Angeles) bio je slovački filmski scenarist i redatelj, bliski suradnik češkog redatelja Elmara Klosea od 1952. godine. S njim je snimio svoje najpoznatije filmove, poput Obchod na korze, koji je osvojio Oscara. Emigrirao je u Sjedinjene Države 1968. godine.[1]

Spomen ploča Jána Kadára

Karijera[uredi - уреди | uredi kôd]

Počeci karijere[uredi - уреди | uredi kôd]

Kadár je počeo režirati u Bratislavi nakon Drugoga svjetskog rata, a prvo djelo mu je dokumentarac Na troskách vyrastá život (Život raste na ruševinama) iz 1945. godine. Potom se pridružio Komunističkoj partiji i počeo snimati politički motivirane kratke dokumentarne filmove. U sklopu ovog rada 1947. dolazi u Krátkému filmu Praha, gdje prvi put susreće Elmara Klosa s kojim uspostavlja sudbonosnu suradnju.

1950-e[uredi - уреди | uredi kôd]

Ubrzo se vraća u Bratislavu kako bi snimio svoj prvi dugometražni film Katka (1950.) prema scenariju Vratislava Blažeka. S Klosom je počeo surađivati ​​nakon što je dobio otkaz u Bratislavi nakon čega odlazi u Prag gdje mu je pomagao Klos. Svoj prvi film snimili su 1952. godine pod nazivom Únos (Otmica). Na kraju su zajedno snimili ukupno osam filmova, a najveći uspjeh i odaziv bio je film Obchod na korze iz 1965. godine, koji je godinu dana kasnije dobio Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Ova međusobna 17-godišnja suradnja prekinuta je tek 1968. godine, kada je Kadar emigrirao u Sjedinjene Države.

Suradnja umjetnika bila je takva da se Kadár više bavio glumcima dok se Klos pobrinuo za umjetnost, glazbu i montažu filma.[2]

Odlazak iz Čehoslovačke[uredi - уреди | uredi kôd]

Nakon emigriranja radio je za film i televiziju u Sjedinjenim Državama i Kanadi te predavao režiju u Centru za napredne filmske studije (Center for Advanced Film Studies) Američkog filmskog instituta. Još jednom se vratio u Čehoslovačku kako bi s Klosom dovršio Touhu zvanou Anada (1969.). Godine 1970. samostalno je snimio film Anděl Lavine prema kratkoj priči Bernarda Malamuda, a 1976. film Co mi otec nalhal (Jewish Lies My Father Told Me) koji je židovske tematike.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]