Jugozapadna Azija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Prednja Azija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jugozapadna Azija (PDF)
Jugozapadna Azija (PDF)

Jugozapadna Azija je subregija Azije koja obuhvaća njezin jugozapadni dio. Termin zapadna Azija obično se koristi u pisanju o arheologiji i kasnoj prapovijesti regije. Za razliku od Bliskog istoka koji je nejasno definirana regija i koji općenito uključuje afričku državu Egipat, zapadna Azija je čisto geografski termin koji obuhvaća jugozapadni kraj Azije.

Jugozapadna Azija se djelomično podudara s tradicionalnim europskim nazivima Bliski istok i Srednji istok, koji opisuju geografski položaj regije u odnosu na Europu radije nego vlastiti položaj unutar Aziji. Međunarodne organizacije (posebice UN), te afričke i azijske zemlje preferiraju uporabu termina zapadna Azija umjesto Srednji istok zbog percipiranog eurocentrizma ovog povijesnog termina. U okviru kulturne i političke geografije Srednji istok ponekad obuhvaća sjevernoafričke zemlje poput Egipta. Iz sličnih se razloga regiji pripajaju Afganistan, srednja Azija i/ili Pakistan.

Ujedinjeni narodi u svojoj definiciji zapadnoazijske subregije također uključuju Armeniju, Azerbajdžan i Gruziju, iako se nalaze na Kavkazu koji razdvaja Aziju i Europu. Navedene tri zemlje također imaju sociopolitičke veze s Europom. Nasuprot tome Ujedinjeni narodi pridružuju Iran južnoj Aziji, a Egipat sjevernoj Africi.

Azijski dio Arapskog svijeta (uključujući Arabiju) naziva se na arapskom Mašrek.

Vidite kontinent i transkontinentalna zemlja za sljedeće definicije

Teritorije[uredi | uredi kod]

Jugozapadna Azija se sastoji od sljedećih zemalja:

Granice jugozapadne Azije ponekad se proširuju, pa obuhvaćaju:

Anatolija, Arabija, Kavkazija, Levant i Mezopotamija su subregije jugozapadne Azije.

Ostale subregije Azije[uredi | uredi kod]

Više informacija[uredi | uredi kod]