Pag

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ovo je stranica o otoku Pagu. Ako tražite grad Pag, njegova se stranica nalazi ovdje: Pag (grad).


Pag (latinski Pagus, selo, italijanski Pago) je otok u sjevernom Jadranu, u blizini hrvatske obale. Predstavlja peti po veličini hrvatski otok, a od svih hrvatskih otoka ima najdužu obalu.

Prema podacima iz 2001. godine Pag ima 7.969 stanovnika. Uz gradove na otoku Pag i Novalju, postoje mnoga manja mjesta i turistička odredišta, od kojih je najpoznatija plaža Zrće. Otok je administrativno podijeljen na sjeverni dio koji pripada Ličko-senjskoj i južni dio koji pripada Zadarskoj županiji.

Otok Pag je mostom (340 m) povezan s kopnom prema Zadru.

Geografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Pag pripada sjevernodalmatinskom arhipelagu te se prostire u smjeru sjeverozapad-jugoistok duž obale tvoreći Velebitski kanal. Otok ima površinu od 305 km² i obalu dužine 302,47 km. Dug je 60 km (od sjeverozapada prema jugoistoku), i širok između 2 i 10 km.

Jugozapadna obala otoka je niska (Paški zaljev s velikom uvalom Caska), dok je sjeverozapadna obala strma i visoka: (Zalkeva Stara Novalja). Većina otoka je stjenovita; manja područja su pokrivena mediteranskim grmljem. Jugoistok otoka sadrži krška jezera Velo Blato i Malo Blato. Najviši vrh otoka je Sveti Vid (348 m).

Vino (domaća sorta žutica), povrće i voće se uzgajaju u dolinama i poljima. Oblast poluotoka Lun je prekrivena maslinicima. Veća mjesta na otoku su spojena cestom. Na sjeveru postoji trajektna veza s kopnom Prizna - Žigljen. Veće luke i naselja su Lun, Stara Novalja, Novalja, Kolan, Šimuni, Metajna, Pag, Dinjiška and Povljana.

Slavni ljudi[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Bartol Kašić, hrvatski pisac, jezikoslovac,isusovac preveo je Bibliju

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]