Nobuyuki Abe

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ovo je japansko ime; porodično ime je Abe.
Abe Nobuyuki
阿部 信行
Nobuyuki abe(Cropped).jpg
25. premijer Japana
Na položaju
30. august 1939 – 16. januar 1940
Monarh Shōwa
Prethodi Kiichirō Hiranuma
Slijedi Mitsumasa Yonai
ministrar vanjskih poslova
Na položaju
januar 1939 – august 1939
Monarh Shōwa
Prethodi Hachirō Arita
Slijedi Kichisaburō Nomura
Generalni guverner Koreje
Na položaju
22. jul 1944 – 12. septembar 1945
Monarh Shōwa
Prethodi Kuniaki Koiso
Slijedi Kim Il-Sung
(kao premijer Sjeverne Koreje)
Syngman Rhee
(kao predsjednik Južne Koreje)
Lični detalji
Rođenje 24. novembar 1875. (1875-11-24)
Kanazawa, Japan
Smrt 7. septembar 1953. (dob: 77)
Politička stranka Taisei Yokusankai (1940–1945)
Ostale političke
afilijacije
nezavisni (prije 1940)
Alma mater Japanska carska vojna akademija
Vojni ratni kolegij
Profesija General

General Nobuyuki Abe[1] (阿部 信行 Abe Nobuyuki?, 24. novembar 1875 – 7. septembar 1953) bio je japanski vojskovođa i političar koji je od 1939. do 1940. godine služio kao premijer Japana, također poznat i kao posljednji japanski guverner Koreje.

Rođen u samurajskoj porodici, napustio je gimnzaiju kako bi se priključio carskoj vojsci u Prvom japansko-kineskom ratu. Nakon rata se školovao u Vojnoj akademiji, koju je završio 1897. godine. Nakon toga je postepeno napredovao u službi, vršeći dužnosti instruktora na vojnim školama ili atašea u evropskim zemljama. Godine 1921. je dobio čin general-majora, a 1931. mjesto zapovjednika Tajvanske armije.

Na mjesto premijera je došao nakon ostavke Kiichira Hiranume, kao kompromisno rješenje, odnosno jedan od rijetkih istaknutih oficira koji nije bio upetljan u frakcijske borbe između grupa Kodoha i Toseiha. U trenutku stupanja na dužnost se Japan našao u delikatnoj situaciji zbog izbijanja Drugog svjetskog rata u Evropi. Abe je smatrao da Japan u tom sukobu mora biti neutralan, pogotovo zbog toga što se još nije vidio kraj iscrpljujućem ratu sa Kinom. Njegovi pokušaji da taj sukob završi političkim rješenjem su, međutim, izazvali otpor iz vojnih krugova te je početkom 1940. prisiljen na ostavku, a zamijenio ga je admiral Mitsumasa Yonai.

Abe je i nakon toga nastavljao obavljati javne dužnosti. Godine 1942. je postao ceremonijalni predsjednik Udruženja za pomoć carskoj vladavini, vladajuće stranke u ratnom Japanu. Također je sudjelovao u diplomatskoj misiji koja je pokušala konsolidirati pro-japanski režim Wang Jingweija u Kini. Godine 1944. je imenovan za guvernera Koreje i na tom mjestu ga je zatekla kapitulacija Japana. Po povratku u domovinu su mu američke okupacijske vlasti zabranile javno djelovanje, ali nije optužen za ratne zločine.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Također se čita i kao Noboyuki