Mitsumasa Yonai

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ovo je japansko ime; porodično ime je Yonai.
Mitsumasa Yonai
米内 光政
Mitsumasa yonai.jpg
26. premijer Japana
Na položaju
16. januar 1940 – 22. jul 1940
Monarh Shōwa
Prethodi Nobuyuki Abe
Slijedi Fumimaro Konoe
ministar mornarice
Na položaju
2. februar 1937 – 30. august 1938
Premijer
Prethodi Osami Nagano
Slijedi Yoshida Zengo
Na položaju
22. jul 1944 – 1. decembar 1945
Premijer
Prethodi Naokuni Nomura
Slijedi nema (položaj ukinut)
Lični detalji
Rođenje 2. mart 1880. (1880-03-02)
Morioka, Japan
Smrt 20. april 1948. (dob: 68)
Počivalište Morioka, Japan
Politička stranka nezavisni
Alma mater Japanska carska mornarička akademija
Profesija Admiral
Religija šintoizam
Potpis
Vojna služba
Vjernost  Japansko Carstvo
Služba/rod  Carska japanska ratna mornarica
Godine službe 1901–1945
Čin Admiral


Mitsumasa Yonai (米内 光政 Yonai Mitsumasa?, 2. mart 1880 – 20. april 1948) bio je japanski admiral i političar, koji je u prvoj polovici 1940. vršio dužnost premijera.

Rođen je u porodici [[samuraj]skog porijekla, a 1901. se nakon diplome na Carskoj mornaričkoj akademiji priključio Carskoj mornarici. U njoj je napredovao vršeći niz zapovjednih i upravnih dužnosti, a 1935. godine je imenovan zapovjednikom Kombinirane flote. Godine 1937. je dobio čin admirala, a potom i mjesto ministra mornarice u kabinetu premijera Senjuroa Hayashija, a koje će zadržati i kabinetima princa Konoea i [Hiranuma Kiichirō|Kiichira Hiranume]]. Kao i većina japanskih mornaričkih vođa je, za razliku od vođa kopnene vojske, smatrao kako Japan po svaku cijenu treba izbjeći sukob sa Britanijom i SAD, iako se nije protivio jaćanju mornaričkih efektiva.

Yonai je početkom 1940. imenovan za premijera uz blagoslov cara Hirohita, koji je tada podržavao pro-zapadnu politiku, odnosno neutralnost u Drugom svjetskom ratu. Yonaijevu politiku je, međutim, kompromitirao pad Francuske, koji je mnoge u Japanu uvjerio da će Sile Osovine dobiti rat, odnosno da se zapadne sile više neće moći suprotstavljati japanskoj ekspanziji. To je posebno bilo izraženo kod vojnih krugova, uključujući ministra rata Shunrokua Hate koji je javno kritizirao Yonaijevu pro-zapadnu politiku. Yonai je zbog toga prisiljen podnijeti ostavku.

Yonai se u vladu vratio u posljednjoj godini Drugog svjetskog rata kao ministar mornarice u vladi Kuniaka Koisoa. Njega je zadržao i u kabinetu Kantara Suzukija koga je u ljeto 1945. nastojao nagovoriti da prihvati Potsdamsku deklaraciju, kao i nakon kapitulacije kada je u kabinetu Kihura Shidehare nadgledao raspuštanje Carske mornarice.

Sudjelovao je na Tokijskom procesu kao svjedok, te se, kao i prvooptuženi general Hideki Tojo, trudio da sa cara Hirohita otkloni bilo kakvu odgovornost za rat i zločine.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]