Lovćenska brigada

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Lovćenska brigada je bila kvislinška oružana formacija u ND Crnoj Gori koja je osnovana u martu 1942. godine.

Početkom marta 1942. general Krsto Popović, učesnik Božićne pobune iz 1918. mobiliše svoje pristalice. Oni se okupljaju pod crnogorski alaj-barjak i uz pomoć italijanskih okupacionih vlasti formira se Crnogorska narodna vojska sa predviđenom ukupnom formacijom jačine između 6.000 i 8.000 ljudi, ali stalno aktivna je bila jedino Lovćenska brigada koja je brojala 1.650 pripadnika. Lovćenskoj brigadi su italijanske vlasti obezbjedile redovne plate, snabdijevanje i naoružavanje.

Pripadnici Lovćenske brigade na narodnim kapama su nosili crnogorske kraljevske dvoglave orlove i u narodu su bili poznati kao zelenaši (po podjeli na bjelaše i zelenaše iz 1918. godine).

Grupa Krsta Popovića je bila distancirana od grupacije okupljene oko Sekule Drljevića. U martu 1942. godine, Pircio Biroli uspijeva da napravi koaliciju između četnika i zelenaša. Pod patronatom okupatora Crna Gora je podijeljena na tri sektora od kojih jedan pripada zelenašima. Po povlačenju partizana za Bosnu, četnici su napali zelenaše i to je bio kraj koalicije. U ovom sukobu su Italijani uzeli zelenaše u zaštitu. Od ovih događanja pa nadalje, zelenaši odbijaju da napadaju partizane. Lovćensku brigadu, čiji je komandant bio Krsto Popović, zahvatilo je rasulo i Nijemci su je rasformirali u novembru 1943. godine, a Krsta razoružali.