Južni Dublin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Okrug Južni Dablin
County South Dublin / Contae Áth Cliath Theas
Coats of arms of None.svg
Grb okruga
Dublin col.png
Zastava okruga
 
Položaj okruga Južni Dablin na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Lenster
Sedište Talat
 
Površina 223 km²
Stanovništvo 265.174 (2011.)
Gustina naseljenosti 1.189,1/km²
 
Registarske tablice D
Veb stranica www.sdcc.ie

Okrug Južni Dablin (engl. County South Dublin, ir. Contae Áth Cliath Theas) je jedan od 3 nova upravna okruga Republike Irske, smešten u njenom istočnom delu, u pokrajini Lenster. Sedište okruga je grad Talat.

Okrug Južni Dablin je izdvojen 1994. godine iz okruga Dablin, koji je tada, zbog svom brojnog stanovništva i velikog značaja, podeljen na četiri uža okruga:

Sva četiri okruga danas čini tzv. Dablinsku regiju.

Položaj i granice okruga[uredi | uredi kod]

Okrug Južni Dablin se nalazi u istočnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Reljef: Veći deo okruga Južni Dablin je brdsko područje. Jedino je sever, uz reku Lifi, ravničarskih odlika. Središnji deo brdski, da bi na krajnjem jugu postao planinski - planina Kipur Mest, visine 757 m.

Klima Klima u okrugu Dablin je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Najznačajnija voda u okrugu je reka Lifi, koja čini severnu granicu okruga prema okrugu Fingal. U južnoj, planinskoj polovini okruga postoji nekoliko potoka i malih veštačkih jezera.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Grad Talat, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Južni Dablin živelo je preko 260 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca, ali i dosta stranih useljenika. Poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od blizu 2% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Južni Dablin ima gustinu naseljenosti od blizu 1.200 st./km², što je višestruko više od državnog proseka (oko 60 st./km²). Ceo okrug je dobro naseljen, a posebno priobalni i everni, koji čine seo građevinskog područja Dablina.

Jezik: U celom okrugu se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]