Galway (grofovija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Okrug Golvej
County Galway / Contae na Gaillimhe

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Golvej na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Konot
Sedište Golvej
 
Površina 6.148 km²
Stanovništvo 250.541
(175.127 bez g. Golveja) (2011.)
Gustina naseljenosti 40,8/km²
 
Registarske tablice G
Veb stranica www.galway.ie

Okrug Golvej (engl. County Galway, ir. Contae na Gaillimhe) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom zapadnom delu, u pokrajini Konot.

Danas je okrug Golvej jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je istoimeni grad Golvej, koji je upravno izdvojen iz okruga, ali i dalje vrši uloga okružnog sedišta.

Položaj i granice okruga[uredi | uredi kod]

Okrug Golvej se nalazi u zapadnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Golvej je po prostranstvu jedan od najvećih irskih okruga - zauzima 2. mesto među 32 okruga. Okrugu pripadaju i Aranska ostrva.

Reljef: Okrug Golvej se sastoji dve sasvim različite celine. Zapadni deo okruga je brdsko-planinski, a tu se i nalazi najviši vrh okruga, Benbon, visok 729 m. Najpoznatija planina je Tvelv Bens. Istočni deo okruga je ravničarski, nadmorske visine 50-100 m. Stoga je okrug poznat kao poljoprivredno područje.

Klima Klima u okrugu Golvej je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Okrug Golvej je bogat vodama. Okrug ima dugu obalu ka Atlantiku na zapadu i jugozapadu. Postoji više manjih reka, od kojih je najpoznatija reka Korib, je otoka istoimenog jezera. U okrugu postoji i niz jezera, od kojih su najveće i poznatije jezero Korib, istovremeno i drugo po veličini u Irskoj.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Grad Golvej, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Golvej živelo je oko 250 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je za 80% manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od približno 1% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Golvej ima gustinu naseljenosti od oko 40 st./km², što je za trećinu manje od državnog proseka (oko 60 st./km²). Istočni i južni delovi okruga je bolje naseljeni nego zapad.

Jezik: Oko 20% okružnog stanovništva naseljava tzv. Područja irskog jezika (zapadni deo okruga), gde je jedino irski jezik u zvaničnoj upotrebi. U ostatku okruga se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]