Londonderry (grofovija)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Okrug Deri
County Derry / Contae Dhoire
Lderry arms.svg
Grb okruga
Flag of the counties of Cork, Derry and Louth.png
Zastava okruga
 
Položaj okruga Deri na irskom ostrvu
 
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Pokrajina Alster
Sedište Kulrejn
 
Površina 2.074 km²
Stanovništvo 233.500 (2011.)
Gustina naseljenosti 112,6/km²
 
Registarske tablice
Veb stranica dmoz.org/Londonderry

Okrug Deri (engl. County Derry, noviji oblik engl. County Londonderry, ir: Contae Dhoire) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom severnom delu, u pokrajini Alster. Okrug je danas deo područja Severne Irske. Sedište okruga je grad Kulrejn, a najveći i najznačajniji je Deri.

Danas pojam okruga Deri ima više istorijsko značenje, a nema upravni značaj (kao i drugih 5 okruga u okviru Severne Irske), pošto je 1972. g. Severna Irska dobila novu područnu podelu na Savete.

Položaj i granice okruga[uredi - уреди | uredi izvor]

Okrug Deri se nalazi u severnom delu irskog ostrva i sevrozapadnom delu Severne Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Deri je po prostranstvu jedan od srednjih irskih okruga - zauzima 15. mesto među 32 okruga.

Reljef: Veći deo okruga Deri je ravničarsko do brežuljkasto područje, 100-200 metara nadmorske visine. Ovo je posebno osobeno za zapadni i istočni deo kruga. Mestimično se izdižu niska brda. Na krajnjem jugu okruga izdiže se jedina planina u ovom delu države, planina Sperin, visine do 678 m.

Klima Klima u okrugu Deri je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Okrug Deri na severu izlazi na Atlantski okean, koji u ovom delu ima razuđenu obalu. Najvažnije reke u okrugu Deri su Fojl], koji čini zapadnu granicu okruga i Ben, koji čini istočnu. Na krajnjem jugoistoku okruga je jezero Nej, najveće na irskom ostrvu.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Grad Kulrejn, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Deri živelo je oko 230 hiljada stanovnika. Ovo je neznatno više nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi približno 1% godišnje.

Etnički i verski sastav - Stanovništvo okruga je podeljeno između većinskih Iraca rimokatoličke veroispovesti (56%) i britanskih doseljenika protestantske veroispovesti (42%). Prvi preovlađuju u zapadnim i središnjim, dok su drugi u većini u istočnim delovima okruga.

Gustina naseljenosti - Okrug Deri ima gustinu naseljenosti od preko 110 st./km², što je veoma blizu proseku Severne Irske (preko 120 st./km²). Severni, primorski deo okruga je bolje naseljen nego južni, unutarkopneni.

Jezik: U celom okrugu se zvanično se koristi engleski.

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]