Limerick

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Limerik
engl. Limerick, ir. Luimneach

Priobalje reke Šenon u Limeriku
Priobalje reke Šenon u Limeriku

Grb

Zastava
Osnovni podaci
Država  Irska
Pokrajina Manster
Okrug Grad Limerik
Stanovništvo
Stanovništvo 56.779
Aglomeracija 90.757
Gustina stanovništva 1.106 st./km²
Položaj
Koordinate 52°39′55″N 8°37′26″W / 52.6652°N 8.6238°W / 52.6652; -8.6238
Nadmorska visina 10 m
Površina 51,3 km²
Limerik na karti Irske
Limerik
Limerik
Limerik na karti Irske
Ostali podaci
Pozivni broj +353 61
Registarska oznaka L
Veb-strana LimerickCity.ie


Koordinate: 52° 39′ 55" SGŠ, -8° -37′ -26" IGD

Limerik (engl. Limerick, ir. Luimneach) je treći po veličini i značaju grad u Republici Irskoj i drugi je po važnosti grad u okviru irske pokrajine Manster. Limerik je istovremeno i samostalni gradski okrug u okviru države, budući da ima zvanje velegrada.

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Grad Limerik se nalazi u zapadnom delu irskog ostrva i Republike Irske i pripada pokrajini Manster. Grad je udaljen 195 kilometara zapadno od Dablina.

Reljef: Limerik je smešten u ravničarskom području, u krajnjem delu istoimenog Limeričkog zaliva, na mestu ušća reke Šenon u more. Nadmorska visina središnjeg dela grada je oko 10 metara.

Klima: Klima u Limeriku je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima. Godišnja količina padavina je oko 930 mm/m².

Vode: Limerik se nalazi u zaleđu Limeričkog zaliva, dela Atlantskog okeana i jednog od najboljih prirodni luka na ostrvu. Grad se obrazovao na estuarskom ušću reke Šenon u zaliv, na mestu gde ona pravi par rečnih ostrva, koja su "srce" grada.

Istorija[uredi | uredi kod]

Područje Limerika bilo naseljeno već u vreme praistorije. Prvo naselje zabeleženo je u vreme vikinških osvajanja, 812. g. Dato naselje je osvojeno od strane engleskih Normana u 12. veku i odmah je postalo značajno, pa se brzo izgrađuje.

Tokom 16. i 17. veka Limerik je učestvovao u burnim vremenima oko borbi za vlast nad Engleskom, što je oštetilo gradsku privredu. Međutim, pravi sunovrat privrede grada desio se sredinom 19. veka u vreme irske gladi.

Limerik je od 1921. g. u sastavu Republike Irske. Oporavak grada započeo je tek poslednjih decenija, kada je Limerik ponovo zabeležio nagli razvoj i rast.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema poslednjim procenama iz 2011. g. Limerik je imao oko 55 hiljada stanovnika u gradu i oko 90 hiljada u široj gradskoj zoni., što je za čak 3 puta više nego pre jednog veka. Poslednjih godina broj stanovnika u gradu se naglo povećava.

Privreda[uredi | uredi kod]

Limerik je bio tradicionalno industrijsko, lučko i trgovačko središte. Najvažnija industrija nekad je bila pivarska, a danas je industrija elektrotehnike i računara.

Poslednjih decenija gradska privreda se mahom zasniva na poslovanju, trgovini i uslugama. Takođe, poslednjih godina turizam postaje sve važnija delatnost u gradu.

Sport[uredi | uredi kod]

Zbirka slika[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]