Munster

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zastava Manstera
Položaj Manstera

Manster (engl. Munster, ir. An Mhumhain) je provincija u južnom delu Irske. U njen sastav ulazi šest okruga: Kler, Kork, Keri, Limerik, Tipereri i Voterford. Provincija se prostire na teritoriji od 24.127 km², a najveći grad je Kork. Prema popisu iz 2006. godine Manster je imao 1.172.170 stanovnika.

Ovo područje je nekada bilo podeljeno u šest regiona, koja su bila ujedinjena u tri kraljevstva: Tomond (Severni Manster), Dezmond (Južni Manster) i Ormond (Istočni Manster). Tri krune na današnjoj zastavi provincije predstavljaju nekadašnja tri kraljevstva.

U periodu do 4. veka nove ere ovom oblašću je vladao južni irski klan. U 10. veku dolazi do invazije Vikinga, koji su se nastanili na području današnjeg Limerika i Voterforda. Dva veka kasnije, posle anglo-normanske invazije, vlast uspostavljaju feudalne porodice Ficdžerald i Batlerh. Za vreme Irskog građanskog rata, Manster je proglasio otcepljenje od Irske Slobodne Države i osnovao Republiku Manster. Ona je trajala svega mesec dana, jer je vojska Irske Slobodne Države brzo slomila otpor tamošnjeg stanovništva.

Godine 1841. područje današnje provincije je naseljavalo oko 3.000.000 stanovnika. Međutim, u kasnijim godinama dolazi do masovnih migracija koje se u manjem obimu nastavljaju sve do 1980-tih.

Najveći grad i privredni centar Manstera je Kork, koji je 2006. godine imao oko 380.000 stanovnika. Tu se nalazi veliki broj proizvodnih postrojenja u oblasti teške industrije, brodogradilište, postrojenja za montažu automobila, proizvodnju automobilskih guma, tekstilna industrija itd.