Leinster

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Leinster
Laighin
Zastava pokrajine Leinster
Položaj
Statistika
Područje: 19,774.23 km2
Stanovništvo (2006): 2,292,939

Leinster (Irski: Laighin), jedna od provincija Irske, smještena je na istoku Irske i obuhvaća okruge Carlow, Dublin, Kildare, Kilkenny, Laois, Longford, Louth, Meath, Offaly, Westmeath, Wexford i Wicklow. Leinster ima najveći broj stanovnika među provincijama Irske. Tradicionalno, zastava Leinstera se sastoji od zlatne harfe na zelenoj podlozi.

Gradovi[uredi | uredi kod]

Najveći grad pokrajine Leinster je Dublin, glavni grad Republike Irske. Područje utjecaja Dublina ima 1,661,185 stanovnika. Neki od većih dijelova područja utjecaja Dublina su Tallaght (103,301), Blanchardstown (60,000), Clondalkin (43,929) i Lucan (37,622). Grad Kilkenny i njegova urbanizirana okolica ima 23,967 (pri popisivanju stanovnika 2006).

Popis gradova[uredi | uredi kod]

Uz gore navedene gradove u provinciji Leinster nalaze se još:

Granice[uredi | uredi kod]

Danas, sastavljen od dvanaest okruga među kojima se nalazi i stara provincija Meath, u sadašnje doba znana, kao Okrug Meath i Okrug Westmeath.

Granice su na zapadu, prema provinciji Connacht, Okrug Longford i Offaly. Na sjeveru graniči s provincijom Ulster preko okruga Louth, Monaghan i Cavan (zadnja dva administrativno pripadaju provinciji Ulster), dok su granice na jugu prema provinciji Munster okruzi Laois, Kilkenny i Wexford.

Povezano[uredi | uredi kod]